Besluit vaststelling protocol pilot onder begeleiding zelf een test op infectie met het virus SARS-CoV-2 afnemen

[Regeling vervallen per 20-05-2022.]
Geraadpleegd op 25-04-2025.
Geldend van 04-03-2022 t/m 19-05-2022

Besluit van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport van 28 februari 2022, kenmerk 3330342-1025633-PDC-19, tot vaststelling van een protocol voor een pilot waarbij personen onder begeleiding zelf een test op infectie met het virus SARS-CoV-2 afnemen

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

Gelet op artikel 6.26, derde lid, van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19;

BESLUIT:

Artikel 1

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

De pilot waarbij personen zelf een test op infectie met het virus SARS-CoV-2 afnemen en een testuitslag kunnen verkrijgen dat kan dienen als een resultaat dat op grond van artikel 58a, eerste lid, van de Wet publieke gezondheid is voorgeschreven voor deelname aan activiteiten of toegang tot voorzieningen, geschiedt overeenkomstig het protocol dat is opgenomen in de bijlage bij dit besluit.

Artikel 2

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst.

Dit besluit zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport,

E.J. Kuipers

Bijlage Protocol pilot begeleid zelftesten

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Inhoudsopgave

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

  • 1. Aanleiding

  • 2. Scope

  • 3. Doelstelling

  • 4. Juridisch en beleidsmatig kader

  • 5. Pilots

  • 6. Verantwoordelijkheden

  • 7. Evaluatie

1. Aanleiding

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

In artikel 6.26 van de Tijdelijke regeling maatregelen covid-19 (Trm) is bepaald dat in een protocol van de Minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een pilot kan worden vastgesteld waarbij personen onder begeleiding van een door deze Minister gecontracteerde testuitvoerder zelf een test op infectie met het virus SARS-CoV-2 afnemen en als dit leidt tot een negatieve testuitslag een ctb kunnen verkrijgen. Deze bepaling is in de Trm opgenomen naar aanleiding van de motie Paternotte-Westerveld1 over ‘onderzoek naar het gebruik van zelftesten voor toegang’. Onder de Landelijke Coördinatiestructuur Testcapaciteit (LCT) is een werkgroep zelftesten voor toegang gestart die het begeleid zelftesten voor toegang heeft onderzocht. De adviezen van de werkgroep zelftesten voor toegang, het OMT en de stuurgroep sneltesten (welke rapporteert aan de LCT en heeft gekeken welke veranderingen uitvoeringstechnisch wenselijk zijn) achten het begeleid zelftesten kansrijk mits aan een aantal voorwaarden wordt voldaan. De voorwaarden zijn afgeleid van de gegeven adviezen en richten zich op:

  • Verrichten van een haalbaarheidsstudie (business case) ter voorbereiding: verricht een haalbaarheidsstudie aan de hand van een aantal mogelijke varianten en start vervolgens met één of meer pilots voor de varianten die op basis van de haalbaarheidsstudie een positief resultaat behalen.

  • De monitoring en evaluatie van het begeleid zelftesten: creëer de mogelijkheid om het gebruik van begeleid zelftesten terug te draaien als uit monitoring blijkt dat dit nodig is.

  • De geldigheid van het testbewijs: de geldigheid van een zelftest mag niet langer zijn dan 12 uur.

  • De epidemiologische situatie: bij een verslechterde epidemiologische situatie is een heroverweging nodig of dit instrument ingezet kan worden.

2. Scope

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Om te toetsen en te evalueren of begeleid zelftesten in de praktijk betrouwbaar kan plaatsvinden, worden drie kleinschalige pilots opgezet die zich richten op verschillende vormen van begeleid zelftesten. Deze vormen zijn:

  • (1) digitaal begeleid zelftesten;

  • (2) fysiek begeleid zelftesten op een testlocaties;

  • (3) fysiek begeleid zelftesten thuis.

Bij elke van deze varianten van begeleid zelftesten is de verwachting dat deze op een eigen manier kan bijdragen aan een toegankelijker, sneller, gebruiksvriendelijker en soms goedkoper testlandschap.

