Categorie 1.
|
Product dat verkregen is door vergisting van ten minste 50 gewichtsprocenten dierlijke
meststoffen met als nevenbestanddeel uitsluitend één of meer van de stoffen die genoemd
zijn onder de in onderstaande tabel onderscheiden categorieën of subcategorieën, met
dien verstande dat de stoffen genoemd onder categorie G uitsluitend worden gebruikt
als nevenbestanddeel indien tevens de maximale waarden waarnaar in categorie G wordt
verwezen niet worden overschreden (covergiste mest):
|
A
|
Stoffen van plantaardige herkomst afkomstig van een landbouwbedrijf
|
A1
|
Gewas(-producten) voor humane consumptie of diervoeders
|
1
|
Weidegras, op het veld gedroogd weidegras, weidekuilgras, snijmaïs, kuilmaïs/maïssilage,
korrelmaïs, corn cob mix (CCM), gerstkorrels, haverkorrels, roggekorrels, tarwekorrels,
aardappelen, suikerbieten, voederbieten, uien, witlofpennen, zaad van erwten, gehele
plantsilage van erwten, zaad van lupinen, bonen/peulen van veldbonen, zonnebloempitten,
zaad van kool- of raapzaad, stro van koolzaad, zaad van olievlas, zaad van vezelvlas,
groente en fruit behorend tot de in bijlage A opgenomen bladgewassen, koolgewassen,
kruiden, vruchtgewassen, stengel-/knol-/wortelgewassen en fruitteeltgewassen.
|
A2
|
Gewas(-producten) voor de biogasproductie
|
1
|
Energiemaïs
|
2
|
Reststof die is vrijgekomen bij de aanleg en onderhoud van grasvelden binnen het gesloten
hekwerk van een vliegveld en die bestaat uit ingezameld maaigras (maaisel van grasvelden
van een vliegveld)
|
B
|
Stoffen van plantaardige herkomst afkomstig van een natuurterrein dat de hoofdfunctie
natuur heeft als bedoeld in artikel 3, tweede lid, van de Meststoffenwet en de artikelen
25a en 32 van het Uitvoeringsbesluit Meststoffenwet
|
1
|
Weidegras en op het veld gedroogd weidegras afkomstig van grasland als bedoeld in bijlage I, bij het Besluit activiteiten leefomgeving.
|
B1
|
Weidegras afkomstig van grasland als bedoeld in bijlage I, bij het Besluit activiteiten
leefomgeving.
|
C
|
Stoffen afkomstig uit de voedings- en genotmiddelenindustrie
|
C1
|
Stoffen van plantaardige herkomst
|
1
|
Reststof die is vrijgekomen bij het fabrieksmatig verwerken van aardappelen tot zetmeel,
vezels en eiwit en die bestaat uit ingedikt onteiwit aardappelvruchtwater met een
droge stofpercentage van minimaal 50% (protamylasse).
|
2
|
Reststof die is vrijgekomen bij het fabrieksmatig verwerken van aardappelen tot zetmeel,
vezels en eiwit en die bestaat uit resten aardappelzetmeel die met een bezinker zijn
afgescheiden uit het vrijkomende afvalwater (primair aardappelzetmeelslib).
|
3
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van alcohol door fermentatie van het
glucosehoudend bijproduct van de verwerking van tarwe tot tarwegluten en tarwezetmeel
na toevoeging van gist, waaruit de alcohol door destillatie is verwijderd en dat met
propionzuur en boterzuur gestabiliseerd kan zijn en die bestaat uit waterig slib met
residuen van vergiste tarwebestanddelen en gist (tarwegistconcentraat).
|
4
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwijdering van schillen met behulp
van stoom van vooraf gewassen aardappelen en die bestaat uit aardappelschillen in
water (aardappelstoomschillen).
|
5
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwijdering van schillen met behulp
van stoom van vooraf gewassen wortelen en die bestaat uit wortelschillen in water
(wortelstoomschillen).
|
6
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige winning van zetmeel, eiwit, kiemen
en vezel van maïs en die bestaat uit ingedampt (geconcentreerd) weekwater met een
drogestofgehalte van minimaal 50% (geconcentreerd maïsweekwater).
|
7
|
Reststof die als mengsel is vrijgekomen bij het fabrieksmatig uitpakken door een daartoe
gespecialiseerd bedrijf van uitsluitend verpakte frisdranken of licht alcoholische
dranken die afkomstig zijn van detailhandel, groothandel of producenten en uitsluitend
wegens overschrijding van de houdbaarheidsdatum, verpakkingsfouten of verkeerde bewaring
ongeschikt zijn geworden voor humane consumptie. Het mengsel bestaat uit uitgepakte
frisdranken of licht-alcoholische dranken en is vrij van verpakkingsmateriaal (vloeibaar
mengsel van frisdranken en licht alcoholische dranken).
|
8
|
Reststof die met behulp van water en fysische processen al dan niet als ingedikte
vloeibare reststroom is vrijgekomen bij de fabrieksmatige scheiding van tarwebloem
in tarwezetmeel en tarwe-eiwit (gluten) bestemd voor de levensmiddelenindustrie (tarwezetmeel).
|
9
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige productie van conserven en die bestaat
uit een mengsel van uitgeselecteerde droge witte bonen of uitgeselecteerde geweekte
geblancheerde witte bonen die ongeschikt zijn voor humane consumptie (mengsel van
witte bonen).
|
10
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige bewerking van tarwebloem tot gluten,
zemelen en zetmeel bestemd voor de levensmiddelenindustrie en die bestaat uit een
geconcentreerde suikerrijke deelstroom (tarweindampconcentraat).
|
11
|
Reststof die is vrijgekomen bij het fabrieksmatig mechanisch schillen van gewassen
sinaasappelen voor de productie van sinaasappelsap bestemd voor menselijke consumptie
(schilresten van sinaasappelen).
