Inspectiekader KB-stelsel

Geraadpleegd op 13-05-2025.
Geldend van 10-09-2024 t/m heden

Inspectiekader KB-stelsel

1. Inleiding

Dit inspectiekader bevat een nadere operationalisering van het Toezichtkader stelsel Kwaliteitsborging Bouw en werkt uit hoe de Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (TloKB) haar reguliere inspecties inricht en uitvoert ten aanzien van het stelsel van kwaliteitsborging voor het bouwen (KB-stelsel)1

1.1. Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw

De TloKB is een zelfstandig bestuursorgaan en heeft hoofdtaken ten aanzien van drie stelsels: kwaliteitsborging bouw, erkende kwaliteitsverklaringen en werkzaam- heden aan gasverbrandingsinstallaties.

Binnen het KB-stelsel, zie figuur 1, voert de TloKB de volgende deeltaken uit, die tot doel hebben de verbetering van de bouwkwaliteit aan de hand van aantoonbare kwaliteit van bouwwerken en het vermogen om stelselmatig te leren van tekortkomingen:

  • Het toetsen en toelaten van kwaliteitsborgingsinstrumenten en instrumentaanbieders.2

  • Het bijhouden van een register van instrumenten, instrumentaanbieders en kwaliteitsborgers.3

  • Het toezicht op het functioneren en de effectiviteit van KB-stelsel in de praktijk:

    • Nalevingstoezicht bij de instrumentaanbieder en kwaliteitsborger met als doel vast te stellen dat de instrumentaanbieder zijn instrument naleeft.

    • Kwaliteitstoezicht op de werking van het KB-stelsel als geheel op de bouwplaats.

  • Het monitoren en evalueren van het KB-stelsel met het oog op de effectiviteit van dit stelsel.

    Bijlage 272354.png
    Figuur 1: Het KB-stelsel

1.2. Doel inspectiekader

Het inspectiekader geeft instrumentaanbieders, kwaliteitsborgers, opdrachtnemers (bouwers) en het bevoegd gezag inzicht in de verschillende reguliere inspecties die de TloKB onderscheidt en wat zij van de TloKB-inspecties kunnen verwachten.

Daarbij concretiseert de TloKB in dit inspectiekader ook de inspectieonderwerpen, inspectiecriteria, hoofdvragen en inspectievragen.

1.3. Wettelijke basis inspectiekader

Dit inspectiekader is op te vatten als een beleidsregel. Artikel 4:83 Algemene wet bestuursrecht (Awb) bepaalt dat de bekendmaking van een beleidsregel zijn wettelijke basis vermeldt.

De wettelijke basis voor deze beleidsregel is artikel 7ak van de Woningwet (Wonw). Dit artikel regelt onder meer de toezichttaak van de TloKB in het kader van de Afdeling 1a. Kwaliteitsborging voor het bouwen van de Woningwet.

De ambtenaren van de TloKB zijn op grond van de Woningwet aangewezen als ambtenaren belast met het toezicht op de naleving van het bepaalde in de Woningwet.

Hoofdstuk 5 van de Awb bevat de algemene regels over bestuursrechtelijke handhaving.

Algemene regels van toepassing op toezicht

De Awb regelt ook de algemene procedureregels voor de uitoefening van het toezicht, waaronder de bevoegdheden die zij de TloKB toekent:

  • betreden van plaatsen, met medeneming van de benodigde apparatuur; met uitzondering van een woning zonder toestemming van de bewoner (art. 5:15 Awb);

  • vorderen van inlichtingen (art. 5:16 Awb);

  • vorderen van inzage in identiteitsbewijs (art. 5:16a Awb);

  • vorderen van inzage van zakelijke gegevens en bescheiden (art. 5:17 Awb);

  • zaken onderzoeken, aan opneming onderwerpen en nemen van monsters (art. 5:18 Awb).

De Awb beschrijft dat eenieder verplicht is om aan een toezichthouder binnen de door hem gestelde redelijke termijn alle medewerking te verlenen die deze redelijkerwijs kan vorderen bij de uitoefening van zijn bevoegdheden. (art: 5:20 Awb).

Op grond van artikel 7ah Wonw lid 1 verstrekt de instrumentaanbieder van een toegelaten instrument voor kwaliteitsborging de TloKB de volgende gegevens:

  • a. aan welke kwaliteitsborgers hij toestemming heeft verleend het instrument toe te passen;

  • b. welke kwaliteitsborgers een waarschuwing hebben gekregen in verband met tekortkomingen bij de toepassing van het instrument;

ten aanzien van welke kwaliteitsborgers de toestemming om het instrument toe te passen is geschorst of ingetrokken.

In het Toelatingskader Wkb-instrument, Protocol werkwijze Toelating en Aanwijzing en Toezichtkader stelsel Kwaliteitsborging Bouw staan ook nog informatieplichten die de relatie tussen TloKB en de instrumentaanbieder als beschikkinghouder inrichten of verduidelijken.

Voor de betrokkenen bevat de Awb de regels voor bezwaar en (hoger) beroep (rechtsbescherming).

1.4. Missie en visie, kernwaarden en kwaliteiten

Het inspectiekader bouwt voort op de missie, visie en kernwaarden en met inzet van de kwaliteiten van de TloKB. Het inspectiekader geeft invulling aan het wettelijke kader en draagt bij aan een beter vertrouwen in kwaliteit van bouwen.

Missie

De TloKB ziet toe op het stelsel van kwaliteitsborging van bouwwerken, bouw- producten en werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties. Eigenaren en gebruikers krijgen zo bouwwerken die veiliger, gezonder, duurzamer, bruikbaarder en toegankelijker zijn.

Visie

De TloKB speelt een publieke sleutelrol in de verbetering van de bouwkwaliteit. De TloKB laat toetsmethoden toe en ziet toe op het juiste gebruik van deze methoden in de bouwpraktijk. Zo kan iedereen vertrouwen op de kwaliteit van bouwwerken, bouwproducten en werkzaamheden aan gasverbrandingsinstallaties.

Kernwaarden

De TloKB voert haar taken uit vanuit drie kernwaarden:

  • Onafhankelijk: de TloKB neemt besluiten en adviseert met het oog op het maatschappelijk belang van een goede bouwkwaliteit.

  • Transparant: de TloKB geeft inzicht in de overwegingen die ten grondslag liggen aan het te nemen besluiten en adviezen, en draagt deze uit.

  • Zorgvuldig: de TloKB neemt alle relevante aspecten in ogenschouw en staat open voor uiteenlopende maatschappelijke signalen.

Kwaliteiten

Bij de uitvoering van de taken zet de TloKB de volgende vier kwaliteiten in:

  • Professioneel: de TloKB verstaat haar vak en is op de hoogte van de ontwikkelingen relevant voor de bouwsector.

  • Inlevend: de TloKB voert vanuit een open houding overleg met betrokken partijen, weegt alle belangen en onderhoudt een relevant maatschappelijk netwerk.

  • Kosteneffectief: de TloKB gaat in haar taakuitvoering doelmatig om met de aan hen verstrekte middelen.

  • Doortastend: de TloKB verzamelt alle informatie die nodig is voor heldere en consistente besluitvorming in toelating en handhaving.

1.5. Beleidsregels KB-toezicht

De TloKB stelt voor ieder stelsel waar zij toezichthoudende taken heeft kaders en een protocol werkwijze op, waarin zij de invulling vastlegt van het toezicht, de inspecties, de handhaving en de daarbij te hanteren werkwijze:

  • een toezichtkader;

  • een inspectiekader;

  • een handhavingskader; en

  • een protocol werkwijze toezicht (inspectie en handhaving).