Tijdens de pilots wordt gebruik gemaakt van de zelftest2 in plaats van de professionele antigeen of NAAT testen. De uitslag van de zelftest leidt bij een negatief resultaat tot een coronatoegangsbewijs in de CoronaCheck app, dat vanaf het moment van de afname twaalf uur geldig zal zijn in plaats van de huidige vierentwintig uur. Dit is in lijn met het 118e advies van het OMT waarin wordt geadviseerd om een zelftest 12 uur geldig te laten zijn omdat de test door mensen zelf wordt afgenomen en daarmee minder betrouwbaar kan zijn. Met een negatieve testuitslag op basis van een begeleide zelftest kan geen DCC worden aangemaakt, ook kan met een positieve testuitslag geen herstelbewijs worden aangemaakt. Een herstelbewijs kan alleen verkregen worden als na de begeleide zelftest middels een confirmatietest bij de GGD de positieve uitslag wordt bevestigd.

De evaluatie van de pilots richt zich enerzijds op het gebruik van begeleid zelftesten door de burger en anderzijds op het instrument begeleid zelftesten zoals gebruikt door de testaanbieder. De uitkomsten geven, naast algemene inzichten, met name inzicht in aspecten zoals gebruiksvriendelijkheid, fraudegevoelig, de snelheid van het testproces, in hoeverre de pilots inclusief zijn en in hoeverre ook minder digitaal-vaardigen kunnen deelnemen, de mate waarin de privacy geborgd kan worden, de kosten en opschaalbaarheid van het zelftesten.

3. Doelstelling

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Bij een mogelijke verbrede inzet van het coronatoegangsbewijs (bijv. in de niet-essentiële detailhandel en de niet-essentiële dienstverlening), bij een toename van gebieden waar minder testaanbieders aanwezig zijn waardoor de reistijd toeneemt of ter stimulering van de inclusiviteit van testmethoden kunnen alternatieve testmethoden belangrijker worden. Tevens kan begeleid zelftesten mogelijk efficiënter worden georganiseerd en bij een eventuele opleving van het virus of voor een mogelijke volgende pandemie eenvoudiger grootschalig ingezet worden. De pilots onderzoeken óf en hóe begeleid zelftesten een aanvulling kan zijn op het huidige testlandschap waarbij men alleen door fysiek naar een teststraat te gaan een coronatoegangsbewijs kan verkrijgen. Het verkrijgen van een coronatoegangsbewijs op basis van een begeleide zelftest is daarmee mogelijk een aanvulling op het huidige testlandschap.

4. Juridisch en beleidsmatig kader

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Artikel 6.26, derde lid, van de Trm voorziet in de mogelijkheid van pilots waarbij personen onder begeleiding van een door deze Minister gecontracteerde testuitvoerder zelf een test op infectie met het virus SARS-CoV-2 afnemen, waarbij een coronatoegangsbewijs verkregen kan worden op basis van een negatieve testuitslag. In het protocol wordt beschreven hoe de pilot verloopt, wanneer de pilot is afgelopen en hoe deze wordt geëvalueerd.

Indien de uitslag van de test uit de pilot positief is, kan deze niet gebruikt worden om een herstelbewijs te verkrijgen. Een herstelbewijs kan alleen verkregen worden als na de begeleide zelftest middels een confirmatietest bij de GGD de positieve uitslag wordt bevestigd. De positieve zelftest wordt wel gemeld aan de GGD door de testaanbieder (dat is zijn wettelijke plicht), maar voor het verkrijgen van een herstelbewijs moet men zich nogmaals laten testen bij de GGD. Dit is in overeenstemming met het nu geldende beleid bij een positieve zelftest.

Met een negatieve test kan geen geldig Digitaal EU-Corona certificaat (DCC) worden verkregen. Dit omdat de EU-verordening vereist dat een test moet zijn uitgevoerd door een gezondheidswerker of door gekwalificeerd testpersoneel (artikel 3 lid 1 sub b Verordening 2021/953).

Deze negatieve testuitslag is twaalf uur geldig vanaf het moment van afname.

De pilots eindigen op het moment dat het maximum aantal beschikbare zelftests per pilot is bereikt danwel op het moment dat er voor deelname aan activiteiten of toegang tot voorzieningen geen coronatoegangsbewijs op basis van een negatieve testuitslag meer is vereist.

