Beleid tijdelijke importprocedure

[Regeling vervallen per 12-09-2022.]
[Regeling materieel uitgewerkt per 01-04-2022.]
Geraadpleegd op 07-05-2024.
Geldend van 01-01-2021 t/m 11-09-2022

Beleid tijdelijke importprocedure

Hoofdstuk 1. Eisen voor deelname

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

Uw bedrijf heeft de Erkenning Bedrijfsvoorraad van de RDW. Daarmee bent u toegelaten tot de Dienst tijdelijke importprocedure en beschikt u vanuit de Erkenning Bedrijfsvoorraad over een afsluitbare voorziening.

Hoofdstuk 2. Voorschriften voor gebruik

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

  • U vraagt een inschrijving in het Nederlandse kentekenregister aan voor voertuigen van voertuigcategorie:

    • personenauto (M1);

    • lichte bedrijfsauto (N1, N2 met een wettelijk toegestane maximummassa kleiner of gelijk aan 3500 kg);

    • lichte aanhangwagen (O1, O2 met een wettelijk toegestane maximummassa kleiner of gelijk aan 3500 kg);

    • twee of driewieler (L1e-L7e).

  • Voor het voertuig waarvoor u de inschrijving aanvraagt, is een origineel Europees geharmoniseerd kentekenbewijs aanwezig. Dit kentekenbewijs is in ieder geval vanaf 1 juni 2004 afgegeven, met daarop de Europese typegoedkeuring (K.), Variant (D.2) en Uitvoering (D.2) expliciet vermeld. Het kentekenbewijs moet in uw bezit zijn en bewaart u op gestructureerde wijze in uw afgesloten voorziening voor de duur van 6 maanden, gerekend vanaf de datum van tenaamstelling. Dit geldt ook als u voor een ander aanvraagt. Mocht u door de RDW hierom worden verzocht, dan zendt u het originele kentekenbewijs per aangetekende post naar het adres dat u in het verzoek wordt opgegeven. Na afloop van de termijn van 6 maanden worden de door u bewaarde kentekenbewijzen terstond door u vernietigd. Het vernietigen gebeurt zodanig, dat het vernietigde document niet meer als kentekenbewijs gebruikt kan worden. Dit kunt u bijvoorbeeld doen door ze in twee of meer gelijke delen te knippen en weg te gooien.

  • De aanvragen worden digitaal ingediend op door de RDW vastgestelde wijze en gaan gepaard met een scan of duidelijke foto van het Europees geharmoniseerde kentekenbewijs, en duidelijke foto’s (vanuit voorgeschreven standpunten) van het betreffende voertuig.

  • Het voertuig is geen (hersteld) schadevoertuig als bedoeld in artikel 1 van de Regeling voertuigen. Hieronder wordt verstaan een voertuig:

    • waarvan de dragende carrosseriedelen ernstig zijn vervormd;

    • waarvan de langsbalken van het chassis ernstig zijn vervormd;

    • waarvan één of meer deurstijlen ernstig zijn vervormd;

    • waarvan het dak is verwijderd of de deur- of raamstijlen zijn doorgeknipt;

    • waarvan één of meer wielophangingen ernstig zijn vervormd in combinatie met één van de overige punten;

    • met ernstige brand- of waterschade, of;

    • waarvan het frame ernstig is beschadigd.

  • U vraagt de inschrijving aan voor uzelf of namens een ander. Indien u namens een ander de inschrijving aanvraagt, dient u er op toe te zien dat het voertuig binnen een week wordt tenaamgesteld, gerekend vanaf de datum van de bevestiging van de inschrijving.

  • U betaalt op rekening. Aan het einde van de maand ontvangt u een factuur

Hoofdstuk 3. Toezicht

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

3.2. Meewerken aan het toezicht

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

U en uw medewerkers moeten alle medewerking verlenen aan de uitoefening van het toezicht door de RDW. Het niet meewerken aan toezicht leidt tot een sanctiemaatregel.

Indien men zijn of haar emoties richt op de persoon van de RDW-medewerker door middel van verbale agressie (uitschelden), discriminatie, intimidatie of seksuele intimidatie in of namens uw bedrijf door daar aanwezige personen of via de telefoon, sociale media of e-mail, dan volgt een sanctiemaatregel op de erkenning Bedrijfsvoorraad. Dit geldt ook bij fysiek geweld of dreiging daarmee tegen een RDW-medewerker in uw bedrijf door daar aanwezige personen. Naast het opleggen van een sanctiemaatregel, wordt aangifte gedaan door de RDW ten behoeve van strafrechtelijke vervolging.

Onder intimidatie valt ook het filmen en/of geluidsopnamen maken van toezichthouders van de RDW zonder dat daarvoor een gerechtvaardigd belang is.

3.3. Instrueren van uw personeel

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

Voor een goed gebruik van de tijdelijke importprocedure, is het van groot belang dat u uw personeel voldoende instrueert. Wij adviseren u om dit bij een of meer personen neer te leggen die dit werk regelmatig doen, dit beperkt het aantal fouten. Hoe u dit invult is verder uw eigen verantwoordelijkheid. De gevolgen van het niet (voldoende) instrueren van uw personeel komen voor uw rekening en risico. Naast de gevolgen van het niet (voldoende) instrueren van uw personeel, komen ook fouten gemaakt door uw personeel voor uw rekening en risico.