1.6. Inspecties binnen het KB-stelsel

Een heldere verdeling van verantwoordelijkheden ten opzichte van de instrument- aanbieder en de kwaliteitsborger is van belang vHet doel van het KB-stelsel is de verbetering van de bouwkwaliteit aan de hand van aantoonbare kwaliteit van bouwwerken en het vermogen om stelselmatig te leren van tekortkomingen. Dit draagt bij aan bouwwerken die veiliger, gezonder, duurzamer, bruikbaarder en toegankelijker zijn4

Wanneer het KB-stelsel door systematisch toetsen leidt tot bouwwerken die aantoonbaar aan de bouwtechnische regels voldoen en tot het stelselmatig vermogen om te leren van afwijkingen, draagt dit bij aan het verbeteren van de bouwkwaliteit.

oor een verbetering van de bouwkwaliteit. Uitgangspunt voor de TloKB bij een inspectie is dan ook dat de partijen maximaal hun eigen taken uitvoeren zodat de TloKB daar zo min mogelijk hoeft in te treden. Met dit uitgangspunt voorkomt de TloKB dubbel werk en onduidelijkheid over welke partij waarvoor verantwoordelijk is. De kwaliteitsborger houdt toezicht op de bouwkwaliteit van bouwwerken. De instrumentaanbieder houdt toezicht op de toepassing van zijn instrument door de kwaliteitsborger. De

TloKB houdt toezicht op de naleving van de instrumentaanbieder van hetgeen is vastgelegd in diens instrument. Dit houdt in dat wanneer de TloKB een tekort- koming constateert in een bouwwerk zij de instrumentaanbieder hierover zal informeren. Het is vervolgens aan de instrumentaanbieder om met de kwaliteits- borger te overleggen hoe de tekortkoming wordt verholpen en hoe nieuwe tekort- komingen in de toekomst worden voorkomen. Constateert de TloKB een tekort- koming in een bouwwerk die de afgifte van de verklaring onomkeerbaar belemmert, dan zal zij naast de instrumentaanbieder en kwaliteitsborger ook de bouwer op de bouwplaats hierover informeren en indien noodzakelijk de gemeente als bevoegd gezag.

De TloKB verstaat onder een inspectie het verzamelen van informatie (het doen van bevindingen) en het beoordelen van deze informatie.5

Bijlage 272355.png
Figuur 2: Opzet toezichtproces

Bij sommige vormen van toezicht door de TloKB kan specifieke expertise nodig zijn. Dit kan zijn in geval van reguliere en niet reguliere inspecties, bijvoorbeeld wanneer de TloKB op bepaalde bouwkundige aspecten diepgaander toe wil zien. In zo’n situatie kan de TloKB, in geval zij vaststelt zelf onvoldoende over noodzakelijke kennis en ervaring te beschikken, externe expertise inhuren.

Nalevingsinspecties en kwaliteitsinspecties

De TloKB behandelt in hoofdstuk 2 en 3 alle aspecten van de inspecties in het kader van toezicht respectievelijk op de instrumentaanbieder van het toegelaten KB-instrument (nalevingstoezicht) en op de werking van de instrumenten aan de hand van de gerealiseerde bouwkwaliteit (kwaliteitstoezicht).

Om tot onderbouwde oordelen te komen ten aanzien van de naleving door de instrumentaanbieder en de werking van de instrumenten aan de hand van de gerealiseerde bouwkwaliteit kan de TloKB informatie verzamelen bij de instrumentaanbieder, de kwaliteitsborger en op de bouwplaats. Dit kan door het toepassen van verschillende inspectiemethoden. Het Protocol werkwijze toezicht de vier inspectiemethoden vragenlijst, interview, dossieronderzoek en schouw.6

Samenhang nalevingstoezicht en kwaliteitstoezicht

Figuur 3 geeft de samenhang weer tussen nalevingstoezicht en kwaliteitstoezicht. De TloKB kan immers bij haar kwaliteitsinspecties ook tekortkomingen constateren in de naleving en vice versa. De TloKB zal bevindingen tijdens kwaliteitsinspecties met betrekking tot de naleving meenemen in het nalevingstoezicht. Bevindingen tijdens de nalevingsinspectie met betrekking tot de kwaliteit kan de TloKB in het kwaliteitstoezicht meenemen.

Bijlage 272356.png
Figuur 3: Samenhang nalevingstoezicht en kwaliteitstoezicht

Op elke bevinding beoordeelt de TloKB de inspectiebevindingen. Het beoordelingsresultaat heeft één van de vier volgende uitkomsten: ‘ter kennisneming’, ‘Voldoet’, ‘Aandachtspunt’ of ‘Voldoet niet’.

Tabel 1: Beoordeling binnen het toezicht

Beoordeling

Onderbouwing

ter kennisneming (Tkn)

Ter kennisneming is geen oordeel binnen het toezicht.

De inspecteur stelt een ter kennisneming op wanneer de informatie of bevinding ter kennisneming relevant is voor de taak van de TloKB.

Voldoet (V)

Het oordeel voldoet is een oordeel binnen het toezicht. De inspecteur geeft het oordeel voldoet wanneer de bevinding voldoet aan het inspectiecriterium, ten tijde van de inspectie.

Aandachtspunt (!)

Het oordeel aandachtspunt is een oordeel binnen het toezicht. De inspecteur geeft het oordeel aandachtspunt wanneer de bevinding wel voldoet aan het inspectie- criterium maar (later) mogelijk toch kan leiden tot ongewenste resultaten.

Voldoet niet (X)

Het oordeel voldoet niet is een oordeel binnen het toezicht. De inspecteur geeft het oordeel voldoet niet wanneer de bevinding niet voldoet aan het inspectiecriterium.

De bevindingen met oordeel voldoet niet behandelt de TloKB als tekortkoming.

De bevindingen met de oordelen ‘Aandachtspunt’ en ‘Voldoet niet’ kan de TloKB gebruiken als speerpunten bij vervolginspecties, eventuele handhaving of eventuele herhaalde toetsing voor toelating.

2. Inspectie binnen het nalevingstoezicht

2.1. Nalevingstoezicht

De TloKB voert toezicht uit op de naleving van de instrumentaanbieder. De instrumentaanbieder toont tijdens het nalevingstoezicht aan hoe hij zijn instrument naleeft ook in zijn rol als toezichthoudende partij op de kwaliteitsborger. Er zijn drie locaties van nalevingstoezicht: bij de instrumentaanbieder, bij de kwaliteitsborger en in beperkte mate op de bouwplaats.

2.1.1. Nalevingstoezicht bij de instrumentaanbieder

De nalevingsinspectie instrumentaanbieder vindt plaats op het kantoor van de instrumentaanbieder. Tijdens de inspectie kan de TloKBDe eerste vorm van reguliere inspectie waarbij de TloKB een partij inspecteert is de nalevingsinspectie instrumentaanbieder (Ni). Deze inspectie bij de instrument- aanbieder heeft als doel toezichthouden op de naleving door de instrument-aanbieder van hetgeen is vastgelegd in zijn instrument.7 De TloKB hanteert bij deze vorm van inspectie een dekkingsgraad van 100% per jaar voor instrumentaanbieders ofwel elke instrumentaanbieder is elk jaar onderwerp van een nalevingsinspectie.

De TloKB inspecteert de toegelaten KB-instrumenten aan de hand van de door de TloKB vastgestelde toelatingscriteria in het Toelatingskader Wkb-instrument.8 De voor inspectie relevante toelatingscriteria zijn vertaald naar inspectiecriteria. Deze staan in paragraaf 2.3. Daarnaast stellen de inspecteurs tijdens de inspectie ook enkele vragen ten behoeve van de monitoring en evaluatie van het KB-stelsel.

onder meer de volgende bronnen inspecteren om antwoorden te verkrijgen op de inspectievragen. Deze opsomming is niet limitatief.

  • Toezichtverslagen instrumentaanbieder

    • Borgingsplan

    • Verzonden berichten systeem kwaliteitsborger

    • Afgegeven verklaringen

    • Opleiding-, kennis- en ervaringsoverzicht

    • Personeelsoverzicht

    • Dossieronderzoek werkzaamheden archief

  • Ontvangen berichten instrumentaanbieder

  • Inspectieplanning en -historie

  • Handhavingssysteem instrumentaanbieder en register TloKB met betrekking tot interventies op kwaliteitsborgers

  • Klachtenproceduresysteem

  • Geschillensysteem

  • Bevindingen uit kwaliteitsinspecties bouwplaats TloKB9

2.1.2. Nalevingstoezicht bij de kwaliteitsborger

De tweede vorm van reguliere inspectie waarbij de TloKB een partij inspecteert is de nalevingsinspectie kwaliteitsborger (Nk). Deze inspectie bij de kwaliteitsborger heeft eveneens als doel toezichthouden op de naleving door de instrumentaanbieder van hetgeen is vastgelegd in zijn instrument. Deze nalevingsinspectie kwaliteitsborger heeft tot doel om waar en voor zover nodig bij de kwaliteitsborger aanvullende informatie te verzamelen ten opzichte van de nalevingsinspectie instrument- aanbieder. De TloKB hanteert voor deze vorm van inspectie een dekkingsgraad van 50% per jaar voor de kwaliteitsborgers per instrument ofwel elke kwaliteitsborger is per instrument gemiddeld eenmaal per twee jaar onderwerp van nalevingsinspectie.

