Specifiek interventiebeleid NVWA Wijnregeling

[Regeling vervallen per 13-01-2024.]
Geraadpleegd op 24-04-2024.
Geldend van 01-08-2021 t/m 30-11-2023

Besluit van de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit namens de Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit van 2 juni 2021 tot vaststelling van het Specifiek interventiebeleid Wijnregeling (IB02-SPEC 41, versie 01)

1. Onderwerp

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Het specifiek interventiebeleid Wijnregeling beschrijft, binnen de kaders van het algemeen interventiebeleid (NVWA-IB02), de klasseindeling en interventies voor specifieke overtredingen van de Regeling wijn en olijfolie en heeft specifiek betrekking op de productie van en handel in wijn. Daarom heet dit het specifieke interventiebeleid Wijnregeling. Olijfolie is geen onderwerp van dit specifieke interventiebeleid.

Overtredingen met betrekking tot de productie van en handel in wijn die de inspecteur/ toezichthouder waarneemt die niet in dit document zijn opgenomen, worden voorgelegd aan de Afdeling Expertise van de Divisie Regie & Expertise van de Directie Handhaven, teneinde een klasseindeling en een interventie te bepalen.

2. Definities en wettelijke basis

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

2.1. Definities

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Hieronder is een aantal specifieke definities opgenomen in aanvulling op de definities en begrippen uit het algemeen interventiebeleid NVWA-IB02.

Inspectie:

Elke vorm van controle door een inspecteur van de NVWA om na te gaan of de wet- en regelgeving inzake wijn produceren en wijn verhandelen wordt nageleefd. De inspecteur kan, indien de regelgeving dat toelaat, er voor kiezen om deze van te voren aan te kondigen.

Herinspectie:

Een inspectie ingesteld door een NVWA-inspecteur, die volgt op een eerdere inspectie waarbij een overtreding is geconstateerd, een termijn is aangegeven voor te nemen maatregelen en een volgende inspectie noodzakelijk wordt geacht. Deze volgende inspectie is om na te gaan of na de gestelde termijn afdoende corrigerende maatregelen zijn genomen om de overtreding op te heffen en om nieuwe overtredingen te voorkomen.

Specifieke afkortingen

  • OM: Openbaar Ministerie

2.2. Wettelijke basis

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Dit specifieke interventiebeleid is de eerste voor de handhaving met betrekking tot de Wijnregeling. De specifieke uitwerkingen zijn gebaseerd op de bepalingen en artikelen van de wetgeving:

  • Landbouwwet

  • Regeling wijn en olijfolie

  • Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad van 17 december 2013 tot vaststelling van een gemeenschappelijke ordening van de markten voor landbouwproducten

  • Uitvoeringsverordening (EU) 2018/274 van de Commissie van 11 december 2017 tot vaststelling van uitvoeringsbepalingen voor Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, certificering, het in- en uitslagregister, verplichte opgaven en meldingen

  • Verordening (EU) nr. 251/2014 van het Europees parlement en de Raad van 26 februari 2014 inzake de definitie, de aanduiding, de aanbiedingsvorm, de etikettering en de bescherming van geografische aanduidingen van gearomatiseerde wijnbouwproducten

  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/934 van de Commissie van 12 maart 2019 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft de wijnbouwoppervlakten waar het alcoholgehalte mag worden verhoogd, de toegestane oenologische procedés en de beperkingen met betrekking tot de productie en de bewaring van wijnbouwproducten, het minimale alcoholpercentage voor bijproducten en de verwijdering van die producten, en de bekendmaking van OIV-dossiers

  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2019/33 van de Commissie van 17 oktober 2018 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft aanvragen tot bescherming van oorsprongsbenamingen, geografische aanduidingen en traditionele aanduidingen in de wijnsector, de bezwaarprocedure, gebruiksbeperkingen, wijzigingen van productdossiers, de annulering van bescherming en de etikettering en presentatie

  • Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 van de Commissie van 11 december 2017 tot aanvulling van Verordening (EU) nr. 1308/2013 van het Europees parlement en de Raad wat betreft het vergunningenstelsel voor het aanplanten van wijnstokken, het wijnbouwkadaster, begeleidende documenten en certificering, het in- en uitslagregister, de verplichte opgaven, meldingen en de bekendmaking van meegedeelde informatie

  • Wet op de economische delicten

3. Werkwijze

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

3.1. Het bepalen van de ernst van de overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Overtredingen worden ingedeeld naar de klassen zoals gedefinieerd in het Algemeen interventiebeleid van de NVWA-IB02. Bij het beoordelen van de op te leggen interventie wordt rekening gehouden met de ernst van het gevaar (of risico op gevaar) voor de volksgezondheid, de mate van herstelbaarheid van de overtreding en of er sprake is van opportunistisch, calculerend en/of bewust risiconemend gedrag.

Overtredingen van de regelgeving kunnen leiden tot een verstorende marktwerking op het gebied van productie en handel in wijn.

Afwijken van de in dit document voorgeschreven interventie is alleen mogelijk in overleg met, en na akkoord van, het afdelingshoofd. De onderbouwing van de reden om af te wijken wordt vastgelegd.

In Bijlage 1 zijn de bepalingen van de geldende wetgeving ingedeeld in een overtredingsklasse met bijbehorende interventie(s).

3.2. Het bepalen van interventies bij een overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Sanctionerende interventie

Strafrecht

Op basis van de WED wordt er in het domein Wijn, strafrechtelijk gehandhaafd. Als de ernst van de overtreding of de omstandigheden waaronder deze is begaan daartoe aanleiding geven, legt de NVWA deze aan het Openbaar Ministerie voor. Het OM beslist of het overgaat tot strafrechtelijke afdoening.