5. Pilots

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Opzet pilot 1: digitaal begeleid zelftesten

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Omvang: maximaal 4.000 testafspraken

Doelgroep: iedereen kan zich aanmelden voor de begeleide zelftest via het testportaal van SON

Flow: De burger maakt via het al bestaande afspraken portaal van SON een afspraak voor een begeleide zelftest die plaats zal vinden op een willekeurige locatie, maar waarbij er via een videoverbinding steeds contact is tussen de burger en een bevoegd persoon die toezicht houdt op de wijze waarop de zelftest wordt uitgevoerd. De zelftest wordt voordien naar de burger opgestuurd. Tijdens die afspraak voert de burger onder begeleiding van een bevoegd persoon in enkele stappen de zelftest bij zichzelf uit. Bij een negatief resultaat verstuurt de testaanbieder een ophaalcode naar de burger. Hiermee kan de burger een QR-code genereren in de CoronaCheck-app.

Vereisten testproces: de test is niet geldig wanneer:

  • de verbinding verbroken wordt;

  • de foto niet overeenkomt met de persoon die in call zit;

  • de testcassette van de zelftest niet goed in beeld is;

  • de burger de stappen niet goed opvolgt.

Workflow aanbieder A: 1.500 testafspraken.

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

  • 1. Burger maakt een testafspraak in het afsprakenportaal van SON waar naast de basisgegevens (naam en e-mailadres) ook het woonadres wordt gevraagd.

  • 2. Burger ontvangt e-mail met informatie afspraak & link om Test@Home te downloaden

  • 3. Burger ontvangt Test@Home kit met 2 CE-gemarkeerde zelftesten.

  • 4. Burger registreert zich in Test@home (emailadres & telefoonnummer), bevestigt middels 2FA code (SMS)

  • 5. Burger identificeert zichzelf met een identiteitsdocument door gebruik te maken van NFC-technologie. Hiermee worden de gegevens van het identiteitsdocument geëxtraheerd naar de smartphone van de burger.

  • 6. Burger betreedt digitale wachtkamer voordat de test start, in de digitale wachtkamer wordt uitleg over het proces gegeven. Burgers kunnen samen in de digitale wachtkamer plaatsnemen, maar kunnen elkaar niet zien en horen.

  • 7. De test start, burger ontvangt stap voor stap instructies. De beoordelaar monitort het proces, de identiteit en de handelingen. Er kunnen ca. 4 mensen tegelijkertijd een test afnemen bij 1 werknemer. Wederom geldt dat deze mensen elkaar niet kunnen zien en horen.

  • 8. Wanneer de testafname gereed is start de wachttijd. Aanwezigheid van de testcassette wordt continu gemonitord.

  • 9. Testuitslag wordt softwarematig automatisch uitgelezen en aanvullend ingevoerd door de burger

  • 10. Video opnames en additionele gegevens worden geüpload naar Test@Home beoordelingscentrum. Op die manier kan een andere werknemer de testafname nogmaals beoordelen, en kunnen deze werknemers worden gewezen op bepaalde triggers.

  • 11. Beoordelaar ziet selfie van de burger, vergelijkt met persoon in de video. Beoordeelt tevens de handelingen van de burger.

  • 12. Beoordelaar verifieert testuitslag, burger ontvangt (indien uitslag negatief) een ophaalcode om in de CoronaCheck-app een ctb te maken. Hier wordt via de e-mail met de burger over gecommuniceerd.

  • 13. Indien de uitslag positief is, informeert de testaanbieder de GGD via het meldportaal. Daarbij wordt aangeduid dat dit zelftesten zijn, zodat dit niet leidt tot een herstelbewijs.

Risico’s en mitigerende maatregelen:

  • De ID-controle is zo ingericht dat de mogelijkheid van fraude tot het minimale wordt beperkt. Partijen moeten immers voldoen aan hun vergewisplicht.

  • De uitslag wordt ingevoerd door de medewerker die pas aan het eind de video te zien krijgt. Dit is niet dezelfde medewerker die het proces live monitort.

  • De testcassette mag niet bewegen/verwisseld worden tijdens het proces. Wanneer dat wel gebeurt, wordt er in het systeem een ‘trigger’ bij geplaatst, waardoor de beoordelaar die de video op het eind beoordeeld wordt gewezen op deze triggers, en snel kan zien of er iets fout is gegaan. Datzelfde gebeurt tijdens de testafname. Wanneer de handen bijv. uit beeld verdwijnen, dan gaat er een trigger af (iemand kan immers de swabs omwisselen onder tafel o.i.d.).