Het nalevingstoezicht door de TloKB bij de kwaliteitsborger heeft tot doel vast te stellen of de instrumentaanbieder het KB-instrument juist naleeft in overeen- stemming met hetgeen hierover in het toegelaten KB-instrument is vastgelegd in het bijzonder in zijn toezichthoudende rol bij de kwaliteitsborger.10 De TloKB houdt geen toezicht op de kwaliteitsborger maar op het toegelaten KB-instrument van de instrumentaanbieder. De instrumentaanbieder houdt immers toezicht op

de kwaliteitsborger. De TloKB inspecteert de naleving van het toegelaten

KB-instrument aan de hand van de door de TloKB vastgestelde toelatingscriteria in het Toelatingskader Wkb-instrument. De voor inspectie relevante toelatingscriteria zijn vertaald naar inspectiecriteria. Deze zijn opgenomen in paragraaf 2.3. Daarnaast stellen de inspecteurs tijdens de inspectie ook enkele vragen ten behoeve van de monitoring en evaluatie van het KB-stelsel.

De nalevingsinspectie kwaliteitsborger vindt plaats op het kantoor van de kwaliteits- borger. Tijdens de inspectie kan de TloKB onder meer de volgende bronnen inspecteren om antwoorden te verkrijgen op de inspectievragen. Deze opsomming is niet limitatief.

  • Toezicht van instrumentaanbieder

    • Borgingsplan

    • Verzonden berichten systeem kwaliteitsborger

    • Afgegeven verklaringen

    • Opleidings-, kennis- en ervaringsoverzicht

    • Personeelsoverzicht

    • Dossieronderzoek werkzaamheden archief

  • Bezoek van instrumentaanbieder

  • Handhaving instrumentaanbieder

  • Gebruik klachtenprocedure

  • Gebruik geschillensysteem

  • Bevindingen uit kwaliteitsinspectie bouwplaats TloKB11

2.1.3. Nalevingstoezicht op de bouwplaats

De derde vorm van reguliere inspectie is de nalevingsinspectie op de bouwplaats (Nb). Deze inspectie op de bouwplaats heeft eveneens als doel toezichthouden op de naleving door de instrumentaanbieder van hetgeen is vastgelegd in zijn instrument. Deze nalevingsinspectie bouwplaats heeft tot doel om waar en voor zover nodig aanvullende informatie te verzamelen ten opzichte van de nalevingsinspectie instrumentaanbieder. De TloKB neemt deze informatie mee met haar kwaliteits- inspecties op de bouwplaats beschreven in hoofdstuk 3.

Het nalevingstoezicht door de TloKB op de bouwplaats heeft tot doel vast te stellen of de instrumentaanbieder het KB-instrument juist naleeft in overeenstemming met hetgeen hierover in het toegelaten KB-instrument is vastgelegd in het bijzonder in zijn toezichthoudende rol bij de bouwer12. De TloKB houdt geen toezicht op de bouwer maar op het toegelaten KB-instrument van de instrumentaanbieder. De kwaliteitsborger houdt immers toezicht op de bouwer. De TloKB inspecteert de naleving van het toegelaten KB-instrument aan de hand van de door de TloKB vastgestelde toelatingscriteria in het Toelatingskader Wkb-instrument. De voor inspectie relevante toelatingscriteria zijn vertaald naar inspectiecriteria. Deze zijn opgenomen in paragraaf 2.3.

De nalevingsinspectie bouwplaats vindt als onderdeel plaats tijdens de kwaliteits- inspectie op de bouwplaats beschreven in hoofdstuk 3. Tijdens de inspectie kan de TloKB onder meer de volgende bronnen inspecteren om antwoorden te verkrijgen op de inspectievragen. Deze opsomming is niet limitatief.

  • Ontvangen berichten van kwaliteitsborger

  • Bezoeken instrumentaanbieder en kwaliteitsborger

  • Handhaving instrumentaanbieder

  • Gebruik klachtenprocedure

  • Bevindingen uit kwaliteitsinspectie bouwplaats TloKB13

2.2. Inspectieonderwerpen, inspectiecriteria, hoofdvragen en inspectievragen

De TloKB inspecteert of de instrumentaanbieder zijn KB-instrument juist naleeft. De TloKB inspecteert aan de hand van inspectieonderwerpen, hoofdvragen en uit de hoofdvragen afgeleide inspectievragen.

Inspectieonderwerpen

Door de TloKB zijn de vastgestelde inspectiecriteria (zie paragraaf 2.3) gecategoriseerd naar de onderstaande zeven inspectieonderwerpen. Door de 53 criteria te groeperen is het mogelijk om gericht op de verschillende onderwerpen te selecteren en rapporteren, zowel in de voorbereiding, uitvoering en rapportage van de inspectie.

  • 1. Onafhankelijkheid kwaliteitsborger

  • 2. Opleiding, kennis en ervaring kwaliteitsborger

  • 3. Administratieve organisatie

  • 4. Informatieverstrekking

  • 5. Kwaliteitsborging

  • 6. Bouwkwaliteit

  • 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Het inspectieonderwerp Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder bestaat uit een optelling van de inspectiecriteria uit meerdere inspectieonderwerpen zoals weergegeven in tabel 2.

Inspectiecriteria en hoofdvragen

De inspectiecriteria gebruikt de TloKB als bron voor de hoofdvragen en inspectievragen binnen het nalevingstoezicht op de instrumentaanbieder. Het inspectiedoel is om antwoord van de te inspecteren partij te krijgen op de hoofdvraag en zodoende te beoordelen of de naleving van het instrument voldoet aan het inspectiecriterium en daarmee voldoet aan de wet. Deze hoofdvragen zijn vervolgens onderverdeeld in inspectievragen die passen bij de te inspecteren partij en de te hanteren inspectiemetho- de. De inspectiecriteria en hoofdvragen zijn opgenomen in paragraaf 2.3.

Inspectievragen

De TloKB stelt specifieke inspectievragen op. De inspecteurs stellen vragen passend bij de te inspecteren partij en de te gebruiken inspectiemethode. De laatste drie kolommen van tabel 2 in de volgende pararaaf geven weer welke inspectiemethode de TloKB toepast bij de nalevingsinspectie instrumentaanbieder (Ni), de nalevingsinspectie kwaliteitsborger

(Nk) en de nalevingsinspectieonderdelen (Nb) tijdens de kwaliteitsinspectie bouwplaats (Kb).14 De inspecteur is vrij om van de inspectievragen af te wijken op het moment dat hij daar aanleiding toe ziet. Dit dient de inspecteur te kunnen motiveren.

2.3. Overzicht inspectiecriteria en hoofdvragen

Het inspectieonderwerp taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder is van toepassing op nagenoeg alle inspectiecriteria. Dit volgt uit de toezichttaak (Ni-50,

Wkb-4.01) en handhavingstaak (Ni-51, Wkb-4.02) van de instrumentaanbieder. Bij een groot aantal inspectiecriteria is dan ook aanvullend Ni-50 of Ni-51 opgenomen. Hierdoor is zichtbaar dat de antwoorden van de te inspecteren partij op de hoofdvragen bij Ni-50 en Ni-51 een optelling zijn van de antwoorden bij meerdere inspectiecriteria.

Tabel 2: Inspectiecriteria en hoofdvragen nalevingsinspecties

Wet- en regelgeving en toelatingscriterium code

Inspectiecriterium

Hoofdvraag

Ni

Nk

Nb

1. Onafhankelijkheid kwaliteitsborger en 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Wonw 7ac Bkl 3.82, 3.85

Wkb-1.07/Wkb-4.01

Ni-1/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het handelen van de kwaliteitsborger bij het in geding zijn van zijn onafhankelijkheid en het tijdig informeren binnen twee werkdagen bij de instrumentaanbieder zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger handelt zoals omschreven in het instrument als zijn onafhankelijkheid in het geding komt en dat hij hierover binnen twee werkdagen de instrumentaanbieder informeert?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ac Bkl 3.82, 3.85

Wkb-1.07/Wkb-4.01

De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteitsborger dat de aanwezigheid van een verklaring of de kwaliteitsborger niet

organisatorisch, financieel en/of juridisch betrokken is bij het bouwproject anders dan voortvloeit uit de overeenkomst tot het uitvoeren van de kwaliteitsborging.