|
12
|
Reststof die is vrijgekomen bij het fabrieksmatig ontslijmen van ruwe, niet ontslijmde,
plantaardige olie – uitsluitend afkomstig van zaden van koolzaad, raapzaad, sojaboon
of zonnebloem – door middel van fysische scheiding en waarbij het hydrofiel gedeelte
van de olie in water oplost dan wel een zwak zure oplossing vormt en die bestaat uit
fosfolipiden, wateroplosbare vetten, olie en eventueel zuurresten in water (waterig
lecithine-oliemengsel).
|
13
|
Reststof die is vrijgekomen bij het filteren door mechanische scheiding van zuiver
plantaardige olie, waarin voorgesneden en geblancheerde patat van aardappelen met
vooraf aangebracht beslag, battermix of kruiden is voorgebakken en die bestaat uit
resten beslag/battermix met zetmeel- en olieresten. (aardappelvetkruim).
|
14
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige productie van sojadranken door verwerking
van ontpelde sojabonen en die bestaat uit een mengsel van kookvocht en de afgescheiden
slecht oplosbare fractie (mengsel van okara en kookvocht).
|
15
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van vooraf gewassen aardappelen,
gele koolraap, witte koolraap, witte bieten en knolselderij tot luchtgedroogde groenten
waarbij deze met een stoomschiller worden geschild, afgeborsteld en met water afgespoeld
en vervolgens gedroogd met lucht. De reststof bestaat uit de vaste delen die met een
zeefbocht zijn afgescheiden van de afvalwaterstroom die uit de stoomschiller komt
en uit de knollen die na het schillen vanwege rot of kleurafwijking zijn uitgesorteerd.
(stoomschillen van knolgewassen).
|
16
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van suikerbieten en die
bestaat uit gereinigde brokstukken van de biet, met name de dunne uiteinden, en delen
van bietenbladeren, al dan niet ingekuild. (bietenpunten).
|
17
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van suikerbieten via
een proces van wassen, snijden en extraheren met heet water ten behoeve van de winning
van suiker en dat uitsluitend bestaat uit het geperste snijdsel (bietenperspulp).
|
18
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van uien en die uitsluitend
bestaat uit al dan niet ontwaterde, vermalen en gekookte uien, dat resteert na het
kook- en distillatieproces ten behoeve van de winning van uienolie (uienpulp).
|
19
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van uien en dat uitsluitend
bestaat uit het perssap van pulp van vermalen en gekookte uien, dat resteert na het
kook- en destillatieproces ten behoeve van de winning van uienolie (uienperssap).
|
20
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van geschoonde en gewassen
zetmeelaardappelen die zijn fijn gemaakt met behulp van raspen en waaruit aardappelzetmeel
en aardappelvruchtwater zijn verwijderd en dat vervolgens met persen ontwaterd is
(aardappelpersvezels).
|
21
|
Reststof die is vrijgekomen bij het brouwen van bier en bestaat uit uitgetrokken en
afgewerkte mout en dat uitsluitend bestaat uit het omhulsel van kaf, vruchtwand of
zaadhuid en niet in warm water oplosbare bestanddelen van gerst of tarwe (bierbostel).
|
22
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van cichoreiwortelen
tot inuline en fructosestroop en dat uitsluitend bestaat uit het uitgewassen en uitgeperste
snijdsel (cigarant).
|
23
|
Reststof die is vrijgekomen bij de verwerking van gemalen en gezeefde erwten waaruit
eiwit en/of zetmeel is verwijderd en waaruit eventueel vocht door persing is onttrokken
en hoofdzakelijk bestaat uit celwanden en zetmeel (erwten(pers)vezel).
|
24
|
Reststof die is vrijgekomen bij de verwerking van gemalen en gezeefde erwten waaruit
celwanden en zetmeel verwijderd is en hoofdzakelijk bestaat uit eiwit (erwteneiwit).
|
25
|
Reststof die is vrijgekomen bij de verwerking van gemalen en gezeefde erwten waaruit
eiwit en/of zetmeel onttrokken is en gemengd is met erwteneiwit (erwtencrème).
|
26
|
Reststof die is vrijgekomen bij de winning van olie door extractie en geschikte hittebehandeling
van kool- en raapzaadschilfers en hoofdzakelijk bestaat uit celwanden, zetmeel en
eiwit afkomstig van koolzaad of raapzaad (koolzaadschroot of raapzaadschroot).
|
27
|
Bijproduct die vrijgekomen is bij de verwerking van geschoonde gerst tot gort, grutten
of bloem en vrijwel uitsluitend bestaat uit het endospermen fijne schilddeeltjes (doppen)
van de gerstkorrel (gersteslijpmeelpellets).
|
28
|
Reststof die is vrijgekomen bij de bereiding van bloem of mout uit geschoonde tarwekorrels
en overwegend bestaat uit gries, fijne tarwestof van doorval door zeven en afzuiginstallaties,
afgekeurde bloem, tarwebloem, gebroken tarwe en onkruidzaden (tarwevoergriespellets).
|
29
|
Reststof die is vrijgekomen bij de verwerking van geschoonde gerstekorrels tot mout
en die in hoofdzaak bestaat uit de gerstpellen (gerstpellen).
|
30
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van alcohol uit vergist beslag van graan
nadat de alcohol (ethanol, bioethanol) door destillatie is verwijderd en dat in hoofdzaak
bestaat uit de vaste residuen van granen al dan niet gedroogd (graanspoeling, gedroogde
graanspoeling).
|
31
|
Reststof verkregen bij de verwerking van geschoonde, gebrande en gemalen koffiebonen
tot koffie-extract en die bestaat uit het bezinksel van gemalen geëxtraheerde gebrande
en gemalen koffiebonen (koffiedik).
