Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid bij horeca, ambachtelijke productie, retail en instellingen (IB02-SPEC 37, versie 07)

[Regeling vervallen per 13-01-2024.]
Geraadpleegd op 09-05-2024.
Geldend van 15-12-2022 t/m 12-01-2024

Besluit van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister voor Medische Zorg en Sport van 25 november 2022 tot vaststelling van het Specifiek interventiebeleid toezicht op voedselveiligheid bij horeca, ambachtelijke productie, retail en instellingen (IB02-SPEC 37, versie 07)

1. Onderwerp

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Het Specifiek interventiebeleid toezicht op voedselveiligheid bij horeca, ambachtelijke productie, retail en instellingen beschrijft, binnen de kaders van het Algemeen Interventiebeleid NVWA-IB02 en de Warenwet, de interventies voor het betreffende werkterrein.

Het interventiebeleid is van toepassing op bedrijven die op grond van artikel 6 van Verordening (EG) nr. 852/2004 geregistreerd zijn (of zouden moeten zijn) en die rechtstreeks leveren aan de eindverbruiker en/of – eventueel als nevenactiviteit – leveren aan andere detailhandel en/of horeca.

Overtredingen die door de inspecteur/ toezichthouder worden waargenomen en die niet in IB02-SPEC 37 zijn opgenomen, worden voorgelegd aan de Afdeling Expertise van de Directie Handhaven teneinde een interventie te bepalen.

2. Definities en wettelijke basis

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

2.1. Definities

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Voor algemene definities wordt verwezen naar het Algemeen Interventiebeleid (NVWA-IB02) en de Verordening (EG) Nr. 852/2004. Hieronder is een aantal specifieke definities opgenomen in aanvulling op de definities en begrippen uit het Algemeen Interventiebeleid (NVWA-IB02).

Incidentele waarneming: waarneming op dat moment, eenmalig voorkomend, geen aanwijzing dat de situatie vaker of structureel voorkomt.

Structurele waarneming: vastgesteld wordt dat de situatie geen incident is, maar vaker voorkomt op basis van feitelijke waarneming eventueel in combinatie met een interview en/of documentcontrole:

  • –vaker voorkomt in de tijd/ periode. Dit kan zijn voorafgaand of tijdens de inspectie; en/of

  • –voorkomt op meerdere punten in het bedrijf.

Spoedsituatie: situatie die direct gevaar voor de volksgezondheid oplevert waarbij direct ingrijpen vereist is.

2.2. Wettelijke basis

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Voor toezicht op de voedselveiligheid gelden zowel Europese als nationale regels. De wettelijke basis voor het Specifiek interventiebeleid toezicht op voedselveiligheid bij horeca, ambachtelijke productie, retail en instellingen is de Warenwet, met onderliggende besluiten en regelingen, in het bijzonder:

3. Werkwijze

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

3.1. Het bepalen van de ernst van de overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Overtredingen worden ingedeeld naar de klassen zoals gedefinieerd in het Algemeen Interventiebeleid NVWA-IB02.

De belangrijkste wegingsfactor bij een overtreding is het gezondheidsrisico voor mens of dier. Het gaat daarbij om de aard (ernst) van het risico dat ontstaat als het zich voordoet.

Uitgangspunt voor de ernst van de overtreding is een veilig (eind)product. Dit kan ook een halffabricaat of grondstof zijn. De veiligheid heeft betrekking op de volksgezondheid, zoals vastgelegd in artikel 14 van Verordening (EG) nr. 178/2002.

Afwijken van de in dit document voorgeschreven interventie is alleen mogelijk in overleg met en na akkoord van het afdelingshoofd. De onderbouwing van de reden om af te wijken wordt vastgelegd.

3.2. Het bepalen van interventies bij een overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Sanctionerende interventie

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Overtredingen van de Warenwet worden in de regel bestuurlijk afgedaan. Dit houdt in dat overtredingen van deze wet doorgaans worden gehandhaafd met een bestuurlijke boete en niet via het strafrecht. Ingeval van overtreding van de Wet natuurbescherming wordt een Bestuurlijke strafbeschikking (Bsb) opgemaakt.

Een overtreding van de Warenwet kan echter niet met een bestuurlijke boete worden afgedaan als voor die overtreding op basis van de Wet op de economische delicten een hogere geldboete kan worden opgelegd dan de in de bijlage ter zake van de overtreding voorziene bestuurlijke boete, en indien de opzettelijke of roekeloze overtreding een direct gevaar voor de gezondheid of veiligheid van de mens tot gevolg heeft óf de in de bijlage ter zake van de overtreding voorziene bestuurlijke boete aanmerkelijk wordt overschreden door het met de overtreding behaalde economisch voordeel (artikel 32a, derde lid, Warenwet). Daarnaast is in de Richtlijn voor strafvordering Warenwet een aantal situaties beschreven die zich lenen voor enkel strafrechtelijke afdoening.