Toont de instrumentaanbieder aan dat er een verklaring is van de kwaliteitsborger dat hij niet organisatorisch, financieel en/of juridisch betrokken is bij het bouwproject anders dan voortvloeit uit de overeenkomst tot het uitvoeren van de kwaliteitsborging?

Dossieronderzoek

Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ac Bkl 3.82, 3.85

Wkb-1.07/Wkb-4.01

Ni-3/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de onafhankelijk- heid van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Ziet de instrumentaanbieder toe op de onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ac Bkl 3.81, 3.87

Wkb-1.13/Wkb-4.02

Ni-4/Ni-51 De instrumentaanbieder trekt de toestemming van kwaliteits- borger in om het instrument te mogen toepassen bij herhaaldelijk en/of opzettelijk onjuist toepassen van het instrument en/of het verstrijken van de periode van schorsing zonder opvolging en/of een faillissementsverkla- ring van de kwaliteitsborger en/of de kwaliteitsborger zijn werkzaamheden niet in onafhankelijk uitvoert zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij de toestemming om het instrument te mogen toepassen intrekt in geval van

herhaaldelijk en/of opzettelijk onjuist toepassen van het instrument en/of het verstrijken van de periode van schorsing zonder opvolging en/of een faillissementsverklaring van de kwaliteitsborger

en/of de kwaliteitsborger zijn werkzaamheden niet in onafhankelijk uitvoert zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

2. Opleiding, kennis en ervaring kwaliteitsborger en 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Wonw 7ac

Bkl 3.83, 3.51, 3.85 Wkb-1.08/Wkb-4.01

Ni-5/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de gegevens- verstrekking m.b.t. de vakbekwaamheid van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger gegevens en bescheiden verstrekt aan de instrumentaanbieder waaruit blijkt dat wordt voldaan aan de opleidings- en ervaringseisen?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ac

Bkl 3.83, 3.51, 3.85 Wkb-1.08/Wkb-4.01

Ni-6/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de vakbekwaam- heid van kwaliteitsborger volgens artikel 3.51 van de omgevingsregeling en zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger ten minste voldoet aan de opleidings- en ervaringseisen uit artikel 3.51 van de Omgevingsregeling?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.83, 3.51, 3.85 Wkb-1.09/Wkb-4.01

Ni-7/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het actueel houden van de kennis- en opleidingsniveau van de medewerkers van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger de in het instrument omschreven procedure voor het actueel houden van kennis- en opleidingsniveau van medewerkers volgt? Minimaal iedere twee jaar een bijscholing is gevolgd op een relevant vakgebied (risicomanagement, algemene coördinatie, constructieve veiligheid, brandveiligheid, bouwfysica, installaties en het houden van toezicht). Relevante ontwikkelingen of wijzigingen in de bouwtechnische regels en kwaliteits- borging worden actueel gevolgd en bijgehouden.

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

3. Administratieve organisatie en 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Bkl 3.87 Wkb-4.01

Ni-8/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de administratieve organisatie van toegelaten kwaliteitsborger(s) zoals omschreven in het instrument.

Ziet de instrumentaanbieder toe op de administratieve organisatie van toegelaten kwaliteitsborger(s)?

Personeel inzet Wkb-2.01 Projectadministratie Wkb-2.02

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ac Bkl 3.84, 3.85

Wkb-2.01/Wkb-4.01

Ni-9/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteitsborgers die een volledig en actuele overzicht bij houden van bevoegde personen die gebruik maken van het instrument zoals beschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger een volledig en actueel overzicht van bevoegde personen heeft die gebruik maken van een instrument waarin onderscheid wordt gemaakt in de verschillende fases van het bouwproject en de vakdisciplines/expertisevelden (risicomanagement, algemene coördinatie, constructieve veiligheid, brandveiligheid, bouwfysica, installaties en het houden van toezicht) van deze bevoegde personen zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

   

Wonw 7ac Bkl 3.84, 3.85

Wkb-2.01/Wkb-4.01

Ni-10/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het aan hem verstrekte gegevens met het overzicht van bevoegde personen van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger het overzicht van bevoegde personen deelt met de instrumentaanbieder zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.53, 3.52, 3.84, 3.85

Bbl 2.18

Wkb-2.02/Wkb-4.01

Ni-11/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de bewaarplicht van minimaal zeven jaar na afgifte van de verklaring, van de gegevens en bescheiden over werkzaamheden van kwaliteitsborging zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat alle gegevens en bescheiden over werkzaamheden van kwaliteitsborging ten minste zeven jaar na afgifte van de verklaring bewaard worden zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.53, 3.52, 3.84, 3.85

Bbl 2.18

Wkb-2.02/Wkb-4.01

Ni-12/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het tijdig aan leveren van de voorgeschreven projectinformatie die de kwaliteitsborger ten minste bij de ‘bouwmelding’ dan wel uiterlijk twee dagen voor het begin van de bouwwerkzaamheden, indien zich wijzigingen hebben voorgedaan, aanlevert bij de instrumentaanbieder en of de kwaliteits- borger deze informatie tijdens de uitvoering van de werkzaamheden actueel houdt zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger de voor- geschreven projectinformatie ten minste bij de ‘bouwmelding’ dan wel uiterlijk twee dagen voor het begin van de bouwwerkzaamheden, indien zich wijzigingen hebben voorgedaan, aanlevert bij de instrumentaanbieder en dat de kwaliteitsborger deze informatie tijdens de uitvoering van de werkzaamheden actueel houdt zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.53, 3.52, 3.84, 3.85

Bbl 2.18

Wkb-2.02/Wkb-4.01

Ni-13/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op een transparanten en reproduceerbare projectadministratie van de kwaliteitsborger met minimaal alle beoordelingsresultaten en alle tussentijdse aanpassingen/ afwijkingen van het proces van kwaliteitsborging zoals omschreven in het instrument?

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger een transparante en reproduceerbare projectadministratie heeft met minimaal alle beoordelingsresultaten en alle tussentijdse aanpassingen/afwijkingen van het proces van kwaliteitsborging zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.53, 3.52, 3.84, 3.85

Bbl 2.18

Wkb-2.02/Wkb-4.01

Ni-14/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteitsbor- ger die per toepassing van het instrument vastlegt welke bevoegde personen (zowel vast, tijdelijk als ingehuurd) de kwaliteitsborging feitelijk uitvoeren, waarbij specifiek is aangegeven wie eindverantwoordelijke is namens de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger per toepassing van het instrument vastlegt welke bevoegde personen (zowel vast, tijdelijk als ingehuurd) de kwaliteitsborging feitelijk uitvoeren, waarbij specifiek is aangegeven wie eindverantwoordelijke is namens de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.53, 3.52, 3.84, 3.85

Bbl 2.18

Wkb-2.02/Wkb-4.01

Ni-15/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de aanlevering van de minimale onderdelen van de projectinformatie van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de projectinformatie van de kwaliteitsborger ten minste bevat zoals in het instrument omschreven:

• de projectnaam en locatie?

• de gevolgklasse en het type bouwwerk?

• een beknopte beschrijving van het bouwwerk?

• de lokale- en kadastrale aanduiding van het bouwwerk?

• een projectplanning met ten minste de begindatum en einddatum van de bouwwerkzaamheden?

• namen (en adres) van degene die de kwaliteitsborging uitvoeren

• een beschrijving van de onafhankelijkheid van de kwaliteitsborger(s) ten opzichte van het belang van het bouwwerk?

