Besluit aanwijzing nationale referentielaboratoria ex art. 100, eerste lid, Verordening (EU) 2017/625 (2025)

Geraadpleegd op 25-12-2025.
Geldend van 28-10-2025 t/m heden.

Besluit van de Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 17 oktober 2025, kenmerk 4239299-1089780-WJZ, houdende aanwijzing van nationale referentielaboratoria als bedoeld in artikel 100, eerste lid, van Verordening (EU) 2017/625

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 100, eerste lid, van Verordening (EU) 2017/625 van het Europees Parlement en de Raad van 15 maart 2017 betreffende officiële controles en andere officiële activiteiten die worden uitgevoerd om de toepassing van levensmiddelen- en diervoederwetgeving en van de voorschriften inzake diergezondheid, dierenwelzijn, plantgezondheid en gewasbeschermingsmiddelen te waarborgen, tot wijziging van de Verordeningen (EG) nr. 999/2001, (EG) nr. 396/2005, (EG) nr. 1069/2009, (EG) nr. 1107/2009, (EU) nr. 1151/2012, (EU) nr. 652/2014, (EU) 2016/429 en (EU) 2016/2031 van het Europees Parlement en de Raad, de Verordeningen (EG) nr. 1/2005 en (EG) nr. 1099/2009 van de Raad en de Richtlijnen 98/58/EG, 1999/74/ EG, 2007/43/EG, 2008/119/EG en 2008/120/EG van de Raad, en tot intrekking van de Verordeningen (EG) nr. 854/2004 en (EG) nr. 882/2004 van het Europees Parlement en de Raad, de Richtlijnen 89/608/EEG, 89/662/EEG, 90/425/EEG, 91/496/EEG, 96/23/EG, 96/93/EG en 97/78/EG van de Raad en Besluit 92/438/EEG van de Raad (verordening officiële controles) (PbEU 2017, L 95) en artikel 2, onderdeel a, van de Warenwetregeling uitvoering verordening officiële controles en andere officiële activiteiten;

Besluit:

Artikel 1

In dit besluit wordt verstaan onder:

Artikel 2

Als nationaal referentielaboratorium als bedoeld in artikel 100, eerste lid, eerste zin, van Verordening (EU) 2017/625 wordt voor de in de tabel van de bijlage bij dit besluit in de eerste kolom genoemde bevoegdheidsterreinen het laboratorium aangewezen dat voor het desbetreffende bevoegdheidsterrein in de tweede kolom staat vermeld.

Artikel 3

De volgende besluiten worden ingetrokken:

  • 1. het besluit van de Minister voor Medische Zorg van 20 juni 2019, 1544109-192326-VGP, houdende aanwijzing van Wageningen Food Safety Research als nationaal referentielaboratorium (Stcrt. 2019, 35329);

  • 2. het besluit van de Minister voor Medische Zorg van 20 juni 2019, 1544134-192327-VGP, houdende aanwijzing van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu als nationaal referentielaboratorium (Stcrt. 2019, 35344);

  • 3. het besluit van de Minister voor Medische Zorg van 20 juni 2019, 1544065-192323-VGP, houdende aanwijzing van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit als nationaal referentielaboratorium (Stcrt. 2019, 35354).

Artikel 4

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Staatssecretaris van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

namens deze,

de directeur Voeding, Gezondheidsbescherming en Preventie,

V.E.A. Sannes

Bijlage

Area of Competence

(NL: ‘bevoegdheidsterrein’)

NRL Netherlands

Milk and Milk products

WFSR

Salmonella

RIVM

Marine biotoxins

WFSR

Bacteriological and viral contamination of bivalve molluscs

RIVM

Listeria monocytogenes

RIVM

WFSR (Associated NRL)

Coagulase Positive Staphylococci, including Staphylococcus

RIVM

WFSR (Associated NRL)

Escherichia coli, including Verotoxigenic E. coli (VTEC)

RIVM

WFSR (Associated NRL)

Campylobacter

WBVR

Parasites (in particular Trichinella, Echinococcus and Anisakes)

RIVM

Antimicrobial resistance

WBVR

Animal proteins in feedingstuffs

WFSR

Residues veterinary medicines and contaminants in food of animal origin

WFSR

Transmissible spongiform encephalopathies (TSEs)

WBVR

Additives for use in animal nutrition

WFSR

Genetically Modified Organisms (GMOs)

WFSR

Food contact materials

NVWA

Residues of pesticides (all commodities/methods)

WFSR

(all commodities/methods)

Metals and nitrogenous compounds in food and feed

WFSR

Mycotoxins and plant toxins in food and feed

WFSR

Processing contaminants

WFSR

Halogenated persistent organic pollutants (POPs) in feed and food

WFSR

Foodborne viruses: viruses in bivalve molluscs

RIVM

Foodborne viruses: viruses in foodstuffs with the exception of bivalve molluscs

WFSR

Food improvement agents

WFSR