  • Er worden in deze pilot direct twee testen opgestuurd, mocht er iets misgaan met de verbinding.

Workflow aanbieder B: 2.500 testafspraken.

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

  • 1. Burger maakt een testafspraak in het afsprakenportaal van SON waar naast de basisgegevens (naam en e-mailadres) ook het woonadres wordt gevraagd.

  • 2. Burger ontvangt mail met informatie over de afspraak.

  • 3. Burger ontvangt de testkit met 1 zelftest.

  • 4. Burger identificeert zichzelf via automatische ID verificatie via Veriff (met ID en foto). Wanneer de burger/testpersoon verbinding heeft weten te maken met de arts van aanbieder B, volgt de verificatie van de burger/testpersoon. Dit wordt gedaan, door de arts/begeleider van aanbieder B. De testpersoon/burger wordt aan de hand van gegevens uit de ID scan en het ID bewijs dat hij of zij in beeld houdt, visueel geverifieerd.

  • 5. Burger krijgt tussendoor een reminder van wanneer de testafspraak plaatsvindt en tips met een instructie video en 5 controle vragen.

  • 6. Burger start de online afspraak en wordt verbonden met een medewerker (dit is één op één).

  • 7. De test wordt door de QR code op de testcasette gescand. Er vindt nogmaals een extra verificatie van de burger plaats. Dit gebeurt via het vergelijken van de eerder gemaakte foto met de burger die in call zit.

  • 8. De uitvoering van de test wordt gemonitord door de medewerker en gebeurt in beeld.

  • 9. De test moet continu in het zicht blijven van de medewerker tijdens de afname.

  • 10. Na 15 minuten kan de burger de testkit scannen. De QR code wordt gevalideerd op basis van de eerdere scans. En de foto van het resultaat wordt doorgestuurd naar ons beoordelingsteam.

  • 11. Beoordelaar verifieert testuitslag, burger ontvangt (indien uitslag negatief) een ophaalcode om in de CoronaCheck-app een ctb te maken. Hier wordt via de e-mail met de burger over gecommuniceerd.

  • 12. Indien de uitslag positief is, informeert de testaanbieder de GGD via het meldportaal. Daarbij wordt aangeduid dat dit zelftesten zijn, zodat dit niet leidt tot een herstelbewijs.

Risico’s en mitigerende maatregelen:

  • De ID-controle is zo ingericht dat de mogelijkheid van fraude tot het minimale wordt beperkt. Partijen moeten immers voldoen aan hun vergewisplicht. De selfie wordt vergeleken met de foto op het ID, en met de burger die in de call zit.

  • De uitslag wordt ingevoerd door het beoordelingsteam en niet door de medewerker die de begeleiding van de test doet.

  • Op de testcassette zit een unieke QR code, die vooraf wordt gescand. Deze cassette kan niet worden omgewisseld.

  • In deze pilot zal de begeleiding 1 op 1 zijn waardoor het moeilijker zal zijn om bijv. te sjoemelen met een test door swabs om te wisselen zonder dat het opvalt.

  • Er wordt in deze pilot 1 zelftest opgestuurd, om te onderzoeken of dat een reëel alternatief is.

Opzet pilot 2: fysiek begeleid zelftesten op de testlocatie

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Omvang: maximaal 2.000 testafspraken.

Doelgroep: iedereen die zich aanmeldt via de reguliere procedure op het afsprakenportaal van SON en hierbij kiest voor de locatie waar de pilot wordt gehouden.

Flow: De burger maakt via het afsprakenportaal van SON een afspraak op één van de testlocaties in Nederland. De burger komt naar locatie voor het afnemen van een test. Op de betreffende locatie krijgt de burger de keus om mee te doen aan de pilot. Wanneer wordt ingestemd met de pilot (en de daaraan gerelateerde gevolgen zoals de geldigheidsduur van de test etc), neemt de burger de zelftest af. Een daartoe bevoegd persoon van de testlocatie controleert de uit te voeren stappen en leest het resultaat van de zelftest af. De burger ontvangt een e-mail met het resultaat en kan met het testresultaat een QR-code genereren die toegang biedt tot sociale evenementen.