Strafrechtelijke afdoening is niet voorbehouden aan een vooraf aan te geven overtreding van een bepaald voorschrift, maar kan in beginsel bij alle overtredingen van de bij of krachtens de Warenwet gestelde voorschriften noodzakelijk zijn.

De kolommen ‘Interventie bij eerste overtreding’ en ‘Interventie bij herhaalde overtreding’ in de bijlage van dit document vermelden uitsluitend de bestuurlijke boete als sanctionerende interventie die doorgaans wordt toegepast. Dit laat onverlet dat, als een overtreding zowel bestuursrechtelijk als strafrechtelijk kan worden afgedaan, op grond van de specifieke feiten en omstandigheden kan worden besloten om in plaats van een bestuurlijke boete een proces-verbaal op te maken ten behoeve van strafrechtelijke afdoening. Op voorhand is niet in de bijlage van dit document aan te geven wanneer wordt overgegaan tot een strafrechtelijke sanctionerende interventie. Daarom vormt deze paragraaf een aanvulling op bovengenoemde kolommen in de bijlage.

In alle gevallen geldt overigens dat een strafrechtelijke sanctionerende interventie (een proces-verbaal) te allen tijde kan worden gecombineerd met een bestuursrechtelijke corrigerende interventie (een herstelmaatregel).

Corrigerende interventie

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Corrigerende interventies kunnen naast of in plaats van sanctionerende interventies worden ingezet. Dat kan nuttig zijn zodra blijkt dat sanctionerende interventies (alleen) onvoldoende leiden tot naleving van de regelgeving. Corrigerende interventies hebben als doel te bevorderen dat de overtreder zijn bedrijfsprocessen blijvend beheerst zodat bestaande overtredingen worden beëindigd en nieuwe worden voorkomen. Een corrigerende interventie moet proportioneel zijn, toegesneden op de specifieke situatie van de overtreder. Een corrigerende interventie mag niet ingrijpender voor de overtreder zijn dan strikt noodzakelijk om de overtreding te beëindigen of herhaling ervan te voorkomen. Mogelijke maatregelen in dit kader zijn te vinden in Verordening (EU) 2017/625. Daarbij valt onder andere te denken aan het sluiten van (een deel van) een onderneming of het stilleggen van een bepaald bedrijfsproces.

Specifieke corrigerende interventie

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Als een of meer overtredingen worden geconstateerd die in ernst, aantal en tijdsbestek een corrigerende interventie rechtvaardigen wordt met een specifieke corrigerende interventie in het bedrijfsproces ingegrepen. Dit ingrijpen kan betrekking hebben op:

  • a.beëindiging van een overtreding of

  • b.voorkoming van nieuwe overtredingen.

Aan een specifieke corrigerende interventie kan een last onder dwangsom of last onder bestuursdwang worden verbonden. Als opnieuw overtredingen worden geconstateerd, wordt opnieuw een specifieke corrigerende interventie ingezet. Zo nodig met meer ingrijpende maatregelen of een hogere dwangsom, indien ernst, aantal en tijdsbestek van de overtreding(en) dit rechtvaardigen.

Generieke corrigerende interventie

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Mocht de overtreder ondanks een of meer specifieke corrigerende interventies nieuwe overtredingen blijven begaan die in ernst, aantal en tijdsbestek ingrijpen rechtvaardigen, kan worden overgegaan tot een generieke corrigerende interventie.

Hiertoe kan ook meteen worden overgegaan als er weliswaar nog geen (herhaalde) specifieke corrigerende interventie is opgelegd, maar er op voorhand aanwijzingen zijn dat deze onvoldoende tot naleving zullen leiden.

Bij het bepalen van nut en noodzaak van een generieke interventie wordt integraal bekeken in hoeverre de overtreder, afgezien van de wetgeving over voedselveiligheid, andere wettelijke eisen naleeft waarop de NVWA toezicht houdt.

Formulebedrijven

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Bij formulebedrijven met meerdere locaties kunnen overtredingen een locatie overstijgend karakter hebben omdat de formule de voedselveiligheid op uniforme wijze borgt bijvoorbeeld met een hygiënecode of een zelf opgesteld voedselveiligheidssysteem. Voor formulebedrijven is een passende toezichtmethode beschikbaar. Deze methode wordt formuleaanpak genoemd en is te vinden op de NVWA website in het webdossier: Aanpak formulebedrijven levensmiddelen (Externe link:https://www.nvwa.nl/over-de-nvwa/inhoud/hoe-de-nvwa-werkt/toezicht-maatregelen-en-boetes/aanpak-formulebedrijven-levensmiddelen).