|
32
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwerking van cichoreiwortelen
tot inuline en fructosestroop en die uitsluitend bestaat uit de gewassen afgebroken
wortelpunten van wortelen met enig aanhangend blad van cichorei (cichoreipunten).
|
33
|
reststof die vrijkomt bij de productie van gehydrolyseerde eiwitten uit de hoofdgrondstof
soja (met daarnaast maïsglutenmeel, tarweglutenmeel, zonnebloemschroot, raapschroot)
door autoclaveren, als bestanddeel voor soep (Voedings- en Genotsmiddelenindustrie)
en die bestaat uit de dikke fractie vrijkomend bij filtratie over een trommelscheider
(reststof van hydrolyse van plantaardige eiwitten).
|
34
|
Reststof die vrijkomt bij de verwerking van waterige reststromen van de productie
van biologisch geteelde olijven en bestaat uit gesuspendeerd door zon ingedroogde
bestanddelen van waswater van olijven, waswater van olijfolie en scheidingswater van
persen van olijven (Olijvenresidu).
|
35
|
Reststof die vrijkomt bij het blancheren van ongepelde zoete amandelen (Prunus dulcis)
en bestaat uit vloeibaar mengsel van amandelvlies, al dan niet fijngemalen, en resten
blancheerwater (amandelvlies).
|
36
|
Reststof die is vrijgekomen bij fabrieksmatige verwerking van aardappelen tot aardappelproducten
bestemd voor humane consumptie en in hoofdzaak bestaat uit uitgewassen bezonken aardappelzetmeel
afkomstig van een ontvette proceswaterstroom van bakovens en een proceswaterstroom
van schillen, blancheren en snijden van aardappel (grijs aardappelzetmeel).
|
37
|
Reststof die is verkregen door winning van olie en vet door persing uit van schaal
ontdane zaden van Vitellaria paradoxa (Shea tree) en door extractie met hexaan waarna
hexaan door destillatie werd verwijderd (Sheazaadmeel (Sheanutmeal) of Sheameel (Sheameal)).
|
38
|
Reststof die is vrijgekomen bij het fabrieksmatig verwerken van aardappelen tot voorgebakken
friet of aardappelvlokken en bestaat uit afgescheiden dikke fractie van digestaat
en maximaal tweederde deel zuiveringsslib afkomstig van een afvalwaterzuiveringsinstallatie
aardappelverwerking (zuiveringsslib van aardappelverwerking).
|
39
|
Reststof die vrijgekomen is bij verwerking van zilveruien en bestaat uit de waterige
bewaarvloeistof met resten azijn, calciumchloride“sporen van natriumbisulfiet en incidenteel
citroenzuur en/of tafelzout, losgeweekte delen zilveruien en opgeloste suikers (Opgiet
zilveruien).
|
40
|
Reststof die is vrijgekomen bij fabrieksmatige productie van emulgatoren op basis
van plantaardige oliën, vetzuren en glycerides daarvan en plantaardig melkzuur en
uitsluitend bestaat uit organische stof in resterend proceswater (Proceswater van
productie van emulgatoren).
|
41
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van melkzuur via een fermentatieproces,
waaruit melkzuurbacteriën door een centrifugestap zijn verwijderd, en welke bestaat
uit resten van een vloeibaar groeimedium voor melkzuurbacteriën (vloeibaar restant
groeimedium voor melkzuurbacteriën).
|
42
|
Reststof die is vrijgekomen bij centrifugering van emulgatoren en het aftappen van
leidingen bij de productie van emulgatoren en polyglycerol op basis van castorolievetzuren,
glycerine, polyglycerine, sojaolie en raapolie van plantaardige herkomst, en welke
bestaat uit restanten van plantaardige emulgatoren en -oliën (plantaardige emulgatoren
en -oliën).
|
43
|
Reststof die is vrijgekomen bij reiniging van opslagtanks voor ruwe plantaardige oliën
bedoeld voor levensmiddelen, farmacie of cosmetica met water, en welke bestaat uit
bezonken residu van olie, olieresten en water (plantaardig olieresidu).
|
C2
|
Stoffen van dierlijke herkomst al dan niet gecombineerd met stoffen van plantaardige
herkomst
|
1
|
Reststof die is vrijgekomen bij het fabrieksmatig uitpakken door een daartoe gespecialiseerd
bedrijf van uitsluitend verpakte vloeibare zuivelproducten die afkomstig zijn van
detailhandel, groothandel of producenten en uitsluitend wegens overschrijding van
de houdbaarheidsdatum, verpakkingsfouten of verkeerde bewaring ongeschikt zijn geworden
voor humane consumptie. De reststof bestaat uit uitgepakte vloeibare zuivelproducten
of mengsels daarvan en is vrij van verpakkingsmateriaal en reinigingswater (uitgepakte
vloeibare zuivelproducten en mengsels daarvan).
|
2
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige bereiding van consumptie-ijs en
die bestaat uit grondstofresten, ijsmixresten en afgekeurde ijsproducten en vrij is
van verpakkingsmateriaal en reinigingswater (ijsafval).
|
3
|
Reststof die als mengsel is vrijgekomen bij het fabrieksmatig uitpakken door een daartoe
gespecialiseerd bedrijf van uitsluitend verpakte voedingsmiddelen die afkomstig zijn
van detailhandel, groothandel of producenten en uitsluitend wegens overschrijding
van de houdbaarheidsdatum, verpakkingsfouten of verkeerde bewaring ongeschikt zijn
geworden voor humane consumptie. Het mengsel bestaat uit uitgepakte voedingsmiddelen
die oorspronkelijk bestemd waren voor humane consumptie en is vrij van verpakkingsmateriaal
en reinigingswater (uitgepakte voedingsmiddelen voor humane consumptie).
|
4
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige verwijdering van lactose door scheiding
uit het permeaat dat is verkregen door ultrafiltratie van zoete kaaswei (delactosed
permeate liquid).