• een borgingsplan met risicobeoordeling?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

4. Informatieverstrekking en 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Bkl 3.85 Wkb-1.06

Ni-16 De instrumentaanbieder wordt binnen twee werkdagen door de kwaliteitsborger geïnformeerd bij surseance van betaling of een faillissement van de kwaliteitsborger.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de instrumentaanbieder in geval van surseance van betaling of een faillissement van de kwaliteitsborger binnen twee werkdagen is geïnformeerd zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Dossieronderzoek, Vragenlijst

 

Bkl 3.53, 3.52, 3.84, 3.85

Bbl 2.18

Wkb-2.02/Wkb-4.01

Ni-17/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die na afronding van de werkzaamheden een geactualiseerd borgingsplan inclusief risicobeoordeling en afgegeven verklaring aanlevert bij de instrumentaanbieder zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger na afronding van de werkzaamheden een geactualiseerd borgingsplan inclusief risicobeoordeling en afgegeven verklaring aanlevert bij de instrument- aanbieder zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.87 Wkb-4.01

Ni-18/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op volledige en tijdige informatieverstrekking aan de bij bouw betrokken partijen en het bevoegd gezag zoals omschreven in het instrument.

Ziet de instrumentaanbieder toe op volledige en tijdige informatie- verstrekking aan bij de bouw betrokken partijen en het bevoegd gezag bij bouwprojecten waar zijn instrument is of wordt toegepast?

Afwijkingen van de bouwtechnische regels Wkb-5.01 Voortijdige beëindiging Wkb-5.02

Verklaring van de kwaliteitsborger Wkb-5.03

Dossieronderzoek

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.86

Wkb-5.01/ Wkb-4.01

Ni-19/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die bij constatering van afwijkingen die de afgifte van de verklaring onomkeerbaar belemmeren dezelfde dag het bevoegd gezag informeert (i.c. bouw- en woningtoezicht van de betreffende gemeente) zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger bij constatering van afwijkingen die de afgifte van de verklaring onomkeerbaar belemmeren dezelfde dag het bevoegd gezag informeert (i.c. bouw- en woningtoezicht van de betreffende gemeente) zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.86

Wkb-5.01/Wkb-4.01

Ni-20/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die bij constatering van afwijkingen onverwijld zijn opdrachtgever, de bouwer en, indien bekend, de eindgebruiker van het bouwwerk informeert zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger bij constatering van afwijkingen onverwijld zijn opdrachtgever, de bouwer en, indien bekend, de eindgebruiker van het bouwwerk informeert zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.86

Wkb-5.02/Wkb-4.01

Ni-21/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger dat bij voortijdige beëindiging van de opdracht voor kwaliteitsbor- ging binnen twee werkdagen het bevoegd gezag (i.c. bouw- en woningtoe- zicht van de betreffende gemeente), zijn opdrachtgever, de bouwer en, indien bekend, de eindgebruiker van het bouwwerk informeert zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger bij voortijdige beëindiging van de opdracht voor kwaliteitsborging binnen twee werkdagen het bevoegd gezag (i.c. bouw- en woningtoezicht van de betreffende gemeente), zijn opdrachtgever, de bouwer en, indien bekend, de eindgebruiker van het bouwwerk informeert zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

Wonw 7ac Bkl 3.54, 3.86

Wkb-5.03/Wkb-4.01

Ni-22/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die een verklaring afgeeft aan zijn opdrachtgever en een kopie aan de bouwer en indien bekend de beoogde eindgebruiker van het bouwwerk zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger een verklaring afgeeft aan zijn opdrachtgever en een kopie aan de bouwer en indien bekend de beoogde eindgebruiker van het bouwwerk zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

Vragenlijst

Wonw 7ac Bkl 3.54, 3.86

Wkb-5.03/Wkb-4.01

Ni-23/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die een verklaring afgeeft die overeenkomt met de bijlage IVK van de Omgevingsregeling zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de verklaring overeenkomt met de bijlage IVK van de Omgevingsregeling zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

5. Kwaliteitsborging en 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Wonw 7ac

Wkb-3.01/Wkb-4.01

Ni-24/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die bij zijn werkzaamheden het proces van kwaliteitsborging volgens de minimale stappen zoals omschreven in het instrument volgt.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger bij zijn werkzaamheden het proces van kwaliteitsborging zoals omschreven in het instrument volgt? Waarbij het proces minimaal de volgende stappen doorloopt:

1. Doel bepalen;

2. Risico’s identificeren;

3. Risico’s classificeren;

4. Risicobeheersmaatregelen bepalen;

5. Borgingsplan opstellen en vaststellen;

6. Borgingsplan uitvoeren;

7. Verslag kwaliteitsborger;

8. Verklaring van de kwaliteitsborger.

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ac

Wkb-3.03/Wkb-4.01

Ni-25/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die het beoordelingskader gebruikt in geval van bijzondere omstandigheden waarbij louter navolging van het instrument naar zijn professionele oordeel ten onrechte zou leiden tot een verklaring van gerechtvaardigd vertrouwen en dat de kwaliteitsborger dit ook als signaal aangeeft aan de instrumentaanbieder (stap 1)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger het beoordelingskader gebruikt in geval van bijzondere omstandigheden waarbij louter navolging van het instrument naar zijn professionele oordeel ten onrechte zou leiden tot een verklaring van gerechtvaardigd vertrouwen en dat de kwaliteitsborger dit ook als signaal aangeeft aan de instrument- aanbieder?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Wonw 7ac

Wkb-3.03/Wkb-4.01

Ni-26/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de toepassing van het integraal beoordelingskader door de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

(stap 1)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het integraal beoordelingskader door de kwaliteitsborger wordt toegepast zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.89

Wkb-3.04/Wkb-4.01

Ni-27/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die toetst of risicobeoordeling voldoet aan de omschrijving in het instrument. (stap 2, 3, en 4)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger toetst dat de risicobeoordeling:

– transparant en herleidbaar is van bouwvoorschrift tot en met de beheersmaatregel,

– voldoende aannemelijk maakt dat alle risico’s (inclusief de lokale omstandigheden) geïdentificeerd zijn die de doelbereiking (het voldoen aan de bouwtechnische regels) in de weg kunnen staan,

– onderscheid maakt in risico’s inherent aan het bouwplan en de risico’s die zich tijdens de uitvoering van de bouwwerkzaamheden openbaren,

– onderscheid maakt in risico’s onderverdeeld naar bouwdeel, bouwpro- ces en omgeving, zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.07/Wkb-4.01

Ni-28/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die conform de procedure van het vaststellen van het borgingsplan toetst op de onderdelen zoals omschreven in het instrument. (stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger conform de procedure van het vaststellen van het borgingsplan toetst op:

– of het borgingsplan gebaseerd is op de risicobeoordeling (zoals bedoeld in toelatingscriterium Risicobeoordeling WKB-3.01),

– dat zowel de risicobeoordeling en het borgingsplan gebaseerd zijn op de bouwtechnische regels,

– of het borgingsplan transparant en herleidbaar is van bouwvoorschrift tot en met de beheersmaatregel,

– of de beheersmaatregelen dusdanig effectief zijn dat voldaan zal worden aan de bouwtechnische regels,

– welke stappen ondernomen worden wanneer blijkt dat de beheers- maatregelen niet effectief zijn?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.07/Wkb-4.01

Ni-29/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die de wijze van vaststelling en de verklaring van vaststelling bij het borginsplan toevoegen zoals omschreven in het instrument. (stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de wijze van vaststelling en de verklaring van vaststelling bij het borgingsplan wordt gevoegd door de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.07/Wkb-4.01

Ni-30/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het borgingsplan dat is vastgesteld door de kwaliteitsborger nadat voldoende aannemelijk is dat alle beheersmaatregelen voldoende effectief zijn zodat de risico’s zich niet zullen manifesteren volgens de omschrijving in het instrument.

(stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het borgingsplan is vastgesteld nadat voldoende aannemelijk is dat alle beheersmaatregelen voldoende effectief zijn zodat de risico’s zich niet zullen manifesteren zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.08/Wkb-4.01

Ni-31/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het borgingsplan dat alle onderdelen bevat zoals omschreven in het instrument. (stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het borgingsplan alle onderdelen bevat zoals omschreven in het instrument? Waarbij het borgingsplan minimaal voorziet in:

– een representatieve steekproefomvang binnen het bouwplan,

– de keuringsmomenten/frequentie van keuringen,

– de keuringsgrondslag (Bbl hoofdstuk 4 en 5 en de voor de bouwactiviteit relevante maatwerkvoorschriften/-regels en bijzondere lokale omstandigheden),

– welke onderdelen van het bouwwerk worden gekeurd,

– wie de keuring(en) uitvoert en deze perso(o)n(en) ook bevoegd zijn om deze keuring uit te voeren,

– de momenten waarop informatie bekend moet zijn voor de voortgang van het proces van kwaliteitsborging en de bouwactiviteit.