3.3. Herhaalde overtreding

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Herhaalde overtreding

Er is sprake van een herhaalde overtreding wanneer tijdens een (her)inspectie opnieuw een overtreding van de regelgeving over dezelfde wettelijke norm of over normen die hetzelfde doel beogen, wordt vastgesteld en waarvoor tegen de overtreder in de daaraan voorafgaande periode van drie jaar reeds een interventie werd toegepast.

Herinspectie

Na het constateren van een overtreding klasse B of C kan een extra inspectie worden uitgevoerd om na te gaan of gemaakte afspraken over het opheffen van de overtreding zijn nagekomen.

5. Divers

[Regeling vervallen per 13-01-2024]

Citeertitel

Deze beleidsregel wordt aangehaald als ‘Specifiek interventiebeleid NVWA Wijnregeling.

Inwerkingtreding

Deze beleidsregel treedt in werking met ingang van 1 augustus 2021.

Bijlage 1: Tabel Specifiek Interventiebeleid Wijnregeling

Deze beleidsregel wordt in de Staatscourant geplaatst.

De Minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit,

namens deze:

de inspecteur-generaal van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit.

ID regel

Normadressaat

Normbeschrijving

Wet- en regelgeving

Afwijking van de norm

Overtredingsklasse

Motivering overtredingsklasse

Interventie bij eerste overtreding

Interventie bij herhaalde overtreding

41R000120

Wijnproducent

Wijnproducenten registreren zich bij de minister (RVO.nl).

Landbouwwet, artikel 19, eerste lid

Wet op de economische delicten, artikel 1, 1°

Regeling wijn en olijfolie, artikel 3a, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000220

Wijnproducent

In Nederland mogen met het oog op de wijnbereiding uitsluitend wijndruivenrassen (opgenomen op de lijst van toegelaten rassen van de Internationale Organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding (OIV)) worden aangeplant, heraangeplant of geënt die voldoen aan de volgende voorwaarden:

• het betrokken ras behoort tot de soort Vitis vinifera of is verkregen uit een kruising van deze soort met andere soorten van het geslacht Vitis;

• het ras is niet een van de volgende rassen: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton of Herbemont.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 81

Regeling wijn en olijfolie, artikel 19a, eerste en derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000221

Wijnproducent

In Nederland mogen met het oog op de wijnbereiding uitsluitend wijndruivenrassen (opgenomen op de lijst van toegelaten rassen van de Internationale Organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding (OIV)) worden aangeplant, heraangeplant of geënt die voldoen aan de volgende voorwaarden:

• het betrokken ras behoort tot de soort Vitis vinifera of is verkregen uit een kruising van deze soort met andere soorten van het geslacht Vitis;

• het ras is niet een van de volgende rassen: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton of Herbemont.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek en experimenten is toegestaan om rassen die nog niet zijn toegelaten aan te planten waarvoor door RVO vergunning tot proefaanplant is verleend welke nog steeds geldig is.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 81, vierde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 19a, eerste en derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000210

Wijnproducent

In Nederland mogen met het oog op de wijnbereiding uitsluitend wijndruivenrassen (opgenomen op de lijst van toegelaten rassen van de Internationale Organisatie voor wijnbouw en wijnbereiding (OIV)) worden aangeplant, heraangeplant of geënt die voldoen aan de volgende voorwaarden:

• het betrokken ras behoort tot de soort Vitis vinifera of is verkregen uit een kruising van deze soort met andere soorten van het geslacht Vitis;

• het ras is niet een van de volgende rassen: Noah, Othello, Isabelle, Jacquez, Clinton of Herbemont.

In het kader van wetenschappelijk onderzoek en experimenten is toegestaan om rassen die nog niet zijn toegelaten aan te planten waarvoor door RVO vergunning tot proefaanplant is verleend welke nog steeds geldig is en een proefaanplant maximaal 1 hectare en minstens 300 stokken betreft.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 81, eerste tot en met vierde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 19a, derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

B

(Risico op) ernstige ondermijning van het systeem

Proces-verbaal Corrigerende interventie

Proces-verbaal

41R000310

Wijnproducent

Het natuurlijke alcoholvolumegehalte mag slechts worden verhoogd:

a) voor druiven, gedeeltelijk gegiste druivenmost of jonge, nog gistende wijn: door toevoeging van sucrose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost;

b) voor druivenmost: door toevoeging van sucrose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost of door gedeeltelijke concentratie, met inbegrip van omgekeerde osmose;

c) voor wijn, door gedeeltelijke concentratie door afkoeling.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 1

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Risico op) ernstige ondermijning van het systeem

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000320

Wijnproducent

Het natuurlijke alcoholvolumegehalte mag slechts worden verhoogd:

a) voor druiven, gedeeltelijk gegiste druivenmost of jonge, nog gistende wijn: door toevoeging van sucrose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost;

b) voor druivenmost: door toevoeging van sucrose, geconcentreerde druivenmost of gerectificeerde geconcentreerde druivenmost of door gedeeltelijke concentratie, met inbegrip van omgekeerde osmose;

c) voor wijn, door gedeeltelijke concentratie door afkoeling.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 1

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000410

Wijnproducent

De hoeveelheid alcohol in draf en wijnmoer na persing is ten minste 5 procent.

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, eerste lid

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000420

Wijnproducent

De hoeveelheid alcohol in draf en wijnmoer na persing is ten minste 5 procent.

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, eerste lid

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000510

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 11,5 procent voor witte wijn en rosé zonder beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 6

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000520

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 11,5 procent voor witte wijn en rosé zonder beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 6

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000610

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 12 procent voor rode wijn zonder beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 7, onder a

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid, onder a

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000620

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 12 procent voor rode wijn zonder beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 7, onder a

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid, onder a

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000710

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 13,5 procent voor rode wijn met beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 7, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid, onder b

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000720

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 13,5 procent voor rode wijn met beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 7, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid, onder b

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000810

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 13 procent voor witte wijn en rosé met beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 7, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel 5, derde lid, onder c

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000820

Wijnproducent

De bovengrens van het totale alcoholvolumegehalte bij verrijking is 13 procent voor witte wijn en rosé met beschermde oorsprongsbenaming.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder B, punt 7, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel, 5, derde lid, onder c.