Vereisten testproces: de test is niet geldig wanneer:

  • de testcassettes onderling worden verwisseld;

  • de burger de stappen niet goed opvolgt.

Workflow:

  • 1. Burger maakt een testafspraak in het afsprakenportaal van SON waar de basisgegevens (naam en e-mailadres) worden gevraagd.

  • 2. Burger ontvangt e-mail met informatie over de afspraak.

  • 3. Burger gaat naar de testlocatie op het moment van de afspraak en wordt daar gecontroleerd op zijn ID bewijs.

  • 4. Burger krijgt een test en gaat zitten op één van de 10 stoelen (of meer/minder). Tussen de stoelen zitten schotjes zodat burgers elkaar niet zien bij het afnemen van de test.

  • 5. De beoordelaar controleert of men de test op een juiste manier bij zichzelf afneemt.

  • 6. Wanneer de burger de test heeft afgenomen, brengt men de testcassette met daarop de desbetreffende barcode naar een medewerker en gaat weer naar huis.

  • 7. Een medewerker verzamelt de testcassettes, scant de testcassettes en voert de resultaten in.

  • 8. Beoordelaar verifieert testuitslag, burger ontvangt (indien uitslag negatief) een ophaalcode om in de CoronaCheck-app een ctb te maken. Hier wordt via de e-mail met de burger over gecommuniceerd.

  • 9. Indien de uitslag positief is, informeert de testaanbieder de GGD via het meldportaal. Daarbij wordt aangeduid dat dit zelftesten zijn, zodat dit niet leidt tot een herstelbewijs.

Opzet pilot 3: fysiek begeleid zelftesten bij iemand thuis

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Omvang: maximaal 550 testafspraken.

Doelgroep: mensen die minder digitaal vaardig en/of mobiel zijn waarbij wordt gekeken binnen de regio Twente/Overijssel.

Flow: De burger maakt via het afsprakenportaal van de testaanbieder een afspraak. De werknemer controleert de identiteit van de burger, en begeleidt bij de uit te voeren stappen en het testresultaat. Op basis van het resultaat ontvangt de burger een QR-code waarmee toegang verkregen kan worden.

Vereisten testproces: de test is niet geldig wanneer:

  • De identiteit van de burger niet overeenkomt met de afspraakmaker;

  • de burger de stappen niet goed opvolgt.

Workflow:

  • 1. Burger maakt testafspraak in afspraken portaal van de testaanbieder waar dezelfde gegevens worden gevraagd als bij het portaal van SON (naam en emailadres), maar daarbij ook het woonadres.

  • 2. Burger ontvangt mail met informatie afspraak.

  • 3. Testafname medewerker bezoekt burger, neemt Test@home kit mee.

  • 4. Testafname medewerker verifieert de afspraak en voert positieve identificatie uit.

  • 5. Medewerker ziet toe op afname door de burger óf neemt de zelftest bij burger af.

  • 6. Vanwege de pilot: neemt de medewerker de vragenlijst van het onderzoeksbureau door met de burger.

  • 7. Na de wachttijd vult medewerker gegevens burger in en neemt foto van de testcassette.

  • 8. Beoordelaar verifieert testuitslag, burger ontvangt (indien uitslag negatief) een ophaalcode om in de CoronaCheck-app een ctb te maken. Hier wordt via de e-mail met de burger over gecommuniceerd.

  • 9. Indien de uitslag positief is, informeert de testaanbieder de GGD via het meldportaal. Daarbij wordt aangeduid dat dit zelftesten zijn, zodat dit niet leidt tot een herstelbewijs.

Risico’s en mitigerende maatregelen:

  • Door het 4 ogen principe kan de medewerker die de test afneemt, niet ook de uitslag invoeren, en dus niet omgekocht worden voor een negatieve testuitslag.

  • Er zullen door het onderzoeksbureau zorgaanbieders benaderd worden met de vraag of zij hieraan mee willen doen. Op basis daarvan kan worden gekeken in hoeverre het überhaupt interessant is voor deze doelgroep. Deze mogelijkheden zullen worden aangeboden via zorgorganisaties en mogelijk via bibliotheken, zodat de pilot ook daadwerkelijk zoveel mogelijk de minder digitaal vaardigen en minder mobiele mensen zal bereiken.