Voor de formuleaanpak geldt:

  • −Tijdens een handhavende steekproef wordt voor iedere overtreding klasse B of C altijd een bestuurlijke boete opgelegd.

  • −Bij formulebedrijven met het oordeel ‘voldoet’ wordt bij de uitvoering van een inspectie in het kader van verminderd toezicht alleen bij overtreding van klasse B een bestuurlijke boete opgelegd. Overtredingen van klasse C en D worden vastgelegd en gecommuniceerd met de belanghebbende.

  • −Binnen de formuleaanpak vinden alleen herinspecties en/of herbemonsteringen plaats na constatering van een overtreding klasse B.

Aangemelde bedrijven conform het privaat orgaan controlesysteem (POC)

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

In haar risicogerichte toezicht maakt de NVWA gebruik van geaccepteerde private systemen – de zogenaamde zelfcontrolesystemen – die conform een door de NVWA vastgestelde systematiek controleren. Dit systeem vervangt het toezicht niet, maar kan van invloed zijn op de bezoekfrequentie, de diepgang, de tijdbesteding en de maatregelen in het bedrijf. Via onderstaande link is meer informatie te vinden over deze POC systematiek.

Externe link:https://www.nvwa.nl/onderwerpen/kwaliteitssystemen-zelfcontrolesystemen-en-toezicht-nvwa/horeca-ambacht-zorginstellingen-retail-voedselveiligheid-haccp/zelfcontrolesystemen-horeca-ambacht-zorginstellingen-retail-en-toezicht-nvwa.

Voor deze POC systematiek gelden de volgende afwijkingen van het interventiebeleid:

  • −Tijdens de steekproef (ter verificatie van de werking van het systeem in de praktijk) wordt alleen bij overtreding van klasse B een sanctionerende interventie toegepast. Bij overtredingen van klasse C en D worden geen corrigerende interventies toegepast. Wel worden deze vastgelegd en gecommuniceerd met ondernemer en de betreffende POC.

  • −Tijdens de steekproef (ter verificatie van de werking van het systeem in de praktijk) wordt bij constatering van herhaalde overtredingen niet opgeschaald. Alle POC steekproefinspecties worden afzonderlijk van elkaar beoordeeld.

  • −Ook bij herinspectie en herbemonstering na een eerdere overtreding geconstateerd bij een POC steekproefinspectie gelden de bovenstaande afwijkingen.

3.3. Herhaalde overtreding en verscherpt toezicht

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Herhaalde overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Er is sprake van een herhaalde overtreding wanneer tijdens een (her)inspectie opnieuw een overtreding wordt geconstateerd van dezelfde wettelijke norm, of van een wettelijke norm die hetzelfde doel beoogt, waarvoor tegen de overtreder in de daaraan voorafgaande periode van drie jaar reeds een interventie werd toegepast. Een herhaalde overtreding is beperkt tot dezelfde locatie.

Wettelijke normen die hetzelfde doel beogen hebben bijvoorbeeld betrekking op acties gericht op:

  • 1.procesbeheersing

  • 2.hygiëne

  • 3.bouwkundige zaken

  • 4.onderhoud van apparatuur

  • 5.warmteborging

  • 6.koelketen

  • 7.vriesketen

  • 8.onveilige producten

  • 9.kwaliteit drinkwater gebruik

  • 10.voorkoming van verontreiniging van levensmiddelen door huisdieren

  • 11.wering, bestrijding of voorkoming van ongedierte in algemene zin

  • 12.informatievoorziening.

Herinspectie

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Na het constateren van een overtreding klasse B of C wordt een extra inspectie uitgevoerd om na te gaan of gemaakte afspraken over het opheffen van de overtreding zijn nagekomen.

  • 1)Overtreding klasse B: Ernstige overtreding

    De overtreding en het daadwerkelijke risico moeten onmiddellijk door de ondernemer worden opgeheven of binnen een aantoonbaar afgesproken termijn. De bevindingen worden vastgelegd in het bedrijfsdossier. Er wordt binnen een termijn van drie maanden een retribueerbare fysieke herinspectie of herbemonstering uitgevoerd.

