Specifiek interventiebeleid NVWA Wijnregeling

[Regeling vervallen per 13-01-2024.]
Geraadpleegd op 05-05-2024.
Geldend van 01-12-2023 t/m 12-01-2024

Besluit van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 2 juni 2021 tot vaststelling van het Specifiek interventiebeleid Wijnregeling (IB02-SPEC 41, versie 01)

1. Onderwerp

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Het specifiek interventiebeleid Wijnregeling beschrijft, binnen de kaders van het algemeen interventiebeleid (NVWA-IB02), de klasseindeling en interventies voor specifieke overtredingen van de Regeling wijn en olijfolie en heeft specifiek betrekking op de productie van en handel in wijn. Daarom heet dit het specifieke interventiebeleid Wijnregeling. Olijfolie is geen onderwerp van dit specifieke interventiebeleid.

Overtredingen met betrekking tot de productie van en handel in wijn die de inspecteur/ toezichthouder waarneemt die niet in dit document zijn opgenomen, worden voorgelegd aan de Afdeling Expertise van de Divisie Regie & Expertise van de Directie Handhaven, teneinde een klasseindeling en een interventie te bepalen.

2. Definities en wettelijke basis

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

2.1. Definities

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Hieronder is een aantal specifieke definities opgenomen in aanvulling op de definities en begrippen uit het algemeen interventiebeleid NVWA-IB02.

Inspectie:

Elke vorm van controle door een inspecteur van de NVWA om na te gaan of de wet- en regelgeving inzake wijn produceren en wijn verhandelen wordt nageleefd. De inspecteur kan, indien de regelgeving dat toelaat, er voor kiezen om deze van te voren aan te kondigen.

Herinspectie:

Een inspectie ingesteld door een NVWA-inspecteur, die volgt op een eerdere inspectie waarbij een overtreding is geconstateerd, een termijn is aangegeven voor te nemen maatregelen en een volgende inspectie noodzakelijk wordt geacht. Deze volgende inspectie is om na te gaan of na de gestelde termijn afdoende corrigerende maatregelen zijn genomen om de overtreding op te heffen en om nieuwe overtredingen te voorkomen.

Specifieke afkortingen

  • OM: Openbaar Ministerie

2.2. Wettelijke basis

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Dit specifieke interventiebeleid is de eerste voor de handhaving met betrekking tot de Wijnregeling. De specifieke uitwerkingen zijn gebaseerd op de bepalingen en artikelen van de wetgeving:

  • Landbouwwet

  • Regeling wijn en olijfolie

  • Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten

  • Uitvoeringsverordening (EU) 2018/274 van de Commissie van 11 december 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, certificering, het in- en uitslagregister, verplichte opgaven en meldingen

  • Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees parlement en de Raad van 26 februari 2014 inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten

  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/934 van de Commissie van 12 maart 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft de wijnbouwoppervlakten waar het alcoholgehalte mag worden verhoogd, de toegestane oenologische procedés en de beperkingen met betrekking tot de productie en de bewaring van wijnbouwproducten, het minimale alcoholpercentage voor bijproducten en de verwijdering van die producten, en de bekendmaking van OIV-dossiers

  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie

  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 van de Commissie van 11 december 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, het wijnbouwkadaster, begeleidende documenten en certificering, het in- en uitslagregister, de verplichte opgaven, meldingen en de bekendmaking van meegedeelde informatie

  • Wet op de economische delicten

3. Werkwijze

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

3.1. Het bepalen van de ernst van de overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Overtredingen worden ingedeeld naar de klassen zoals gedefinieerd in het Algemeen interventiebeleid van de NVWA-IB02. Bij het beoordelen van de op te leggen interventie wordt rekening gehouden met de ernst van het gevaar (of risico op gevaar) voor de volksgezondheid, de mate van herstelbaarheid van de overtreding en of er sprake is van opportunistisch, calculerend en/of bewust risiconemend gedrag.

Overtredingen van de regelgeving kunnen leiden tot een verstorende marktwerking op het gebied van productie en handel in wijn.

Afwijken van de in dit document voorgeschreven interventie is alleen mogelijk in overleg met, en na akkoord van, het afdelingshoofd. De onderbouwing van de reden om af te wijken wordt vastgelegd.

In Bijlage 1 zijn de bepalingen van de geldende wetgeving ingedeeld in een overtredingsklasse met bijbehorende interventie(s).

3.2. Het bepalen van interventies bij een overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Sanctionerende interventie

Strafrecht

Op basis van de WED wordt er in het domein Wijn, strafrechtelijk gehandhaafd. Als de ernst van de overtreding of de omstandigheden waaronder deze is begaan daartoe aanleiding geven, legt de NVWA deze aan het Openbaar Ministerie voor. Het OM beslist of het overgaat tot strafrechtelijke afdoening.

3.3. Herhaalde overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Herhaalde overtreding

Er is sprake van een herhaalde overtreding wanneer tijdens een (her)inspectie opnieuw een overtreding van de regelgeving over dezelfde wettelijke norm of over normen die hetzelfde doel beogen, wordt vastgesteld en waarvoor tegen de overtreder in de daaraan voorafgaande periode van drie jaar reeds een interventie werd toegepast.

Herinspectie

Na het constateren van een overtreding klasse B of C kan een extra inspectie worden uitgevoerd om na te gaan of gemaakte afspraken over het opheffen van de overtreding zijn nagekomen.

5. Divers

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Specifiek interventiebeleid NVWA Wijnregeling.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 augustus 2021.

De bijlage van dit spec is te vinden op de internetpagina van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (www.nvwa.nl/interventiebeleid).

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

namens deze:

de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Bijlage

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

[Red: Gepubliceerd op www.nvwa.nl/interventiebeleid.]

Naar boven