|
5
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige productie van kant-en-klaar maaltijden,
salades, sauzen, quiches of borrelsegmenten en die bestaat uit flotatieslib verkregen
door fysisch-chemische zuivering van afvalwater van de productielijnen (voedingsmiddelen
flotatieslib).
|
6
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van brood en banket en die bestaat uit
resten brood, koek, banket en deegresten en die zijn uitgevallen bij het productieproces
en oorspronkelijk bestemd waren om in voedingsmiddelen te verwerken en niet bestaan
uit veegvuil, productievreemde delen, keukenafval en etensresten (bakkerijrestproducten).
|
7
|
Reststof die is vrijgekomen bij de bereiding van kaas, kwark of caseïne en hoofdzakelijk
bestaat uit melksuiker (lactose), resten eiwit en resten melkvet en mineralen van
melk. De reststof kan geconcentreerd of gedroogd zijn (wei, weiconcentraat of gedroogde
wei).
|
8
|
Reststof die is vrijgekomen bij het ontkorsten van kaas afkomstig van gepasteuriseerde
koeienmelk en bestemd is voor levensmiddelen en die bestaat uit kaas, kaaskorst en
maximaal 3% kaaskorstbedekkingsmiddel van copolymeren van vinylacetaat en maximaal
0,0006% Natamycine (E235) bevat (kaasschaafsel).
|
9
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van melkzuurbacteriën bestemd voor de
productie van kaas, kwark, yoghurt of karnemelk via een fermentatieproces en waaruit
melkzuurbacteriën door een centrifugestap zijn verwijderd. De reststof bestaat uit
resten van een vloeibaar groeimedium voor melkzuurbacteriën (supernatant, precipitaatvrij,
waterig restant van groeimedium voor melkzuurbacteriën).
|
10
|
Reststof die vrijkomt als zuiveringsslib van een aerobe zuiveringsstap op AWZI van
afvalwater van een kaasfabriek met sporen afvalwater van huishoudens, gevolgd door
langdurige opslag en die bestaat uit de resten van actief slib en bezonken bestanddelen
uit afvalwater en waarin pathogenen afdoende zijn afgedood (zuiveringsslib van kaasfabriek).
|
11
|
Reststof die is vrijgekomen bij zuivering van afvalwater van een fabriek die runderhuiden
dan wel varkenshuiden verwerkt tot gelatine bestemd voor menselijke consumptie en
die bestaat uit steekvast zuiveringsslib afkomstig van de afvalwaterzuiveringsinstallatie
(steekvast zuiveringsslib van afvalwaterzuivering van gelatineproductie uit runder-
dan wel varkenshuid).
|
12
|
Reststof die is vrijgekomen bij zuivering van afvalwater van een fabriek die runder-
of varkenshuiden verwerkt tot gelatine bestemd voor menselijke consumptie en die bestaat
uit geconcentreerd eiwit afkomstig van extractieprocessen (eiwitconcentraat van gelatineproductie
uit varkens- en/of runderhuid).
|
13
|
Reststof die is vrijgekomen bij zuivering van afvalwater van een fabriek die runder-
of varkenshuiden verwerkt tot gelatine bestemd voor menselijke consumptie en die bestaat
uit restvet afkomstig van de afvalwaterzuiveringsinstallatie (restvet van gelatineproductie
uit varkens- en/of runderhuid).
|
14
|
Reststof die is vrijgekomen bij zuivering van afvalwater van een fabriek die runder-
of varkenshuiden verwerkt tot gelatine bestemd voor menselijke consumptie en die bestaat
uit niet in water oplosbare huiddelen die resteren na extractie van gelatine en afgescheiden
zijn met behulp van een centrifuge (steekvaste fractie van water onoplosbare huiddelen
van gelatineproductie uit varkens- en/of runderhuid).
|
15
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige productie van uitsluitend de voedingsmiddelen
salades, sauzen en quiches en die uitsluitend bestaat uit ingedikt zetmeelhoudend
slib van de voorbezinker van afvalwater van een voedingsmiddelenindustrie (zetmeelslib).
|
16
|
Reststof die vrijkomt als ontwaterd flotatieslib van een voorzuiveringsstap op een
AWZI bij zuivering van procesafvalwater van een kaasfabriek en die bestaat uit de
resten melkvet en melkeiwit (flotatieslib van kaasfabriek).
|
17
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van kookroom, slagroom en Crème Fraîche
als spoelwater en bestaat uit een waterige suspensie van plantaardige oliën en vetten,
melksuiker, zetmeel en melkpoeder, melkzuurbacteriën, emulgatoren en verdikkingsmiddelen
vrij van reinigingsmiddelen (spoelwater van roomproducten).
|
18
|
Reststof, die als mengsel is vrijgekomen bij de fabrieksmatige productie van uitsluitend
voedingsmiddelen en bestaat uit een waterige suspensie van resten groenten, fruit
en noten, suikers, sojasaus, kruiden en specerijen, zetmelen, zetmeelhoudende producten,
azijn en voedingszuren, olie, weipoeder, natriumcaseïnaat, garnalen, oesterextract,
mosselextract en visextract en/of foodgrade natuurlijke aroma’s en extracten (waterige
suspensie van grondstoffen van voedingsmiddelenindustrie).
|
19
|
Reststof die is vrijgekomen bij de verwerking van: varkensslachtvet afkomstig van
vetweefsel en huiden; van pluimveevellen; van vloeibare vetten van rund, varken en
kip; en van palmolie, Shea boter, kokosolie en raapzaadolie, tot vetten, gelatine,
eiwitpoeder en vet met levensmiddelkwaliteit. De reststof bestaat uit vetarme vaste
stof, resten eiwit en resten vet die achterblijven en welke verzameld zijn door flotatie,
decanteren, centrifugeren, filtratie en reiniging van de installatie (vloeibare fractie
restvet en resteiwit van verwerking van dierlijke en plantaardige vetten en oliën
met levensmiddelkwaliteit).