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.08/Wkb-4.01

Ni-32/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op hoe de kwaliteits- borger omgang met kwaliteitsborgingssystemen van andere zoals omschreven in het instrument. (stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het borgingsplan beschrijft op welke wijze de kwaliteitsborger rekening houdt met kwaliteitsborgings- systemen van anderen zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.09/Wkb-4.01

Ni-33/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op hoe de kwaliteits- borger gebruikmaakt van normen, certificaten, kwaliteitsverklaringen en gelijkwaardige oplossingen zoals omschreven in het instrument.

(stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger de beschrijving volgt uit het instrument ten aanzien van het gebruik van normen, certificaten, kwaliteitsverklaringen en gelijkwaardige oplossingen zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.09/Wkb-4.01

Ni-34/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die de procedure uit het instrument volgt om de (rechts)geldigheid en de herkomst van conformiteitsverklaringen te beoordelen. (stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger de procedure uit het instrument volgt om de (rechts)geldigheid en de herkomst van conformiteitsverklaringen te beoordelen? Deze procedure voorziet minimaal in een controle door de kwaliteitsborger dat materialen, producten of bouwmethoden volgens de (geschikte) verwerkings- voorschriften/kwaliteitsverklaringen is verwerkt/toegepast.

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.10/Wkb-4.01

Ni-35/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het borgingsplan met een overzicht van alle bevoegde personen die betrokken zijn bij de kwaliteitsborging (zowel vast, tijdelijk als ingehuurd) zoals omschreven in het instrument. (stap 5)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het borgingsplan een overzicht van alle bevoegde personen bevat die betrokken zijn bij de kwaliteitsborging (zowel vast, tijdelijk als ingehuurd)? Dit overzicht voorziet minimaal in:

– wanneer de persoon bevoegd is (welke fase van de bouwactiviteit),

– de vakdiscipline van de bevoegde persoon (risicobeoordeling en algemene coördinatie, constructieve veiligheid, brandveiligheid, bouwfysica en installaties),

– welke verantwoordelijkheid de bevoegde persoon heeft (waarbij minimaal is vastgelegd wie de eindverantwoordelijkheid heeft) zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.11/Wkb-4.01

Ni-36/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het opnieuw doorlopen van de risicobeoordeling wanneer deze eventueel wordt bijgesteld in geval van: aanpassingen of afwijking van het bouwplan en uitvoering daarvan ten tijde van de opdracht voor kwaliteitsborging, evaluatieresultaten van de beheersmaatregelen die hiertoe aanleiding geven zoals omschreven in het instrument. (stap 6)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de risicobeoordeling opnieuw doorlopen wordt en eventueel wordt bijgesteld in geval van: aanpassingen of afwijking van het bouwplan en uitvoering daarvan ten tijde van de opdracht voor kwaliteitsborging, evaluatieresultaten van de beheers- maatregelen die hiertoe aanleiding geven zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.11/Wkb-4.01

Ni-37/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het borgingsplan dat alle actuele informatie bevat zoals omschreven in het instrument. (stap 6)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het borgingsplan de actuele informatie bevat zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.11/Wkb-4.01

Ni-38/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het borgingsplan dat opnieuw wordt vastgesteld door het opnieuw doorlopen van de risicobeoordeling voor het hele te bouwen bouwwerk en bijstellen van de beheersmaatregelen zoals omschreven in het instrument. (stap 6)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het borgingsplan opnieuw wordt vastgesteld door het opnieuw te doorlopen van de risicobeoordeling voor het hele te bouwen bouwwerk en bijstellen van de beheersmaatregelen zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Bkl 3.80

Wkb-3.11/Wkb-4.01

Ni-39/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op het volgen van het protocol voor het monitoren en evalueren van de beheersmaatregelen omschreven in het instrument. (stap 6)

Toont de instrumentaanbieder aan dat het protocol voor het monitoren en evalueren van de beheersmaatregelen wordt gevolgd zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

Won 7ac

Wkb-3.12/Wkb-4.01

Ni-40/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die voorziet in een transparante en herleidbare verslaglegging van het proces van kwaliteitsborging zoals omschreven in het instrument. (stap 7)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger voorziet in een transparante en herleidbare verslaglegging van het proces van kwaliteits- borging zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

 

6. Bouwkwaliteit, 5. Kwaliteitsborging en 7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Bkl 3.80

Wkb-3.02/Wkb-4.01

Ni-41/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die het beoordelingskader toepast zoals omschreven in het instrument waarmee geborgd wordt dat voldaan wordt aan de bouwtech- nische regels? (stap 1)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger het beoordelingskader toepast zoals omschreven in het instrument waarmee geborgd wordt dat voldaan wordt aan de bouwtechnische regels?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

Schouw

Bkl 3.86

Wkb-3.13/Wkb-4.01

Ni-42/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger bij de integrale beoordeling van het bouwplan en de bouwwerk- zaamheden van de kwaliteitsborger zodat deze komt tot een uitspraak dat er een gerechtvaardigd vertrouwen is dat voldaan wordt aan alle relevante bouwtechnische en lokale (maatwerk)voorschriften zoals omschreven in het instrument. (stap 8)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger op basis van de resultaten van de integrale beoordeling van het bouwplan en de bouwwerkzaamheden komt tot een uitspraak dat er een gerechtvaardigd vertrouwen is dat voldaan wordt aan alle relevante bouwtechnische en lokale (maatwerk)voorschriften?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

Schouw

Bkl 3.86

Wkb-3.14/Wkb-4.01

Ni-43/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de kwaliteits- borger die het gerechtvaardigd vertrouwen heeft dat voldaan is aan alle relevante bouwtechnische- en lokale (maatwerk)voorschriften om te komen tot afgifte van een verklaring zoals omschreven in het instrument. (stap 8)

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger enkel in het geval van een gerechtvaardigd vertrouwen dat voldaan is aan alle relevante bouwtechnische- en lokale (maatwerk)voorschriften komt tot afgifte van een verklaring?

Dossieronderzoek, Interview

Interview

Schouw

7. Taken en verantwoordelijkheden instrumentaanbieder

Wonw 7ai

Wkb-1.01/Wkb-4.01

Ni-44/Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de implementatie van instrument wijzigingen zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de kwaliteitsborger de procedure zoals omschreven in het instrument volgt voor het implementeren van wijzigingen?

Dossieronderzoek, Interview

Interview, Vragenlijst

 

Wonw 7ai Wkb-1.01

Ni-45 De instrumentaanbieder voert wijzigingen tgv wet- en regelgeven en verbeteringen van het instrument uit zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat de procedure zoals omschreven in het instrument is gevolgd voor het doorvoeren van wijzigingen in het instrument tgv wet- en regelgeving en verbeteringen?

Dossieronderzoek, Interview

   

Wonw 7ac Bkl 3.81, 3.87

Wkb-1.11/Wkb-4.02

Ni-46/Ni-51 De instrumentaanbieder waarschuwt de kwaliteitsborger bij onjuiste toepassing van het instrument zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij de kwaliteitsborger waarschuwt over onjuiste toepassing van het instrument met als mogelijk gevolg het onterecht afgeven van een verklaring zoals in het instrument omschreven?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

Wonw 7ac Bkl 3.81, 3.87

Wkb-1.12/Wkb-4.02

Ni-47/Ni-51 De instrumentaanbieder schorst de toestemming van kwaliteitsborger om het instrument te mogen toepassen bij herhaaldelijk en/of opzettelijk onjuist toepassen van het instrument en/of in surseance van betaling verkeren van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij de toestemming om het instrument te mogen toepassen schorst in geval van herhaaldelijk en/of opzettelijk onjuist toepassen van het instrument

en/of in surseance van betaling verkeren van de kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

Bkl 3.87 Wkb-4.01

Ni-48 De instrumentaanbieder voert minimaal eenmaal per jaar een bureau-audit uit per kwaliteitsborger zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij minimaal eenmaal per jaar een bureau-audit per kwaliteitsborger uitvoert, waarvan de diepgang van wordt bepaald op basis van het voorafgaande toezicht en eventuele andere signalen zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.87 Wkb-4.01

Ni-49 De instrumentaanbieder voert representatieve reality-checks uit zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij representatieve reality-checks, zowel aangekondigd als onaangekondigd uitvoert, waarvan de diepgang van wordt bepaald op basis van het voorafgaande toezicht en eventuele andere signalen zoals omschreven in het instrument?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

Bkl 3.87 Wkb-4.01

Ni-50 De instrumentaanbieder houdt toezicht op de toepassing en effectiviteit van zijn instrument en is eindverantwoordelijk voor eventueel gedelegeerd toezicht.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij toezicht houdt op de toepassing en effectiviteit van zijn instrument en dat hij altijd eindverantwoordelijk is voor eventueel gedelegeerd toezicht?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

 

Bkl 3.87 Wkb-4.02

Ni-51 De instrumentaanbieder handhaaft volgens zijn handhavings- protocol.

