Besluit UWV Onderzoekssubsidie 2019 ’Gevolgen van wisselende inkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking’

[Regeling vervallen per 10-09-2022.]
Geraadpleegd op 27-04-2024.
Geldend van 04-06-2019 t/m 09-09-2022

Besluit UWV Onderzoekssubsidie 2019 ’Gevolgen van wisselende inkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking'

Het Uitvoeringsinstituut werknemersverzekeringen,

Gelet op de Beleidsregels UWV Onderzoekssubsidies 2013;

Besluit:

Artikel 1

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

  • 1 UWV stelt als subsidiethema vast: ‘Gevolg van wisselende inkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking’, zoals nader uitgewerkt in de bijlage bij dit besluit.

  • 2 Maximaal 1 subsidieaanvraag wordt gehonoreerd.

  • 3 Het budget voor het in het eerste lid genoemde thema bedraagt in totaal maximaal € 150.000.

  • 4 Verleende subsidie zal ten laste komen van het Arbeidsongeschiktheidsfonds.

Artikel 2

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

Beknopte subsidieaanvragen kunnen van 3 juni 2019 tot uiterlijk 24 juni 2019, 17.00 uur worden ingediend. Aangevulde aanvragen kunnen van 19 juli 2019 tot uiterlijk 26 augustus 2019, 12.00 uur worden ingediend.

Artikel 3

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

De eisen die UWV stelt aan de subsidieaanvragen en de wijze waarop UWV de subsidieaanvragen beoordeelt zijn beschreven in de ‘Beleidsregels UWV Onderzoekssubsidies 2013’ (Stcrt. 2013, nr. 29611, 24 oktober 2013) en in de startnotitie die beschikbaar wordt gesteld via UWV Markplaats.

Artikel 4

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

Dit besluit treedt in werking met ingang van de dag na de dagtekening van de Staatscourant waarin het wordt geplaatst.

Artikel 5

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit UWV Onderzoekssubsidie 2019 ’Gevolgen van wisselende inkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking’.

Dit besluit wordt met de toelichting en de bijlage in de Staatscourant geplaatst.

Amsterdam, 23 mei 2019

A. Paling

Voorzitter Raad van bestuur UWV

Bijlage Onderzoekssubsidie 2019 ‘Gevolgen van wisselende inkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking’

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

1. Aanleiding en context

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

Gemeenten en UWV stimuleren mensen met een uitkering te gaan werken. Ook als dit in deeltijd is en niet voldoende oplevert om helemaal uit de uitkering te raken. In die gevallen worden de inkomsten verrekend met de uitkering. Dit is niet eenvoudig voor mensen met een uitkering, zeker niet als ze te maken hebben met wisselende inkomsten, waardoor het te verrekenen bedrag maandelijks kan verschillen.

Verrekenen kan voor klanten nadelige gevolgen hebben, zodanig dat het hen kan belemmeren aan het werk te blijven of meer te gaan werken. Klanten kunnen te maken krijgen met terugvorderingen of nabetalingen. Hierdoor kunnen ze de ene maand (ruim) voldoende inkomen hebben om alle vaste lasten te betalen en de volgende maand te weinig. Daarnaast kunnen de wisselende inkomsten ook gevolgen hebben voor het recht op eventuele toeslagen van de Belastingdienst en regelingen voor mensen met een laag inkomen (zoals bijzondere bijstand). Deze gevolgen zijn voor individuele klanten niet altijd goed te overzien, waardoor klanten in financiële problemen kunnen komen. Het verrekenen van bijzondere beloningen zoals gratificaties kan voor werknemers bovendien demotiverend werken en mogelijk nadelige gevolgen hebben voor de arbeidsparticipatie van deze groepen. Recent heeft de Tweede Kamer daarom een motie aangenomen waarin de regering wordt verzocht om bij de harmonisatie van de Wajong en de uitwerking van het breed offensief de demotiverende effecten van wet- en regelgeving weg te nemen 1.

Onder andere door de toegenomen flexibilisering van de arbeidsmarkt en de opkomst van banen in de zogenaamde platformeconomie valt te verwachten dat meer mensen met een uitkering te maken krijgen met kleine baantjes en wisselende inkomsten. De groep werknemers met een arbeidsbeperking en een uitkering van gemeenten of UWV is divers. Een groot deel van hen heeft een lage opleiding of een (licht) verstandelijke beperking. Het vermoeden bestaat dat deze groepen vaak te maken hebben met kleine baantjes, niet zelden vanwege een urenbeperking, of tijdelijk werk. Bij wisselende inkomsten is het lastig om financiële zaken goed te overzien en inkomsten en uitgaven goed te plannen. Voor mensen met een (licht) verstandelijke geldt dit vanwege hun beperking nog meer. Ook geldt voor de groep mensen met een arbeidsbeperking dat aan het werk gaan vaak niet leidt tot uitstroom uit de uitkering. In deze gevallen geldt dat er altijd sprake is van verrekening van inkomsten.

De omvang van deze problematiek, in hoeverre dit leidt tot financiële problemen en de gevolgen die dit heeft voor de arbeidsparticipatie van werknemers met een arbeidsbeperking is echter nog onduidelijk. Met dit subsidiethema wil UWV hier meer inzicht in krijgen.

2. Doelstelling van het subsidiethema

[Regeling vervallen per 10-09-2022]

Met dit subsidiethema willen we onderzoeken voor wie en in welke mate de verrekening van inkomsten voor mensen met een arbeidsbeperking en een uitkering van UWV of gemeenten complex is en tot ongewenste effecten, zoals oplopende schulden of minder arbeidsparticipatie leidt. Daarnaast willen we met de inzichten die dit onderzoek oplevert handvatten bieden om eventuele nadelige gevolgen van de inkomstenverrekening te voorkomen of op te lossen.

Het onderzoek richt zich daarmee op het in kaart brengen van de omvang en aard van de problematiek van mensen met een arbeidsbeperking en een uitkering van gemeenten of UWV die te maken hebben met wisselende inkomsten en inkomstenverrekening. Daarnaast willen we met dit onderzoek in beeld brengen tot welke (onwenselijke) situaties het verrekenen van wisselende inkomsten leidt. We denken daarbij niet alleen aan financiële gevolgen, maar ook aan bijvoorbeeld gedragseffecten als gevolg van de inkomstenverrekening.

  1. Tweede Kamer, vergaderjaar 2018–2019, 29 817, nr. 148 ^ [1]
Naar boven