|
20
|
Reststof die is vrijgekomen bij de zuivering van schoonmaakwater van bakkerijinstallaties
voor bakken en frituren met bijhorende hulpmiddelen en die bestaat uit flotatieslib
en slib van bezinkels van een flotatietank (bakkerijslib van flotatie-eenheid).
|
21
|
Reststof die is vrijgekomen bij fabrieksmatige verwerking van aardappelen, groenten,
dierlijke producten, vetten, oliën en grondstoffen voor beslag door wassen, koken,
bakken, frituren en coaten en die bestaat uit flotatieslib, in de flotatie-unit bezonken
slib en slib van een biobed-reactor afkomstig van zuivering van schrob- en spoelwater
van het schoonmaken van hulpmiddelen en industriële verwerkingsinstallaties (flotatie-
en bezonken slib van fabrieksmatige verwerking van aardappelen, groenten en vlees).
|
22
|
Reststof die vrijgekomen is bij de productie van poedervormige ingrediënten uit magere
melk, room, wei en plantaardige grondstoffen met behulp van indamp- en drooginstallaties
bestemd voor levensmiddelen en bestaat uit flotatieslib verkregen door fysisch chemische
zuivering van spoelwater van het schoonmaken van productie-installaties van een zuivelfabriek
(flotatieslib poedervormige zuivelingrediënten).
|
23
|
Reststof die is vrijgekomen bij de opslag van gezeefd afvalwater van de verwerking
van aardappelen, groente en vlees voor salades, het reinigen en afvullen van verpakkingsmateriaal
en het schoonmaken van de productielijnen en die bestaat uit water en kleine delen
dierlijk vet, groenteresten en zetmeel (afvalwater van de productie van salades).
|
24
|
Reststof die is vrijgekomen bij de bewerking van melk tot melkpoeder en die bestaat
uit resten melkpoeder, spoelwater en zuurregelaars (proceswater van melkpoederproductie).
|
25
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van huisdiervoeders, en welke bestaat
uit slib van het spoelwater van de productielijnen van huisdiervoeders gevormd door
flocculatie en flotatie (huisdiervoeders flotatieslib).
|
26
|
Reststof die is vrijgekomen bij de verwerking van rauwe melk en room tot boter en
ondermelk en bij het verpakken van boter en zuivelproducten en die bestaat uit flotatieslib
verkregen door fysisch-chemische zuivering van spoelwater van de productielijnen (zuivel
flotatieslib).
|
27
|
Reststof die is vrijgekomen bij het verwerken van aardappels in combinatie met andere
grondstoffen voor levensmiddelen, waaronder dierlijk materiaal, tot aardappelproducten
en die bestaat uit zuiveringsslib van reinigingswater uit de productielijnen van aardappelverwerking
(zuiveringsslib van aardappelverwerking met dierlijk materiaal).
|
28
|
Reststof die is vrijgekomen bij het smelten en vervolgens scheiden middels zwaartekracht
van gebruikt frituurvet en gebruikte frituurolie afkomstig van professionele keukens
en welke bestaat uit bezonken residuen en resten frituurvet en -olie (frituurvet en
-olieresidu).
|
D
|
Stoffen afkomstig uit de diervoederindustrie
|
E
|
Stoffen afkomstig uit andere industrieën
|
1
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige winning van biodiesel uit raapzaadolie
of koolzaadolie door omestering met methanol en scheiding onder invloed van de zwaartekracht
(glycerine).
|
2
|
Reststof die is vrijgekomen bij de productie van melkzuur via een fermentatieproces
in batches en bestaat uit de biomassa die na afloop van de fermentatie is afgescheiden
door een centrifuge en is gesaniteerd en bestaat uit afgedode melkzuurbacteriën en
resten van het substraat (ingedikt en afgewerkt substraat van melkzuurproductie).
|
F
|
Hulpstoffen of toevoegmiddelen
|
1.
|
Slib of steekvast slib dat vrijkomt bij de bereiding van drinkwater uit grondwater
of oppervlaktewater via een zandbed en dat bestaat uit ijzer(III)hydroxide en water
(waterijzer van drinkwaterbereiding).
|
2.
|
Slib of steekvast slib dat vrijkomt bij de bereiding van proceswater uit oppervlaktewater
onder gebruik van een filterstap met actief kool en dat bestaat uit ijzer(III)hydroxide,
water en organische stof (waterijzer van proceswaterbereiding).
|
3.
|
Reststof die vrijkomt bij de productie van nikkelcarbonaat uit nikkel-ijzererts en
die in hoofdzaak bestaat uit ijzer(hydr)oxiden naast silicium, aluminium, calcium
en magnesiumverbindingen die resteren nadat nikkelcarbonaat is afgescheiden en hulpstoffen
ammoniak en koolzuur zijn verwijderd waarna een droogproces is uitgevoerd (poedervormig
ijzer(hydr)oxiden van nikkel-ijzererts).
|
G
|
Stoffen waar de in bijlage II, onder tabel 1, bij het besluit opgenomen maximale waarden voor zware metalen, uitgedrukt in milligrammen per kilogram
van het desbetreffende waardegevende bestanddeel en de in bijlage II, onder tabel
4, bij het besluit opgenomen maximale waarden voor organische microverontreinigingen,
uitgedrukt in milligrammen per kilogram van het desbetreffende waardegevende bestanddeel
voor gelden.
|
G1
|
Plantaardige stoffen en stoffen afkomstig van de verwerking van plantaardige producten
|
1.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van aardappelen en die in hoofdzaak uit
bestaat uit aardappel (Solanum tuberosum. L.) en aardappelresten en die vrij is van
verpakkingsmateriaal. (aardappelrestanten).
|
2.
|
Reststof die is verkregen bij het snijden, wassen of blancheren van groenten en fruit
bestemd voor levensmiddelenproducten (groenten- en fruitrestanten).
|
3.
|
Reststof die is verkregen bij de bewerking van zaad van de zonnebloem (Helianthus
annuus L.) en die bestaat uit uitgesorteerde zaden (zonnebloemzaden, uitgesorteerd).
|
4.
|
Reststof die is verkregen bij het winnen van olie door persing uit zaad van zonnebloemen
(Helianthus annuus L.) (zonnebloemzaadschilfers).
|
5.
|
Reststof die is verkregen bij het schillen van zonnebloemzaad (Helianthus annuus L.)