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R000910

Wijnproducent

Het natuurlijke alcoholvolumegehalte wordt middels verrijking tot een maximum van 3% vol verhoogd.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder A, punt 2

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R000920

Wijnproducent

Het natuurlijke alcoholvolumegehalte wordt middels verrijking tot een maximum van 3% vol verhoogd.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel I, onder A, punt 2

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001010

Wijnproducent

Wijn mag slechts via vermenging of versnijding worden verkregen als de bestanddelen van dat mengsel of die versnijding de voor het verkrijgen van een wijn vastgestelde kenmerken vertonen en in overeenstemming zijn met de bepalingen van Verordening (EU) nr. 1308/2013 en van de onderhavige Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 8, eerste lid in samenhang met artikel 7

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R001020

Wijnproducent

Wijn mag slechts via vermenging of versnijding worden verkregen als de bestanddelen van dat mengsel of die versnijding de voor het verkrijgen van een wijn vastgestelde kenmerken vertonen en in overeenstemming zijn met de bepalingen van Verordening (EU) nr. 1308/2013 en van de onderhavige Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 8, eerste lid in samenhang met artikel 7

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001110

Wijnproducent

Witte wijn zonder BOB/BGA en rode wijn zonder BOB/BGA mogen niet met elkaar worden versneden tot roséwijn.

De uitzondering is als het eindproduct bestemd is om er een mousserende wijn of parelwijn van te maken.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 8, eerste lid, tweede alinea

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Ernstig) risico op misleiding consument

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R001120

Wijnproducent

Witte wijn zonder BOB/BGA en rode wijn zonder BOB/BGA mogen niet met elkaar worden versneden tot roséwijn.

De uitzondering is als het eindproduct bestemd is om er een mousserende wijn of parelwijn van te maken.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 8, eerste lid, tweede alinea

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001220

Wijnproducent

Het versnijden van wijn van oorsprong uit een derde land met wijn uit de Unie en het versnijden van wijnen van oorsprong uit derde landen in de Unie is verboden.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 80, in samenhang met bijlage VIII, deel II, onder C

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001320

Wijnproducent

Onder ‘mousserende wijn’ wordt verstaan, het product dat wordt bereid uit cuvées met een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 8,5% vol.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 75, derde lid, onder g, artikel 83, tweede en derde lid, in samenhang met bijlage VII, deel II, onder 4, onder d

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001420

Wijnproducent

Onder ‘mousserende kwaliteitswijn’ wordt verstaan, het product dat wordt bereid uit cuvées met een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 9% vol.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 75, derde lid, onder g, artikel 83, tweede en derde lid, in samenhang met bijlage VII, deel II, onder 5, onder d

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001520

Wijnproducent

Onder ‘aromatische mousserende kwaliteitswijn’ wordt verstaan, het product dat is verkregen door voor de cuvée uitsluitend gebruik te maken van druivenmost of gedeeltelijk gegiste druivenmost van specifieke wijndruivenrassen die zijn opgenomen op een lijst die de Commissie overeenkomstig artikel 75, lid 2, door middel van gedelegeerde handelingen opstelt.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 75, derde lid, onder g, artikel 83, tweede en derde lid, in samenhang met bijlage VII, deel II, onder 6, onder a.

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001620

Wijnproducent

De toevoeging van liqueur de tirage mag niet tot gevolg hebben dat het totale alcoholvolumegehalte van decuvée met meer dan 1,5% vol wordt verhoogd. Deze verhoging wordt gemeten door het verschil te berekenen tussen het totale alcoholvolumegehalte van de cuvée en het totale alcoholvolumegehalte van de mousserende wijn vóór eventuele toevoeging van de dosagelikeur.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 5, in samenhang met bijlage II, onderdeel A, punt 1, onder a, punt 3 en punt 5

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001720

Wijnproducent

Het toevoegen van dosagelikeur geschiedt zodanig dat het effectieve alcoholvolumegehalte van de mousserende wijn met niet meer dan 0,5% vol wordt verhoogd.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 5, in samenhang met bijlage II, onderdeel A, punt 1, onder b, punt 3 en punt 6

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001820

Wijnproducent

Verzoeting van de cuvée en van de bestanddelen daarvan is verboden.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 5, in samenhang met bijlage II, onderdeel A, punt 7

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R001920

Wijnproducent

Het totale alcoholvolumegehalte van cuvées die voor de bereiding van mousserende kwaliteitswijn met een beschermde oorsprongsbenaming zijn bestemd, bedraagt ten minste 9% vol.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/934, artikel 5, in samenhang met bijlage II, onderdeel C, punt 1, tweede gedachtenstreepje

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

Risico op misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002020

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie van de in bijlage VII, deel II, punten 1 tot en met 11, 13, 15 en 16, vermelde producten die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, worden de aanduidingen vermeld van één van de in bijlage VII, deel II, opgenomen categorieën van wijnbouwproducten én in één of meer officiële talen van de Unie op het etiket vermeld.

De vermelding van de categorie van het wijnbouwproduct mag worden weggelaten indien op het etiket de beschermde oorsprongsbenaming of de beschermde geografische aanduiding wordt vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder a en tweede lid, in samenhang met artikel 121, eerste lid en bijlage VII, deel II

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

Risico op misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002120

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie (voor wijn met een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding) die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, worden de volgende aanduidingen vermeld:

i) de vermelding ‘beschermde oorsprongsbenaming’ of ‘beschermde geografische aanduiding’ ; en

ii) de naam van de beschermde oorsprongsbenaming of de beschermde geografische aanduiding.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder b en derde lid in samenhang met artikel 121.