Toont de instrumentaanbieder aan dat in voorkomende gevallen het handhavingsprotocol uit het instrument wordt toegepast?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

Bkl 3.87 Wkb-4.03

Ni-52 De instrumentaanbieder volgt de klachtenprocedure zoals omschreven in het instrument.

Toont de instrumentaanbieder aan dat hij de klachtenprocedure volgt zoals omschreven in het instrument waarbij er sprake is van lerend vermogen van partijen doordat verbeterpunten worden doorgevoerd in het instrument, de organisatie van de instrumentaanbieder en/of de organisatie van de kwaliteitsborger(s)?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

Vragenlijst

Bkl 3.87 Wkb-4.04

Ni-53 De instrumentaanbieder beslecht geschillen tussen instrument- aanbieder en kwaliteitsborger en/of kwaliteitsborger en diens opdracht- gever. Daarbij wordt een verslag opgesteld met een uiteengezette onderbouwing van de geschillenbeslechting.

Toont de instrumentaanbieder aan dat bij geschillen tussen instrument- aanbieder en kwaliteitsborger en/of kwaliteitsborger en diens opdracht- gever beslecht waarbij een verslag wordt opgesteld met een uiteengezette onderbouwing van de geschillenbeslechting?

Dossieronderzoek, Interview, Vragenlijst

Interview, Vragenlijst

 

3. Inspectie binnen het kwaliteitstoezicht

3.1. Kwaliteitstoezicht op de bouwplaats

De TloKB voert naast het toezicht op de naleving van de instrumentaanbieder kwaliteitstoezicht uit. Het kwaliteitstoezicht is gericht op de werking van de naleving van de instrumentaanbieder van het toegelaten instrument en van het KB-stelsel als geheel.

De vierde vorm van reguliere inspectie is de kwaliteitsinspectie bouwplaats (Kb). Deze inspectie op de bouwplaats van de bouwkwaliteit van het bouwwerk heeft tot doel: toezichthouden op de werking van de instrumenten aan de hand van de bouwtechnische regels van het Besluit bouwwerken leefomgeving (Bbl). De TloKB hanteert voor deze vorm van inspectie een dekkingsgraad van 5% per jaar voor de bouwprojecten ofwel elk jaar zijn 5% van alle lopende bouwprojecten binnen gevolgklasse 1 onderwerp van inspectie. De TloKB neemt bij haar kwaliteitsinspec- ties ook enkele criteria uit het nalevingstoezicht mee zoals beschreven in hoofdstuk 2 (Nb).15 Dit geldt ook voor enkele vragen ten behoeve van de monitoring en evaluatie van het KB-stelsel.

De TloKB heeft op basis van hoofdstuk 4 en 5 van het Besluit bouwwerken leef- omgeving (Bbl) inspectiecriteria vastgesteld in paragraaf 3.3. De TloKB kan hiernaast de vastgestelde nalevingsinspectiecriteria uit paragraaf 2.3 inspecteren.

Wanneer de TloKB concludeert dat het bouwwerkonderdeel niet voldoet aan het Bbl dan inspecteert de TloKB of dit volgt uit niet naleven van het KB-instrument. Het niet naleven van het KB-instrument kan de TloKB meenemen naar het nalevings- toezicht bij de kwaliteitsborger of instrumentenaanbieder.

3.2. Inspectieonderwerpen

De TloKB inspecteert of de naleving van de KB-instrumenten leidt tot bouwwerken die voldoen aan de bouwtechnische regels in overeenstemming met het Bbl hoofdstuk 4 Nieuwbouw en hoofdstuk 5 Verbouw. De TloKB inspecteert aan de hand van inspectieonderwerpen en bouwwerkonderdelen.

Inspectieonderwerpen

De inspectieonderwerpen komen overeen met de afdelingen uit het Bbl.

Tabel 3: Nieuwbouwonderwerpen Bbl (hoofdstuk 4)

Nr.

Inspectieonderwerpen

Bbl-artikel

4.1

Algemeen

4.1 t/m 4.10

4.2

Veiligheid

4.11 t/m 4.100

4.3

Gezondheid

4.101 t/m 4.147

4.4

Duurzaamheid

4.148 t/m 4.160e

4.5

Bruikbaarheid

4.161 t/m 4.178

4.6

Toegankelijkheid

4.179 t/m 4.192

4.7

Bouwwerkinstallaties

4.193 t/m 4.250

Tabel 4: Onderwerpen verbouw of verplaatsen van een bouwwerk en bij wijziging gebruiksfunctie Bbl (hoofdstuk 5)

Nr.

Inspectieonderwerpen

Bbl-artikel

5.1

Algemeen

5.1 t/m 5.3a

5.2

Algemene regels bij het verbouwen of verplaatsen van een bouwwerk en bij gebruiksfunctiewijziging

5.4 t/m 5.7

5.3

Verbouw

5.8 t/m 5.21d

5.4

Wijziging van een gebruiksfunctie

5.22 t/m 5.24a

Bouwwerkonderdelen

Bij kwaliteitstoezicht op de bouwplaats voert de TloKB op de bouwplaats een inspectie uit op het bouwwerk. De TloKB hanteert de hoofdstukken 4 en 5 van het Bbl als de minimale wettelijke vereisten voor een bouwwerk. Dit is ook de grondslag van het inspectiecriterium. De TloKB heeft het bouwwerk opgedeeld in verschillende bouwwerkonderdelen die per onderdeel geïnspecteerd kunnen worden. De bouwwerkonderdelen zijn in paragaaf 3.4 opgesomd. Het doel van de inspectie is antwoord krijgen op of het bouwwerkonderdeel voldoet aan het Bbl.

Schouw bouwplaats

Bij deze inspectie kiest de TloKB alleen voor de methode schouw. Dit omdat de focus van deze inspectie de gerealiseerde bouwkwaliteit van de bouwwerkonderdelen is. De op papier vastgelegde voorgenomen bouwkwaliteit, onder andere vastgelegd in het borgingsplan en risicobeoordelingen, is in eerste instantie niet de primaire focus van deze inspectie. De inspecteurs schouwen de bouwplaats aan de hand van de bouwwerkonderdelen waarin inspectieonderwerpen met hun behorende Bbl- artikelen aanwezig zijn.

3.3. Inspectiecriteria

Het inspectiecriterium voor ieder van de onderstaande bouwwerkonderdelen is: het bouwwerkonderdeel voldoet aan de relevante gestelde eisen volgens hoofdstuk 4 en 5 van het Bbl.

Onderstaande bouwwerkonderdelen heeft de TloKB vastgesteld voor de kwaliteitsinspecties. Binnen deze bouwwerkonderdelen komen verschillende inspectieonderwerpen (Bbl-afdelingen) met de specifieke Bbl-artikelen terug. Na onderstaande opsomming van bouwwerkonderdelen volgt een tweetal voorbeelden ter illustratie.