(zonnebloemzaadschillen).
|
6.
|
Reststof die is verkregen bij de winning van olie door extractie en geschikte hittebehandeling
van zonnebloemzaadschilfers (Helianthus annuus L.) en die maximaal 1% bleekaarde bevat
(zonnebloemzaad, geëxtraheerd).
|
7.
|
Reststof die is verkregen bij de winning van olie door extractie en geschikte hittebehandeling
van schilfers van zonnebloemzaden (Helianthus annuus L.) waarvan de doppen gedeeltelijk
of volledig zijn verwijderd en die maximaal 1% bleekaarde bevat (zonnebloemzaadschroot,
ontdopt).
|
8.
|
Reststof die is verkregen bij het maaien van randen langs akkers en die bestaat uit
vegetatieresten met onder andere zonnebloemen (Helianthus annuus L.) (maaisel van
akkerranden met zonnebloemen).
|
9.
|
Reststof die is verkregen bij de bewerking van graankorrels van Tricticum aestivum
L., Triticum durum Dosf. en andere gecultiveerde tarwesoorten en die bestaat uit uitgesorteerde
zaden (tarwe, uitgesorteerd).
|
10.
|
Reststof die is verkregen bij het kiemen van brouwtarwe en het schonen van mout en
die bestaat uit kiemwortels, graankorrels, doppen en kleine gebroken gemoute tarwekorrels
(tarwekiemwortels).
|
11.
|
Reststof die is verkregen door gemalen of gebroken tarwe in vochtige, warme omstandigheden
onder druk te behandelen en die is afgescheiden van voorverstijfselde tarwe (tarwe,
voorverstijfseld).
|
12.
|
Reststof die is verkregen door uit geschoonde tarwekorrels of ontdopte spelt bloem
te bereiden en waaruit bloem is verwijderd en die in hoofdzaak bestaat uit fijne schilddelen
en enkele andere delen van de korrel (tarwevoerbloem).
|
13.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van tarwevlokken door gepelde tarwe te
stomen en te pletten en die bestaat uit resten tarwedoppen en tarwevlokken (tarwevlokken).
|
14.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van bloem of mout uit geschoonde tarwekorrels
of ontdopte spelt en die overwegend bestaat uit deeltjes van de schil en voorts uit
korreldeeltjes waaruit minder endosperm is verwijderd dan bij tarwegries (tarwevoer).
|
15.
|
Reststof die is verkregen bij de bereiding van bloem of mout uit geschoonde tarwekorrels
of ontdopte spelt en waaruit tarwegries is verwijderd en die overwegend bestaat uit
resten van de schil, stof en endosperm (tarwegries).
|
16.
|
Reststof die is verkregen door een gecombineerd procedé van het mouten en gisten van
tarwe en tarwezemelengrind en dat is gedroogd en gemalen (gemoute en gegiste tarwedeeltjes).
|
17.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van tarwe en die in hoofdzaak bestaat
uit vezels (tarwevezel).
|
18.
|
Reststof die is verkregen bij de bereiding van bloem en die overwegend bestaat uit
al dan niet geplette tarwekiemen, waaraan eventueel nog delen van het endosperm en
van de schil hechten (tarwekiemen).
|
19.
|
Reststof die is verkregen bij het gisten van tarwekiemen en waarvan de micro-organismen
zijn geïnactiveerd (tarwekiemen, gegist).
|
20.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van zetmeel of ethanol uit tarwe en die
bestaat uit geëxtraheerd en al dan niet gehydrolyseerd tarweëiwit (tarwe-eiwit).
|
21.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van tarwezetmeel en gluten en die bestaat
uit gries waarvan de kiemen eventueel gedeeltelijk zijn verwijderd en waaraan tarweperssap,
gebroken tarwe en andere reststoffen van tarwezetmeel en van het raffineren van zetmeelproducten
kunnen zijn toegevoegd (tarweglutenvoer).
|
22.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van zetmeel/glucose en gluten uit tarwe
(tarwezetmeel, vloeibaar).
|
23.
|
Reststof die is verkregen bij natte extractie van al dan niet gehydrolyseerd tarwe-eiwit
en tarwezetmeel (tarweperssap).
|
24.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van alcohol uit vergist beslag van graan
nadat de alcohol (ethanol, bioethanol) door destillatie is verwijderd en die in hoofdzaak
bestaat uit het vloeibare residu van granen (dunne fractie graanspoeling).
|
25.
|
Reststof die is verkregen bij het schonen van brouwtarwe, bestaande uit kleine brouwtarwekorrels
en fracties van gebroken brouwtarwekorrels die vóór het brouwprocedé zijn gescheiden
(brouwtarwevoermeel).
|
26.
|
Reststof die tijdens korreloverdracht is verkregen bij het opzuigen van brouwtarwe
en tarwemout (brouwtarwe en moutkorrel).
|
27.
|
Reststof die is verkregen bij het schonen van brouwtarwe en die bestaat uit fracties
van doppen en korrels (brouwtarwedoppen).
|
28.