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

Risico op misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002220

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie voor wijnbouwproducten die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, wordt het effectieve alcoholvolumegehalte vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder c, in samenhang met artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002320

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie voor wijnbouwproducten die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, wordt de herkomst de vermelding in één of meer officiële talen van de Unie.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder d, in samenhang met artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002420

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie voor wijn met een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, wordt de bottelaar of, indien het mousserende wijn, mousserende wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd, mousserende kwaliteitswijn of aromatische mousserende kwaliteitswijn betreft, de naam van de producent of de verkoper én de vermelding in één of meer officiële talen van de Unie op het etiket vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder e, in samenhang met artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002520

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie voor wijnbouwproducten die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, wordt de importeur, indien het ingevoerde wijn, vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder f in samenhang met artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002620

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie voor wijnbouwproducten die in de Unie in de handel worden gebracht of bestemd zijn voor uitvoer, wordt, indien het mousserende wijn, mousserende wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd, mousserende kwaliteitswijn of aromatische mousserende kwaliteitswijnen betreft, het suikergehalte vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder g in samenhang met artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002720

Wijnproducent

Bij de etikettering en presentatie van de in bijlage VII, deel II, punten 1 tot en met 11 en punten 13, 15 en 16, vermelde producten mogen, met name, de volgende facultatieve aanduidingen worden vermeld:

a) het wijnoogstjaar;

b) de naam van één of meer wijndruivenrassen;

c) voor andere dan de in artikel 119, lid 1, onder g), bedoelde wijnen, het suikergehalte;

d) indien het wijn met een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding betreft, traditionele aanduidingen overeenkomstig artikel 112, onder b);

e) het Uniesymbool voor beschermde oorsprongsbenamingen of beschermde geografische aanduidingen;

f) aanduidingen die verwijzen naar bepaalde productiemethoden;

g) voor wijnen met een beschermde oorsprongsbenaming of een beschermde geografische aanduiding, de naam van een andere geografische eenheid die kleiner of groter is dan het gebied dat aan de oorsprongsbenaming of de geografische aanduiding ten grondslag ligt.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 120

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002820

Wijnproducent

De in de artikelen 119 bedoelde verplichte aanduidingen worden, wanneer deze in woorden worden weergegeven, in één of meer officiële talen van de Unie op het etiket vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R002920

Wijnproducent

De in de artikelen 120 bedoelde facultatieve aanduidingen worden, wanneer deze in woorden worden weergegeven, in één of meer officiële talen van de Unie op het etiket vermeld.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 121, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003020

Wijnhandelaar

De verplichte aanduidingen, behoudens de vermeldingen voor sulfieten, eieren en van eieren afgeleide stoffen en melk en van melk afgeleide stoffen en het nummer van de partij, staan op de recipiënt in hetzelfde gezichtsveld, en wel zo dat zij tegelijk kunnen worden gelezen zonder dat het nodig is de recipiënt daarvoor te draaien, zijn met onuitwisbare karakters aangebracht en kunnen duidelijk worden onderscheiden van de omringende tekst of tekeningen.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 40, eerste lid, in samenhang met Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003120

Wijnhandelaar

Voor de vermelding van bepaalde stoffen of producten die allergieën of intoleranties veroorzaken, als bedoeld in artikel 21 van Verordening (EU) nr. 1169/2011, wordt gebruikgemaakt van de vermeldingen ‘sulfieten’ of ‘zwaveldioxide’ ‘ei’, ‘eiproteïne’, ‘eiderivaat’, ‘eilysozym’of ‘eialbumine’ ‘melk’, ‘melkderivaat’, ‘melkcaseïne’of ‘melkproteïnen’.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 41, eerste lid in samenhang met bijlage I, deel A

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) benadelen volksgezondheid

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003220

Wijnhandelaar

Wijnbouwproducten waarvan het etiket of de presentatie niet aan de desbetreffende bepalingen van deze verordening voldoen, mogen niet in de Unie in de handel worden gebracht of worden uitgevoerd.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 42, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003320

Wijnhandelaar

De effectieve alcoholvolumegehalte wordt vermeld per alcoholvolumeprocent of half alcoholvolumeprocent. Het getal waarmee het effectieve alcoholgehalte wordt aangegeven, wordt gevolgd door het symbool ‘% vol’ en mag worden voorafgegaan door de woorden ‘effectief alcoholgehalte’ of ‘effectieve alcohol’ of door de afkorting ‘alc.’. Voor gedeeltelijk gegiste druivenmost of jonge, nog gistende wijn mag de aanduiding van het effectieve alcoholgehalte worden vervangen of aangevuld door het getal van het totale alcoholgehalte, gevolgd door het symbool ‘% vol’ en voorafgegaan door de woorden ‘totaal alcoholgehalte’ of ‘totale alcohol’.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 44, eerste en tweede alinea, in samenhang met Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder c

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003420

Wijnhandelaar

Onverminderd de toleranties die voor de gebruikte referentieanalysemethode gelden, mag het vermelde alcoholgehalte maximaal 0,5% hoger of lager zijn dan het bij analyse geconstateerde gehalte. Voor wijnbouwproducten met een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding die gedurende meer dan drie jaar in flessen worden opgeslagen, mousserende wijn, mousserende kwaliteitswijn, mousserende wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd, parelwijn, parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd, likeurwijn en wijn verkregen uit overrijpe druiven mag het vermelde alcoholgehalte, onverminderd de toleranties die voor de gebruikte referentieanalysemethode gelden, maximaal 0,8% vol hoger of lager zijn dan het bij analyse geconstateerde gehalte.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, artikel 44, derde alinea

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003520

Wijnhandelaar

De aanduiding van 'de herkomst' wordt voor wijnbouwproducten gemaakt in Nederland, van in Nederland geoogste druiven als volgt vermeld met de woorden ‘wijn van Nederland’, ‘geproduceerd in Nederland’ of ‘product van Nederland’.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, artikel 45, eerste lid, onder a in samenhang met