3.4. Wijze van toezicht houden

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

De RDW houdt toezicht door middel van periodieke controlebezoeken, administratieve controles en fysieke controles. Ten aanzien van de fysieke controles kan dit betekenen dat u het voertuig inclusief de bijbehorende documenten op een door de RDW bepaalde locatie voor onderzoek ter beschikking moet stellen. Indien een voertuig wordt opgeroepen voor de fysieke controle, dient het voertuig binnen 5 werkdagen ter beschikking te worden gesteld. Bovendien wordt bij het toezicht gebruik gemaakt van signaleringen van andere instanties zoals de Belastingdienst en Douane ten behoeve van Risico Gestuurd Toezicht.

3.5. Risico gestuurd toezicht

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

Risico gestuurd toezicht houdt kortgezegd in dat bedrijven waar overtredingen en of signalen geconstateerd zijn, vaker het onderwerp van toezicht kunnen zijn. Bedrijven die minder goed of slecht presteren op het gebied van naleving van de regels, zullen vaker gecontroleerd worden dan bedrijven die aantoonbaar de regels en instructies goed naleven.

3.6. Periodieke controlebezoeken

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

De periodieke controlebezoeken worden uitgevoerd door Toezichthouders Bedrijven van de RDW en worden in de regel van te voren telefonisch aangekondigd. U wordt op werkdagen tussen 8:00 uur en 17:00 uur gebeld op het bij de RDW bekende telefoonnummer. U bent er zelf verantwoordelijk voor dat de RDW over het juiste telefoonnummer beschikt. De Toezichthouder Bedrijven belt met nummerherkenning. U kunt hieraan echter geen rechten ontlenen. Dit telefoonnummer is niet bedoeld voor het stellen van vragen of het reageren op brieven die u van de RDW ontvangt. Misbruik van het telefoonnummer kan gevolgen hebben voor uw erkenning(en). U bent er zelf voor verantwoordelijk dat de Toezichthouder Bedrijven het bezoek telefonisch kan aankondigen.

Bij geen gehoor worden, verspreid over verschillende werkdagen, maximaal twee nieuwe pogingen ondernomen om het bezoek aan te kondigen. Als na maximaal (in totaal) drie pogingen geen controlebezoek kan plaatsvinden, bezoekt de Toezichthouder Bedrijven uw bedrijf onaangekondigd.

Wordt bij aankomst in uw bedrijf niemand aangetroffen die gemachtigd is om medewerking aan de controle te verlenen, dan laat de Toezichthouder Bedrijven een kaartje achter waaruit blijkt dat hij bij uw bedrijf is geweest. De RDW stuurt u vervolgens een “verklaring controle erkenning en/of handelaarskentekens en -kentekenbewijzen” toe. Op deze verklaring kunt u maximaal drie telefoonnummers invullen waarop u bereikbaar bent of waarop een door u gemachtigde persoon bereikbaar is. U dient dit formulier ingevuld en binnen de daarvoor gestelde termijn naar de RDW te sturen. Doet u dit niet of brengt u toevoegingen op het formulier aan, dan kan dit leiden tot een schorsing van uw erkenning voor de duur van zes weken.

Na ontvangst door de RDW van de ingevulde en ondertekende verklaring zal de Toezichthouder Bedrijven vervolgens een onaangekondigd bezoek plannen. Als er wederom niemand wordt aangetroffen die gemachtigd is om medewerking aan de controle te verlenen, dan probeert de Toezichthouder Bedrijven u op de opgegeven telefoonnummers te bereiken. U of een door u gemachtigd persoon moet dan binnen 15 minuten op het bedrijfsadres aanwezig zijn. Komt het na de uitgevoerde belpogingen niet tot een controlebezoek omdat er niemand is die namens uw bedrijf een controle mogelijk kan maken, dan kan daaraan de conclusie worden verbonden dat geen medewerking wordt verleend aan het toezicht. Stuurt u de verklaring niet terug of verleent u geen medewerking aan toezicht, dan wordt u uitgesloten van deelname aan de tijdelijke importprocedure.

Daarnaast kunnen meldingen van onder andere de Politie, Belastingdienst of Douane reden zijn een onderzoek in te stellen en aanleiding geven tot een (onaangekondigd) controlebezoek door de RDW.

3.7. Overtredingen tijdelijke importprocedure

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

U wordt geacht zich op de hoogte te stellen van de regels en deze in te passen in uw bedrijfsvoering. U dient daarom de procedures in uw bedrijf dan ook nauwkeurig af te stemmen op de verplichtingen. Hieronder vindt u een aantal voorbeelden van overtredingen. Dit betekent dat indien een of meer overtredingen worden geconstateerd, dit kan leiden tot een waarschuwing of een uitsluiting van deelname aan de tijdelijke importprocedure.

Voorbeelden van overtredingen tijdelijke importprocedure

  • het voertuig waarvoor een aanvraag is ingediend, niet ter beschikking stellen voor onderzoek;

  • het indienen van een aanvraag voor een (hersteld) schadevoertuig;

  • het bij de aanvraag voegen van onjuiste foto’s (bijvoorbeeld foto’s van een ander voertuig);

  • het niet bewaren, het niet volgens de voorschriften vernietigen, het niet kunnen tonen of het niet op verzoek aangetekend opsturen van originele complete kentekenbewijzen;

  • het niet binnen de gestelde termijn tenaamstellen van voertuigen;

  • het niet of onvoldoende medewerking verlenen aan toezicht;

  • het niet tijdig betalen van de facturen.

Hoofdstuk 4. Citeertitel

[Regeling vervallen per 12-09-2022]

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 januari 2021.

Deze beleidsregel wordt aangehaald als: Beleid tijdelijke importprocedure.

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De directie van de Dienst Wegverkeer,

De directie van de RDW,

A. van Ravestein

Algemeen Directeur

Naar boven