|
Reststof die is verkregen bij het kiemen van brouwgranen en het schonen van mout en
die bestaat uit kiemwortels, graankorrels, doppen en kleine gebroken gemoute graankorrels
en dat eventueel gemalen is (resten moutproces).
|
29.
|
Reststof die is verkregen bij de bereiding van maïszetmeel en die hoofdzakelijk bestaat
uit gluten verkregen door afscheiden van het zetmeel (maïsgluten)
|
30.
|
Reststof die is verkregen bij de oogst van bloembollen en die bestaat uit restmateriaal
van de teelt, in het bijzonder dit zijn bollen (inclusief kralen) of knollen die niet
goed gegroeid zijn, zieke bollen of knollen, bolhuiden en pelresten (bloembollen).
|
31.
|
Reststof die is verkregen bij het in bloei trekken van bollen en knollen en bloembollenloof
en die bestaat uit halve of hele bollen en niet marktbare bloemtakken (waterbloeitulpen)
|
32.
|
Reststof die is verkregen bij het sorteren van bloembollen en die bestaat uit restmateriaal,
in het bijzonder te kleine en/of beschadigde bollen (inclusief kralen) of knollen,
bolhuiden en pelresten (afval bij het sorteren van bloembollen).
|
33.
|
Reststof die is verkregen bij de oogst van bloembollen afkomstig van biologische productiemethoden
en die bestaat uit restmateriaal van de teelt, in het bijzonder dit zijn bollen (inclusief
kralen) of knollen die niet goed gegroeid zijn, zieke bollen of knollen, bolhuiden
en pelresten (biologische bloembollen).
|
34.
|
Reststof die is verkregen bij winning van olie door persing uit het gedroogde, door
de zaadhuid bedekte endosperm van het zaad van de kokospalm (Cocos Nucifera L.) (kokosschilfers).
|
35.
|
Reststof die is verkregen bij winning van olie door persing uit kool- en raapzaad
(raapzaadolie).
|
36.
|
Reststof die is verkregen bij winning van olie door persing uit zoveel mogelijk van
de steenschaal ontdane zaden van de volgende soorten oliepalm: (Elaeis guineensis
Jacq., Coroza oleifera (HBK), L., H. Bailey (Elaeis melanococca auct.) (palmolie)
|
37.
|
Reststof die is verkregen bij het malen van voederrijst en die bestaat uit de buitenste
lagen van de korrel (zaadhuid, zaadvlies, kern, aleuron) met een deel van de kiem
(rijstevoermeel).
|
38.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van onbehandeld hout en die in hoofdzaak
bestaat uit poeder of schilfers van hout (zaagsel).
|
39.
|
Reststof die is verkregen bij winning van olie door persing uit zaad van zonnebloemen
(Helianthus annuus L.) (zonnebloemolie).
|
40.
|
Reststof afkomstig van de voedings-, genotmiddelen- of diervoederindustrie van plantaardige
oorsprong die bestaat uit een enkelvoudig concentraat of een enkelvoudige grondstof
die wegens non-conformiteiten niet GMP+-waardig is.
|
41.
|
Reststof die is verkregen bij de oogst van tarwe en bestaande uit stof van tarwe,
kaf, kafdeeltjes, tarwekorrel, delen van tarwekorrels en stroresten (kaf, stro van
kaf en koren).
|
42.
|
Reststof die is verkregen bij het schonen van granen door zeven (zeefresten graanverwerkende
industrie).
|
43.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van suikerbieten of suikerriet en die
in hoofdzaak bestaat uit suikers die resteren na suikerproductie (melasse).
|
44.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van sojabonen en die in hoofdzaak bestaat
uit suikers (sojasuiker).
|
45.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van sojabonen en in die hoofdzaak bestaat
uit het extract van onthulde en ontvette sojabonen en die vrijkomt bij de productie
van soja-eiwitconcentraten (sojamelasse).
|
46.
|
Reststof die is verkregen bij het bereiden of het raffineren van de suikerfractie
van citrusvruchten en die bestaat uit het stroopachtige residu (citrusmelasse).
|
47.
|
Reststof die is verkregen bij de bereiding van inuline uit wortels van cichorei (Cichorium
intybus L)., en die hoofdzakelijk bestaat uit geschoonde delen cichorei en delen van
het loof (staartjes en blad van cichoreiwortelen).
|
48.
|
Reststof die is verkregen bij het schillen van schorseneren (Scorzonera hispanica
L.) en die is verkregen via een stoombehandeling en die in hoofdzaak bestaat uit gestoomde
schillen in water waarna eventueel gepureerd is (stoomschillen van schorseneren).
|
49.
|
Reststof die is verkregen bij het ontdoppen van gegiste en vervolgens geroosterde
cacaobonen (Theobroma cacao L.) en die in hoofdzaak bestaat uit gebroken doppen (cacaodoppen).
|
50.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van aardappelen tot frites bestemd voor
levensmiddel en bestaat uit gefrituurde aardappelresten (voorgebakken frites).
|
51.
|
Reststof die is verkregen bij de bierbereiding en die bestaat uit bier dat niet voor
menselijke consumptie kan worden verkocht (voerbier).
|
52.
|
Reststof die is verkregen bij het drogen en malen van complete kruidenplanten of delen
daarvan zonder extractie of toevoeging van andere stoffen (kruidenresten).
|
53.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van sap van appelen (Malus domestica L.)
of cider en die in hoofdzaak bestaat uit geperste inwendige pulp en schillen die eventueel
gedroogd en pectinevrij gemaakt is (appelpulp).
|
54.
|
Reststof die is verkregen bij het sorteren van groenten bestemd voor levensmiddelen
en die vrij is van verpakkingsmateriaal. (sorteerafval van groenten).
|
55.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van aardappeleiwit afkomstig van zetmeelaardappelen
en die resteert na wassen en opwerken van het aardappeleiwit tot diervoeder en als
slib wordt weggevangen uit afvalwater (slib dat vrijkomt bij de productie van aardappeleiwit).