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder d en bijlage VII, deel II, punt 1, de punten 3 tot en met 9 en de punten 15 en 16

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003620

Wijnhandelaar

De aanduiding van 'de herkomst' wordt voor wijnbouwproducten gemaakt in Nederland, van in een andere lid staat geoogste druiven als volgt vermeld met de woorden: ‘wijn uit de Europese Unie’ of ‘wijn verkregen in Nederland uit in (naam van de lidstaat) geoogste druiven’.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 45, eerste lid, onder c

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 119, eerste lid, onder d, in samenhang met bijlage VII, deel II, punt 1, de punten 3 tot en met 9 en de punten 15 en 16

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003720

Wijnproducent

Als de naam of het adres van de bottelaar, de producent, de importeur of de verkoper geheel of gedeeltelijk bestaat uit een beschermde oorsprongsbenaming of geografische aanduiding, worden die op het etiket vermeld aan de hand van een code. De code wordt aangevuld met een verwijzing naar de betrokken lidstaat. De naam en het adres van andere natuurlijke personen of rechtspersonen die betrokken zijn bij het verhandelen van het product, andere dan de met een code aangeduide bottelaar, producent, importeur of verkoper, worden ook op het etiket van het betrokken wijnbouwproduct vermeld.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 46, zesde lid, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003820

Wijnhandelaar

De vermeldingen ter aanduiding van het suikergehalte ‘brut nature’ , ‘extra brut’ , ‘brut’ , ‘sec’ , ‘demi-sec’ , ‘doux’ , ‘extra dry’ worden aangebracht op het etiket van mousserende wijn, mousserende wijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd, mousserende kwaliteitswijn of aromatische mousserende kwaliteitswijn.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2019/33, hoofdstuk IV, afdeling I, artikel 47, eerste lid in samenhang met deel A, bijlage III

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R003920

Wijnhandelaar

Het wijnoogstjaar mag worden vermeld op de etiketten van de wijnbouwproducten als bedoeld in de punten 1 tot en met 11 en de punten 13, 15 en 16 van deel II van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 op voorwaarde dat ten minste 85% van de druiven die voor de bereiding van die producten zijn gebruikt, in het betrokken jaar is geoogst.

Verordening (EU) nr. 2019/33 artikel 49, eerste lid, in samenhang met de punten 1 tot en met 11 en de punten 13, 15 en 16 van deel II van bijlage VII van Verordening (EU) nr. 1308/2013.

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004010

Wijnhandelaar

De marktdeelnemers die betrokken zijn bij het verhandelen van door hen geproduceerde, verwerkte of gebottelde wijnbouwproducten, moeten zijn erkend door de bevoegde autoriteiten van de lidstaten om de oorsprong of herkomst, de kenmerken, het oogstjaar of het wijndruivenras of de wijndruivenrassen te certificeren, onder toezicht van de bevoegde autoriteiten.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 12, derde lid, in samenhang met Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 12, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2.

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R004020

Wijnhandelaar

De marktdeelnemers die betrokken zijn bij het verhandelen van door hen geproduceerde, verwerkte of gebottelde wijnbouwproducten, moeten zijn erkend door de bevoegde autoriteiten van de lidstaten om de oorsprong of herkomst, de kenmerken, het oogstjaar of het wijndruivenras of de wijndruivenrassen te certificeren, onder toezicht van de bevoegde autoriteiten.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 12, derde lid, in samenhang met Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 12, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2.

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004120

Wijnhandelaar

Na certificering mag op het etiket worden vermeld: ‘cépagewijn’ aangevuld met het druivenras, oogstjaar en ‘Nederland’.

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2 en artikel 15, tweede lid.

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004210

Wijnhandelaar

Beschermde geografische aanduidingen mogen worden gebruikt door alle marktdeelnemers die een overeenkomstig het betrokken productdossier geproduceerde wijn afzetten.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 103, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R004220

Wijnhandelaar

Beschermde geografische aanduidingen mogen worden gebruikt door alle marktdeelnemers die een overeenkomstig het betrokken productdossier geproduceerde wijn afzetten.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 103, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004310

Wijnhandelaar

’ Geografische aanduiding’ verwijst naar een provincie in Nederland en voldoet aan de eis dat ten minste 85% van de voor de bereiding van de wijn met beschermde geografische aanduiding gebruikte druiven afkomstig moeten zijn uit dit geografische gebied.

Het maximumpercentage van15% druiven die van buiten het afgebakende gebied afkomstig mogen zijn, moeten afkomstig zijn uit Nederland.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 93, eerste lid, onderdeel b, onder ii en vijfde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

Wijn niet meer in voorraad aanwezig (niet herstelbaar)

B

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Proces-verbaal

Proces-verbaal

41R004320

Wijnhandelaar

’ Geografische aanduiding’ verwijst naar een provincie in Nederland en voldoet aan de eis dat ten minste85% van de voor de bereiding van de wijn met beschermde geografische aanduiding gebruikte druiven afkomstig moeten zijn uit dit geografische gebied.