  • 2)Overtreding klasse C: Overtreding

    De overtreding en het daadwerkelijke risico moeten onmiddellijk door de ondernemer worden opgeheven of binnen een aantoonbaar afgesproken termijn. Er wordt bij een eerste overtreding een schriftelijke waarschuwing gegeven. De ondernemer krijgt de mogelijkheid om binnen een afgesproken termijn schriftelijk (digitaal) te reageren op de schriftelijke waarschuwing. In deze reactie beschrijft en/ of toont de ondernemer aan welke acties zijn ondernomen om de overtreding op te heffen. De bevindingen worden vastgelegd in het bedrijfsdossier. Voor bedrijven die vallen in het traject van verscherpt toezicht geldt maatwerk.

    Er wordt binnen een termijn van drie maanden een retribueerbare fysieke herinspectie of herbemonstering uitgevoerd, tenzij

    • •door de inspecteur onderbouwd en beargumenteerd een andere termijn is afgesproken met de overtreder;

    • •de schriftelijke (digitale) reactie van de ondernemer op de schriftelijke waarschuwing heeft geleid tot adequate opheffing van de overtreding.

  • 3)Overtreding klasse D: Geringe overtreding

  • Er wordt geen herinspectie en/of herbemonstering uitgevoerd. De bevindingen worden vastgelegd in het bedrijfsdossier. Tijdens de volgende inspectie wordt beoordeeld of de geringe overtreding is opgeheven. Het al dan niet opgeheven zijn van de geringe overtreding wordt in het bedrijfsdossier vastgelegd.

Stapeling

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Tijdens een (her)inspectie kunnen meerdere overtredingen van verschillende wettelijke voorschriften en van verschillende overtredingsklassen geconstateerd worden. Voor het handelen in dergelijke situaties zie 2.3 van het Algemeen Interventiebeleid. Ten aanzien van het stapelen van overtredingen geldt dat bij het opleggen van de bestuurlijke boete er wordt uitgegaan van maximaal 5 overtredingen per overtreder, per controlemoment en per locatie.

Verscherpt toezicht

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Als bij één of meerdere opeenvolgende (her)inspecties blijkt dat overtredingen zich blijven voordoen of er is sprake van overtredingen die dermate ernstig zijn dat een direct gevaar voor de volksgezondheid bestaat, kan de NVWA besluiten verscherpt toezicht in te stellen. Dit wordt aan de overtreder medegedeeld. Verscherpt toezicht houdt in dat de NVWA vaker inspecteert en, indien zij overtredingen constateert, naast een sanctionerende interventie ook corrigerende interventies kan opleggen die passend zijn om de geconstateerde overtreding(en) te beëindigen of herhaling ervan te voorkomen. Per overtreder wordt een maatwerkaanpak opgesteld. Na afloop van een van tevoren vastgestelde periode wordt geëvalueerd of voortzetting van het verscherpt toezicht wenselijk is. Ook dit wordt gecommuniceerd met de overtreder.

3.4. Internettoezicht

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Op internet worden op handelssites (digitale platforms) geregeld advertenties geplaatst met verboden content. De NVWA kan in die gevallen gegevens bij zowel de aanbieder als de beheerder van de handelssite vorderen op basis van de Algemene wet bestuursrecht. Beheerders van handelssites kunnen de NVWA alternatieven bieden om te interveniëren, zoals het verwijderen van advertenties. In dergelijke gevallen kan de NVWA volstaan met nalevingshulp aan de aanbieder bijvoorbeeld vlak nadat de advertentie is verwijderd. Is er sprake van herhaling dan kunnen alsnog gegevens worden gevorderd en kan worden opgeschaald in de handhaving.

5. Diversen

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Vervanging

Deze beleidsregel vervangt het op 6 mei 2021 vastgestelde Specifiek interventiebeleid toezicht op voedselveiligheid bij Horeca, Ambachtelijke Productie, Retail en Instellingen (IB02-SPEC 37, versie 06). Ten opzichte van versie 06 zijn normen in het kader van harmonisatie geïntegreerd in de beleidsregel IB02-SPEC 39. Tevens vindt publicatie van de interventiematrix plaats op de internetsite van de NVWA.

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Specifiek interventiebeleid NVWA voedselveiligheid bij horeca, ambachtelijke productie, retail en instellingen (IB02-SPEC 37, versie 07)’.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 15 december 2022.

Bijlage

De bijlage van dit specifieke interventiebeleid is in te zien via de webpagina nvwa.nl/interventiebeleid van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister voor Medische Zorg en Sport,

namens deze:

G.C.J.M. Bakker

inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit

Bijlage

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

[Red: Gepubliceerd op nvwa.nl/interventiebeleid.]

Naar boven