|
56.
|
Reststof die is verkregen door het drogen van de vaste resten van gegiste granen,
waaraan een deel van de spoelingsiroop of de geëvaporeerde draf is toegevoegd (donker
gedroogde spoeling)
|
57.
|
Reststof die is verkregen bij het evaporeren van het concentraat van de bostel na
gisting en distillatie van graan gebruikt bij de productie van alcohol uit graan (graanbostelsiroop)
|
58.
|
Reststof die is verkregen bij de eerste (draf-)distillatie van een moutdistilleerderij
(spoeling).
|
59.
|
Reststof die is verkregen bij de eerste (draf-)distillatie van een moutdistilleerderij,
geproduceerd door het evaporeren van de spoeling die in de kolf achterblijft (spoelingsiroop).
|
60.
|
Reststof die is verkregen bij de moutwhiskyproductie en die bestaat uit de resten
van de extractie van gemoute gerst met heet water (draf).
|
61.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van bier, moutextract en whisky spirit
en die bestaat uit resten van de extractie van gemalen mout met heet water en eventueel
andere suiker- of zetmeelrijke toevoegsels (maischfiltergranen).
|
62.
|
Reststof die is vrijgekomen bij het beheer van wegbermen en die bestaat uit de gemaaide
vegetatie van grassen en kruiden en vrij is van hout, houtresten en zwerfvuil (bermmaaisel).
|
63.
|
Reststof die is vrijgekomen bij het beheer van slootkanten en die bestaat uit de gemaaide
vegetatie van grassen en kruiden en vrij is van hout, zwerfvuil en bagger (slootmaaisel).
|
64.
|
Reststof die is verkregen bij het schonen van spelt en die bestaat uit fracties van
doppen en korrels (speltdoppen).
|
65.
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige winning van glycerine door destillatie
uit de ruwe glycerine van biodiesel- en vetzuurproductie uit alleen palmolie, sojaolie,
raapzaadolie, koolzaadolie of zonnebloemolie en die bestaat uit glycerine, andere
organische stoffen van plantaardige herkomst, natriumchloride en water (Organische
reststof van distillatie van plantaardige glycerine van biodiesel- en vetzuurproductie).
|
G2
|
Stoffen van dierlijke herkomst al dan niet gecombineerd met stoffen van plantaardige
herkomst en stoffen afkomstig van de verwerking van dierlijke producten
|
1.
|
Reststof die is vrijgekomen bij de fabrieksmatige winning van biodiesel uit dierlijke
vetten en oliën door omestering met methanol en scheiding onder invloed van de zwaartekracht,
uitgezonderd categorie 1 (glycerine van dierlijke herkomst).
|
2.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van diervoeders bestemd voor gezelschapsdieren
en die bestaat uit resten van mengsels van voedermiddelen. Materiaal van dierlijke
oorsprong kan aanwezig zijn (petfood).
|
3.
|
Reststof die is verkregen bij de zuivering van afvalwater van een slachterij (slib
van slachterij).
|
4.
|
Reststof die is verkregen bij de melkproductie en die bestaat uit rauwe melk die door
de aanwezigheid van resten antibiotica niet meer geschikt is voor gebruik als levensmiddel
(rauwe boerderijmelk met resten antibiotica).
|
5.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van diervoeders bestemd voor landbouwhuisdieren
en die bestaat uit resten van mengsels van voedermiddelen. Dierlijk materiaal kan
aanwezig zijn (voerresten van landbouwhuisdieren).
|
6.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van groenten bestemd voor levensmiddelenproducten
en die resteert na het snijden, wassen en of blancheren. Dierlijke vetten kunnen aanwezig
zijn (groenterestanten met dierlijk vet).
|
7.
|
Reststof die is verkregen bij de verwerking van aardappelen en die in hoofdzaak bestaat
uit aardappel (Solanum tuberosum. L.) en aardappelresten en die vrij is van verpakkingsmateriaal.
Dierlijke vetten kunnen aanwezig zijn (aardappelrestanten met dierlijk vet)
|
8.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van aardappelen tot frites bestemd voor
levensmiddel en die bestaat uit gefrituurde aardappelresten (voorgebakken frites met
dierlijk vet).
|
9.
|
Reststof die is verkregen bij de productie van biodiesel (methyl- of ethylesters van
vetzuren), verkregen door omestering van oliën en vetten van onbepaalde dierlijke
herkomst of een reststof verkregen bij oleochemische verwerking van vetten en oliën
van dierlijke herkomst, inclusief omestering, hydrolyse of verzeping (reststoffen
biodieselproductie).
|
10.
|
Reststof die vrijkomt bij de bewerking van runderpensen bestemd voor humane consumptie
en bestaat uit bij afvalwaterzuivering afgezeefde resten van pensen en maaginhoud
(zuiveringsslib runderpens-verwerkende industrie).
|
11.
|
Reststof die is vrijgekomen bij het zuiveren van spoelwater afkomstig van het schoonmaken
van verpakkingen voor afgewerkte frituurolie en frituurvetten door middel van een
flotatietechniek en dat bestaat uit flotatieslib met resten afgewerkte frituurolie
en frituurvetten (flotatieslib van spoelwater van verpakkingen voor afgewerkte frituurolie
en frituurvetten).
|
G3
|
Stoffen afkomstig uit overige bronnen
|
1.
|
Restoliën die zijn verkregen bij inzamelen bij restaurants, hotels, cafetaria’s etc.
en niet geschikt zijn voor consumptie (frituurolie).
|
2.
|
Reststof die is verkregen bij de raffinage van oliën en vetten in de voedings- en
genotsmiddelen- en veevoedingsindustrie en die bestaat uit bleekaarde van bentoniet
of montmorilloniet (ontoliede bleekaarde).
|