Het maximumpercentage van 15% druiven die van buiten het afgebakende gebied afkomstig mogen zijn, moeten afkomstig zijn uit Nederland.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 93, eerste lid, onderdeel b, onder ii en vijfde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

Wijn nog in voorraad aanwezig (herstelbaar)

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004420

Wijnhandelaar

Beschermde oorsprongsbenamingen mogen worden gebruikt door alle marktdeelnemers die een overeenkomstig het betrokken productdossier geproduceerde wijn afzetten.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 103

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004520

Wijnhandelaar

De in bijlage II opgenomen verkoopbenamingen worden gebruikt voor elk gearomatiseerd wijnbouwproduct dat in de Unie in de handel wordt gebracht, mits dit product voldoet aan de in die bijlage vastgestelde eisen voor de desbetreffende verkoopbenaming. Verkoopbenamingen mogen worden aangevuld met een gebruikelijke benaming als gedefinieerd in artikel 2, lid 2, onder o), van Verordening (EU) nr. 1169/2011.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 5, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004620

Wijnhandelaar

Wanneer gearomatiseerde wijnbouwproducten voldoen aan de eisen van meer dan één verkoopbenaming, is het toegestaan slechts één van deze verkoopbenamingen te gebruiken, tenzij in bijlage II anders is bepaald.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 5, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004720

Wijnhandelaar

Een alcoholhoudende drank die niet voldoet aan de eisen van deze verordening mag niet worden aangeduid, aangeboden of geëtiketteerd met gebruikmaking van een formulering waarin een woord zoals ‘genre’, ‘type’, ‘stijl’, ‘trant’, ‘smaak’ of een andere soortgelijke term wordt gecombineerd met een van de verkoopbenamingen.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 5, derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004820

Wijnhandelaar

De verkoopbenamingen mogen niet worden aangevuld met voor wijnbouwproducten toegestane beschermde oorsprongsbenamingen of beschermde geografische aanduidingen.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 5, vijfde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R004920

Wijnhandelaar

De in artikel 5 bedoelde verkoopbenamingen mogen tevens worden aangevuld met de volgende vermeldingen betreffende het suikergehalte van het gearomatiseerde wijnbouwproduct:

a)‘extra droog’: voor producten met een gehalte aan suikers van minder dan 30 g per liter en, voor de categorie gearomatiseerde wijnen, en in afwijking van het bepaalde in artikel 3, lid 2, onder g), een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 15% vol.;

b)‘droog’: voor producten met een gehalte aan suikers van minder dan 50 g per liter en, voor de categorie gearomatiseerde wijnen, en in afwijking van het bepaalde in artikel 3, lid 2, onder g), een totaal alcoholvolumegehalte van ten minste 16% vol.;

c)‘halfdroog’: voor producten met een gehalte aan suikers tussen 50 en 90 g per liter;

d)‘halfzoet’: voor producten met een gehalte aan suikers tussen 90 en 130 g per liter;

e)‘zoet’: voor producten met een gehalte aan suikers van 130 g per liter of meer.

Het in de eerste alinea onder a) tot en met e) genoemde gehalte aan suikers wordt uitgedrukt in invertsuiker.

Naast de vermeldingen ‘halfzoet’ en ‘zoet’ mag het gehalte aan suikers worden aangegeven, uitgedrukt in gram invertsuiker per liter.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 6, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005020

Wijnhandelaar

Wanneer de verkoopbenaming wordt aangevuld met de vermelding ‘mousserend’ of deze vermelding omvat, mag de gebruikte hoeveelheid mousserende wijn niet minder dan 95% bedragen.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 6, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005120

Wijnhandelaar

Wanneer de herkomst van gearomatiseerde wijnbouwproducten wordt aangegeven, komt die overeen met de plaats waar het gearomatiseerde wijnbouwproduct is geproduceerd. De herkomst wordt aangegeven door middel van de woorden ‘geproduceerd in […]’ of equivalente bewoordingen, aangevuld met de naam van de desbetreffende lidstaat of het desbetreffende derde land.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 7

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005220

Wijnhandelaar

De in bijlage II in cursieve letters opgenomen verkoopbenamingen worden noch op het etiket noch in de aanbiedingsvorm van gearomatiseerde wijnbouwproducten in vertaling vermeld.

In deze verordening vastgestelde aanvullende vermeldingen worden, wanneer deze in woorden worden weergegeven, in ten minste één van de officiële talen van de Unie vermeld.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 8, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005320

Wijnhandelaar

De naam van een krachtens deze verordening beschermde geografische aanduiding wordt op het etiket vermeld in de taal of de talen waarin deze is geregistreerd, zelfs wanneer de geografische aanduiding de verkoopbenaming vervangt overeenkomstig artikel 5, lid 4.

Wanneer de naam van een op grond van deze verordening beschermde geografische aanduiding in een niet-Latijns alfabet is geschreven, mag deze tevens in één of meer officiële talen van de Unie worden vermeld.

Verordening (EU) nr. 251/2014, artikel 8, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005420

Wijnhandelaar

De wijnbouwproducten mogen binnen de Unie slechts met een officieel goedgekeurd begeleidend document in het verkeer worden gebracht.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 147, eerste lid

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 8, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 4.

 

C

(Risico op) geringe ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005520

Wijnhandelaar

In gevallen waarin geen begeleidend document is vereist, moeten de afzenders te allen tijde in staat zijn de juistheid te bewijzen van alle informatie die is opgenomen in hun in- en uitslagregister als bedoeld in hoofdstuk V of in andere registers die zijn vereist door de lidstaat waar het vervoer is begonnen.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 9, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 4.

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005620

Wijnhandelaar

Het begeleidend document bevat de volgende gegevens:

• referentienummer (waarmee zending in de administratie van de afzender kan worden opgezocht);

• afzender (NAW gegevens);

• plaats van verzending;

• geadresseerde (NAW gegevens);

• bevoegde autoriteit plaats van vertrek (alleen i.g.v. verzending naar andere lidstaat/derde land);

• vervoerder (indien ander dan afzender);

• aard vervoermiddel;

• GN-code;

• omschrijving product (wijn, BOB, BGA, cépage, ingevoerde wijn);

• soort colli;

• effectief alcoholgehalte (alleen i.g.v. onverpakt);

• hoeveelheid (liters i.g.v. onverpakt, aantal en inhoud per stuk i.g.v. verpakt);

• certificeringen;

• categorie (wijn, mousserende wijn, parelwijn etc)

• code wijnbouwzone (alleen i.g.v. onverpakt);