6. Verantwoordelijkheden

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

VWS draagt verantwoordelijkheid voor:

  • 1. Het beschikbaar stellen van zelftesten t.b.v. de pilots;

  • 2. Een gedegen toelatingsproces t.b.v. aansluiting op de CoronaCheck app;

SON draagt verantwoordelijkheid voor:

  • 1. De verwerking van persoonsgegevens vindt plaats binnen de omgeving van het Afsprakenportaal;

  • 2. Verwerking van adresgegevens;

  • 3. Het aanpassen van het afsprakenportaal zodat men kan kiezen voor een digitale pilot;

De testaanbieders dragen verantwoordelijkheid voor:

  • 1. Afspraakbevestiging naar burger/testpersoon;

  • 2. Het verzenden van de testkit;

  • 3. De ID check van de burger waarbij er geen gebruik wordt gemaakt van biometrische gegevens;

  • 4. Het begeleiden van de zelftest;

  • 5. Het bijhouden van een logboek;

  • 6. De testuitslag verzenden naar de burger/testpersoon;

  • 7. Aansluiting met VWS CoronaCheck app t.b.v. het genereren van een QR-code (en daarmee ook voldoen aan de aansluitvoorwaarden);

  • 8. Het opstellen van een DPIA waarin de gegevensverwerking (alsmede de rechtmatigheid daarvan) en de risico’s daarvan voor de privacy van betrokkenen in kaart wordt gebracht en waarin wordt aangetoond dat aan de eisen en verplichtingen uit de AVG wordt voldaan.

  • 9. Het direct vernietigen van de video’s;

  • 10. Melding naar de GGD van positieve resultaten;

  • 11. Voldoet aan ARVODI;

Het onderzoeksbureau draagt verantwoordelijkheid voor:

  • 1. Gedegen onderzoeksopzet met onder andere de onderzoeksvragen, de enquete vragen, mystery guests en instellingen voor pilot 3;

  • 2. Pseudonimiseren van gegevens ten behoeve van evaluatie.

  • 3. Het vertalen van de maatschappelijke en gedragswetenschappelijke inzichten voortkomend uit de pilots;

  • 4. Uitgebreide evaluatie waarbij de resultaten en verbeteringen worden afgewogen ten aanzien van proportionaliteit, doelbinding, ethiek en techniek;

  • 5. Voldoet aan ARVODI;

7. Evaluatie van de pilots

[Regeling vervallen per 20-05-2022]

Het doel van de pilots is om te onderzoeken in hoeverre het begeleid zelftesten fraudebestendig, toegankelijk en gebruiksvriendelijk is, zodat er een oordeel kan worden gegeven of het begeleid zelftesten een bijdrage kan leveren aan het betrouwbaar, toegankelijk en betaalbaar testlandschap (onderdeel van het geheel van testmogelijkheden voor burgers). In onderstaand figuur is dit weergegeven.

Bijlage 267963.png

Om de pilots goed te kunnen evalueren is er een analysekader gemaakt. Het analysekader is mede tot stand gekomen op basis van interviews met OMT-leden, beleidsmedewerkers van het Ministerie van VWS, de corona gedragsunit van het RIVM en testaanbieders. Ook zijn er verschillende documenten en protocollen geanalyseerd om tot het analysekader te komen. Het analysekader focust op een aantal onderwerpen.

  • Gebruiksvriendelijkheid

    • Gebruikersgemak

    • Tijdigheid: hoe snel gaat het hele proces

  • Fraudegevoeligheid

  • Privacy

  • Toegankelijkheid: in hoeverre kunnen bijv. minder digitaal-vaardigen deelnemen aan de pilots.

  • Opschaalbaarheid: in hoeverre is deze vorm van testen opschaalbaar.

De drie pilots zijn alle drie anders ingericht, en ook in de beoogde resultaten zitten nuances per pilot. Daarom is per pilot een separaat analysekader opgesteld.

  1. Kamerstuk 35 807, nr. 43. ^ [1]
  2. De zelftest is een antigeen test, maar de handleiding en de testkit is gericht op het afnemen door de persoon zelf (bijv. kortere swab). ^ [2]