  • Ki-100 Bouwplaats

  • Ki-200 Grondwerk

  • Ki-300 Damwanden

  • Ki-400 Funderingspalen

  • Ki-500 Drijflichaam

  • Ki-600 Kelder

  • Ki-700 Fundatie

  • Ki-800 Draagconstructie pijlers

  • Ki-900 Riolering

  • Ki-1000 Begaand grond vloer

  • Ki-1100 Dragende wanden

  • Ki-1200 Staalconstructies

  • Ki-1300 Stalen balken en lateien

  • Ki-1400 Brand scheidende wanden

  • Ki-1500 Woning scheidende wanden

  • Ki-1600 Balkons

  • Ki-1700 Verdiepings- en of dakvloeren

  • Ki-1800 Gevels

  • Ki-1900 Kozijnen, ramen en deuren

  • Ki-2000 Daken

  • Ki-2100 Dakbedekking

  • Ki-2200 Hemelwaterafvoer en goten

  • Ki-2300 Cementdekvloeren

  • Ki-2400 Lichte scheidingswanden

  • Ki-2500 Geluidwering

  • Ki-2600 Trappen

  • Ki-2700 Overstroomvoorzieningen

  • Ki-2800 Waterdichte aansluiting tegels

  • Ki-2900 Verdiepingshoogte

  • Ki-3000 Brandwerende voorzieningen

  • Ki-3100 Gebouw gebonden installaties

  • KI-3200 Brugdek toplaag

  • Ki-3300 Verblijfsgebied en verblijfsruimte

    • Ki-3400 Toiletruimte

    • Ki-3500 Badruimte

    • Ki-3600 Buitenberging

    • Ki-3700 Opstelplaatsen

  • Ki-3800 Oplevering

Voorbeeld Ki-900 Riolering

Het bouwwerkonderdeel Ki-900 Riolering bevat de volgende Bbl-artikelen en aandachtspunten die volgen uit inspectieonderwerp 4.7 bouwwerkinstallaties met paragraaf 4.7.4 Afvoer van huishoudelijk afvalwater en hemelwater. Tabel 5 geeft de Bbl-artikelen weer, de wettelijke grondslag en de aandachtspunten voor de inspecteur bij het uitvoeren van de inspectie.

Tabel 5: Bouwwerkonderdeel Ki-900 Riolering

Bbl-artikel

Wettelijke grondslag nieuwbouw

Een afvoervoorziening voor huishoudelijk afvalwater heeft een capaciteit, een lucht- en waterdichtheid en een uitmonding en capaciteit van de ontspanningsleiding die voldoen aan NEN 3215.

4.205 L1

(NEN 3215)

Een afvoervoorziening voor huishoudelijk afvalwater heeft een capaciteit, een lucht- en waterdichtheid en een uitmonding en capaciteit van de ontspanningsleiding die voldoen aan NEN 3215.

4.205 L2

(NEN 3215)

Aandachtspunt

 

Overzichtsfoto van de riolering /HWA

4.205 L2

(NEN 3215)

Doorvoer van de riolering/HWA door de uitwendige scheidingsconstructie

4.205 L2

(NEN 3215)

Diameters, afschot, beugeling en ontluchting van de riolering/HWA

4.205 L2

(NEN 3215)

Voorbeeld KI-3400 Toiletruimte

Het bouwwerkonderdeel Ki-3400 Toiletruimte bevat de volgende inspectie- onderwerpen met de onderliggende paragrafen van uit het Bbl.

Tabel 6 geeft de Bbl-artikelen weer, de wettelijke grondslag en de aandachtspunten voor de inspecteur bij het uitvoeren van de inspectie.

Tabel 6: Bouwwerkonderdeel 3400 Toiletruimte

Bbl-artikel

Wettelijke grondslag nieuwbouw

 

Bbl-artikel

Wettelijke grondslag nieuwbouw

Een doorgang heeft een vrije breedte van ten minste 0,85 m en ten minste 2,1 m vrije hoogte in een woonwagen en overige gebouwen en 2,3 m vrijehoogte in een woonfunctie.

4.180 L1

Op een toiletruimte zijn alleen woonfuncties of een nevengebruiksfunctie daarvan aangewezen.

4.166 L3

Een toiletruimte als bedoeld in artikel 4.166 heeft een vloeroppervlakte van ten minste 0,9 m x 1,2 m.

4.167 L1

De (luchtafvoer)schacht is alleen bestemd voor een of meer boven elkaar gelegen toiletruimten of badruimten en die niet door anderen ruimten voeren.

4.39

Een vloeroppervlakte als bedoeld in het eerste lid heeft boven die vloer ten minste een hoogte van 2,1 m voor een woonwagen of 2,3 m voor ander woonfuncties.

4.167 L2

Een toilet met waterspoeling, een kraan of een mechanische voorziening voor luchtverversing veroorzaakt in een op een aangrenzend bouwwerk- perceel gelegen verblijfsgebied een volgens NEN 5077 bepaald karakteris- tiek installatie-geluidsniveau van ten hoogste 30 dB. Dit is niet van toepassing op een op een aangrenzend perceel gelegen lichte industrie- functie of overige gebruiksfunctie.

4.107 L1

(NEN 5077)

Aandachtspunt

 

Heeft de woning een toiletruimte?

Wat is de lengte, breedte en hoogte van deze toiletruimte?

4.166 L1

4.167 L1, L2

Hoeveel woningen maken gebruik van de toiletruimte?

4.166 L2

Een toilet met waterspoeling, een kraan of een mechanische voorziening voor luchtverversing veroorzaakt in een niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied van een aangrenzende op hetzelfde bouwwerkperceel gele- gen woonfunctie een volgens NEN 5077 bepaald karakteristiek installatie- geluidsniveau van ten hoogste 30 dB.

4.108 L1

(NEN 5077)

Wat is de vrije breedte en hoogte van de doorgang naar de toiletruimte?

4.180 L1

Bevindt zich in te toiletruimte een open verbrandingstoestel?

4.125 L2

Wordt de (luchtafvoer)schacht alleen gebruikt voor een of meer boven elkaar gelegen toiletruimten of badruimten? Voert (luchtafvoer)schacht door anderen ruimte, geen toiletruimten of badruimten?

4.39

4.128 L3

Een scheidingsconstructie van een toiletruimte of een badruimte heeft aan een zijde die grenst aan die ruimte tot 1,2 m boven de vloer van die ruimte een volgens NEN 2778 bepaalde wateropname die gemiddeld niet groter is dan 0,01 kg/(m².s½) en op geen enkele plaats groter dan 0,2 kg/(m².s½).

4.120 L1

(NEN 2778)

Hoeveel dB wordt er gemeten bij het gebruik van de waterspoeling van het toilet, een kraan en een mechanische voorziening voor luchtverversing in de toiletruimte:

– bij een aangrenzend bouwwerkperceel gelegen verblijfsgebied?

– bij een niet-gemeenschappelijk verblijfsgebied van een aangrenzende op hetzelfde bouwwerkperceel gelegen woonfunctie?

4.107 L1

4.108 L1

(NEN 5077)

Een toiletruimte hebt een voorziening voor luchtverversing met een volgens NEN 1087 bepaalde capaciteit van ten minste 7 dm³/s.

4.122 L5

(NEN 1087)

De afvoer van binnenlucht vindt rechtstreeks naar buiten plaats uit een toiletruimte

4.128 L3

 

Een open verbrandingstoestel is niet opgesteld in een toiletruimte.

4.125 L2

Een woonfunctie heeft een toiletruimte.

4.166 L1

Op een toiletruimte zijn niet meer dan vijf woonfuncties aangewezen

4.166 L2

  1. Toezichtkader KB-stelsel | Publicatie | Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw ^ [1]
  2. Protocol werkwijze Toelating & Aanwijzing | Publicatie | Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw ^ [2]
  3. Protocol werkwijze registers TloKB | Publicatie | Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw ^ [3]
  4. Toezichtkader KB-stelsel, paragraaf 1.2. ^ [4]
  5. Kaderstellende visie op toezicht, TK, 2000-2001, 27 831, nr. 1 beschrijft ^ [5]
  6. Protocol werkwijze toezicht KB-stelsel | Publicatie | Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw (tlokb.nl) ^ [6]
  7. Woningwet, artikel 7ak, tweede lid, onder b, en artikel 7ac, tweede lid. ^ [7]
  8. Toelatingskader Wkb-instrument | Publicatie | Toelatingsorganisatie Kwaliteitsborging Bouw ^ [8]
  9. Zie paragraaf 3.1 ^ [9]
  10. Zie voetnoot 4 ^ [10]
  11. Zie voetnoot 8 ^ [11]
  12. Zie voetnoot 4 ^ [12]
  13. Zie voetnoot 8 ^ [13]
  14. Zie hoofdstuk 3 ^ [14]
  15. Zie laatste kolom van tabel 2 ^ [15]