• code wijnbehandeling (alleen i.g.v. onverpakt) o.a. =>

1 = verrijkt

4 = verzoet

• datum aanvang vervoer.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 10, tweede lid in samenhang met bijlage V, afdeling A

Regeling wijn en olijfolie, artikel 4, eerste lid

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005720

Wijnhandelaar

Wanneer geen gebruik wordt gemaakt van een geautomatiseerde systeem, legt de afzender van een zending van niet- verpakte wijnbouwproducten uiterlijk op het ogenblik waarop het vervoermiddel vertrekt, een kopie van het begeleidend document over aan de voor de plaats van lading territoriaal bevoegde autoriteit, ten aanzien van de volgende producten:

• producten van oorsprong uit de Unie, in een hoeveelheid van meer dan zestig liter;

• producten die niet van oorsprong uit de Unie zijn, in een hoeveelheid van meer dan zestig liter:

• producten, van om het even welke oorsprong, ongeacht de vervoerde hoeveelheid, onverminderd de in artikel 9 bedoelde vrijstellingen.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 14, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 4.

 

C

(Risico op) misleiding consument

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005820

Houder van wijnbouwproducten

De natuurlijke of rechtspersonen of groepen van personen die voor de uitoefening van hun beroep houder van wijnbouwproducten zijn, met name producenten, bottelaars, verwerkers en handelaren, zijn verplicht registers van de in- en uitslag van de betrokken producten bij te houden.

Verordening (EU) nr. 1308/2013, artikel 147, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid.

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R005920

Houder van wijnbouwproducten

Wat de in het register te boeken producten betreft, worden afzonderlijke rekeningen bijgehouden voor:

• elk van de in deel II van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 opgenomen categorieën, waarbij een onderscheid wordt gemaakt tussen:

i) elke wijn met BOB en de voor verwerking tot een dergelijke wijn bestemde producten;

ii) elke wijn met BGA en de voor verwerking tot een dergelijke wijn bestemde producten;

iii) elke wijn zonder BOB of BGA die wordt bereid uit één enkel wijndruivenras en de voor verwerking tot een dergelijke wijn bestemde producten, met de verwijzing van de indeling van het wijndruivenras die door de lidstaat op grond van artikel 81 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 is vastgesteld, en met vermelding van het oogstjaar;

iv) elke wijn zonder BOB of BGA die is geproduceerd uit twee of meer wijndruivenrassen en de voor verwerking tot een dergelijke wijn bestemde producten, met vermelding van het oogstjaar;

v) elk product dat niet in overeenstemming is met de in artikel 80 van Verordening (EU) nr. 1308/2013 of in Verordening (EG) nr. 606/2009 bedoelde oenologische procedés en beperkingen, dat overeenkomstig artikel 10 van Verordening (EG) nr. 606/2009 moet worden vernietigd;

• elk van de volgende producten, ongeacht het doel waarvoor het wordt gehouden:

i) sacharose;

ii) geconcentreerde druivenmost;

iii) gerectificeerde geconcentreerde druivenmost;

iv) voor aanzuring gebruikte producten;

v) voor ontzuring gebruikte producten;

vi) eau de vie van wijn; vii) elk bijproduct van wijnbouwproducten dat moet worden verwijderd overeenkomstig deel II, afdeling D, van bijlage VIII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 en de artikelen 14 bis en 14 ter van Verordening (EG) nr. 606/2009, met vermelding of het gaat om levering met het oog op distillatie, de productie van azijn of een specifiek gebruik dat geen verband houdt met wijnbereiding.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 14, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006020

Houder van wijnbouwproducten

Bij elke inslag en uitslag van de in artikel 14, lid 1, onder a), bedoelde producten, wordt het volgende in het register vermeld:

a) het lotnummer van het product [indien een dergelijk nummer is vereist] uit hoofde van de Uniewetgeving of de nationale wetgeving;

b) de datum van de in- of uitslag;

c) de in- of uitgeslagen hoeveelheid;

d) het betrokken product, omschreven overeenkomstig de desbetreffende Uniewetgeving of nationale wetgeving;

e) een verwijzing naar het begeleidend document of certificaat [indien van toepassing] waarvan de betrokken zending overeenkomstig de artikelen 10, 11 en 20 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 vergezeld gaat of ging, behalve in de gevallen als bedoeld in artikel 9 van die verordening.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 15, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006120

Houder van wijnbouwproducten

De recipiënten voor de opslag van de in lid 2 bedoelde wijnen worden in het register geïdentificeerd en ook de nominale inhoud van die recipiënten wordt vermeld. Op de recipiënten worden ook de door de lidstaten vereiste gegevens vermeld om de bevoegde autoriteiten in staat te stellen de inhoud ervan aan de hand van het register te identificeren.

Voor recipiënten met een inhoud van ten hoogste 600 liter die met hetzelfde product zijn gevuld en samen in dezelfde partij zijn opgeslagen, mag de vermelding van de recipiënten in de registers evenwel worden vervangen door een vermelding van de hele partij, op voorwaarde dat die partij duidelijk van de andere partijen is gescheiden.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 15, derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006220

Houder van wijnbouwproducten

In het geval dat een product reeds eerder is verzonden, moet in het register een verwijzing worden opgenomen naar het document onder dekking waarvan het product eerder is vervoerd.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 15, vierde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006320

Houder van wijnbouwproducten

Marktdeelnemers die verplicht zijn een register bij te houden, vermelden de door hen toegepaste oenologische procedés, processen en behandelingen, alsmede de experimentele toepassing van nieuwe oenologische procedés.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 29, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006420

Houder van wijnbouwproducten

De volgende verrichtingen worden vermeld in het in- en uitslagregister:

• correctie van het alcoholgehalte van wijn;

• verrijking en verzoeting;

• aanzuring en ontzuring;

• behandeling met kool voor oenologisch gebruik;

• behandeling met kaliumferrocyanide;

• behandeling door elektrodialyse of met kationenwisselaars om de wijnsteen in wijn te stabiliseren of aanzuring door behandeling met kationenwisselaars;

• toevoeging van dimethyldicarbonaat (dmdc) aan wijn;

• gebruik van stukjes eikenhout bij de bereiding van wijn;

• experimentele toepassing van nieuwe oenologische procedés;

• beheer van in wijn opgelost gas via membraancontactoren;

• behandeling met behulp van een membraantechnologie in combinatie met actieve kool;

• gebruik van de copolymeren polyvinylimidazol-polyvinylpyrrolidon.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 29, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006520

Houder van wijnbouwproducten

De volgende specifieke verrichtingen worden vermeld in het in- en uitslagregister:

• vermenging en versnijding;

• botteling;

• bereiding van mousserende wijn van alle categorieën, van parelwijn en van parelwijn waaraan koolzuurgas is toegevoegd;

• bereiding van likeurwijn;

• bereiding van geconcentreerde druivenmost, al dan niet gerectificeerd;

• bereiding van distillatiewijn;

• verwerking van een product tot een product dat tot een andere categorie behoort, zoals gearomatiseerde wijn.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 29, derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006620

Houder van wijnbouwproducten

Wanneer een product wordt gebotteld, wordt in het in- en uitslagregister opgave gedaan van het aantal gevulde recipiënten en van de inhoud daarvan.

Gedelegeerde Verordening (EU) nr. 2018/273, artikel 29, derde lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2.

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006720

Houder van wijnbouwproducten

Voor elk van de in artikel 29 van Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 genoemde verrichtingen wordt het volgende in het register vermeld:

• de verrichtingen die hebben plaatsgevonden;

• in het geval van de in artikel 29, lid 2, onder a), b) en c), van Gedelegeerde Verordening (EU) 2018/273 bedoelde verrichtingen:

– de datum van de verrichting;

– de aard en de hoeveelheden van de gebruikte producten;

– de door de verrichting verkregen hoeveelheid product, met inbegrip van de alcohol die afkomstig is van de correctie van het alcoholgehalte van wijn en het suikergehalte van de suikeroplossing die aan de oorspronkelijke most is onttrokken;

– de hoeveelheid van het product dat is gebruikt voor verhoging van het alcoholgehalte, aanzuring, ontzuring of verzoeting;

– de omschrijving, overeenkomstig de desbetreffende Uniewetgeving of nationale wetgeving, van de producten vóór en na deze verrichting;

• de aanduidingen op de recipiënten waarin de in het register geboekte producten zich vóór de verrichting bevonden, en die op de recipiënten waarin zij zich na de verrichting bevinden;

• in het geval van botteling, het aantal gevulde recipiënten en de inhoud ervan;

• in het geval van botteling door een loonbedrijf, de naam en het adres van de bottelaar.

Verordening (EU) nr. 2018/274, artikel 16

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2.

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006820

Houder van wijnbouwproducten

Wat de bereiding van mousserende wijnen betreft, wordt in cuvéeregisters voor elk van de bereide cuvées het volgende vermeld:

• de datum van bereiding;

• de datum van botteling ( ‘tirage’) voor alle categorieën mousserende kwaliteitswijn;

• het volume van de cuvée en de aard, het volume, het effectieve alcoholgehalte en het potentiële alcoholgehalte van elk van de bestanddelen van de cuvée;

• het volume van de gebruikte ‘liqueur de tirage’;

• het volume van de dosagelikeur;

• het aantal verkregen recipiënten en, in voorkomend geval, het type mousserende wijn, omschreven aan de hand van een term die betrekking heeft op het suikerresidugehalte ervan, voor zover die term is opgenomen in de etikettering.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 17, eerste lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R006920

Houder van wijnbouwproducten

Wat de bereiding van likeurwijnen betreft, wordt voor elke partij likeurwijn die wordt bereid, het volgende in de registers vermeld:

• de datum van toevoeging van een van de in deel II, punt 3, onder e) en f), van bijlage VII bij Verordening (EU) nr. 1308/2013 genoemde producten;

• de aard en het volume van het toegevoegde product.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 17, tweede lid

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R007020

Houder van wijnbouwproducten

In de afzonderlijke rekeningen voor de in artikel 14, lid 1, onder b), bedoelde producten, wordt vermeld:

a in het geval van inslag:

– de naam en het adres van de leverancier, in voorkomend geval onder verwijzing naar het begeleidende document waarvan het product bij het vervoer vergezeld ging;

– de hoeveelheid product;

– de datum van inslag;

b in het geval van uitslag:

– de hoeveelheid product;

– de datum van gebruik of uitslag;

– in voorkomend geval, naam en adres van de geadresseerde.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 18, eerste lid, onder a, i, ii, iii, b, i, ii, iii

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R007120

Houder van wijnbouwproducten

De gegevens/mutaties in het geval van inslag worden uiterlijk op de eerstvolgende werkdag geboekt in het register.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 20, eerste lid, onder a

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R007220

Houder van wijnbouwproducten

De gegevens/mutaties in het geval van uitslag (verliezen, persoonlijk of gezinsverbruik of uitdemarktnemingen) worden uiterlijk op de derde werkdag na de erkenning, het verbruik of de verzending geboekt in het register.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 20, eerste lid, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R007320

Houder van wijnbouwproducten

In het geval van behandeling worden de gegevens/mutaties uiterlijk op de werkdag na de verrichting geboekt in het register.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 20, tweede lid, onder a

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

41R007420

Houder van wijnbouwproducten

De gegevens/mutaties In het geval van verrijking worden op de dag zelf geboekt in het register.

Uitvoeringsverordening (EU) nr. 2018/274, artikel 20, tweede lid, onder b

Regeling wijn en olijfolie, artikel 2, eerste lid

 

C

(Risico op) ondermijning van het systeem

Schriftelijke waarschuwing

Proces-verbaal

Naar boven