In dit besluit wordt verstaan onder:
a.
Adviescollege: het Adviescollege levenslanggestraften;
b.
voorzitter: de voorzitter van het Adviescollege;
c.
DJI: de Dienst Justitiële Inrichtingen als bedoeld in artikel 63f van het Organisatiebesluit Ministerie van Justitie en Veiligheid;
d.
levenslanggestrafte: een persoon ten aanzien van wie de tenuitvoerlegging van een levenslange gevangenisstraf plaatsvindt;
e.
Minister: de Minister voor Rechtsbescherming;
f.
re-integratie activiteiten: activiteiten, inclusief verlof, die aanvullend op de resocialisatieactiviteiten de gedetineerde in staat stellen te werken aan de voorbereiding op zijn mogelijke terugkeer in de samenleving;
g.
detentie: de periode van vrijheidsbeneming vanaf het moment van de inverzekeringstelling of voorlopige hechtenis ter zake van het feit waarvoor de levenslange gevangenisstraf is opgelegd.
Dit besluit is mede van toepassing in de openbare lichamen Bonaire, Sint Eustatius en Saba.
Artikel 2. Samenstelling en benoeming voorzitter en leden Adviescollege
1 Er is een Adviescollege levenslanggestraften. Het Adviescollege heeft een voorzitter, tevens lid, met een juridische achtergrond en vijf andere leden die afkomstig zijn uit de volgende disciplines: twee juristen, een psychiater, een psycholoog en een lid afkomstig uit de wetenschap dat bij voorkeur specifieke expertise heeft op het gebied van de positie en de belangen van slachtoffers en nabestaanden. Daarnaast kan de Minister voor elk van hen één plaatsvervangend lid benoemen. De voorzitter, de leden en plaatsvervangend leden die vanwege hun juridische, psychologische of psychiatrische expertise worden benoemd, beschikken daarnaast over een uitgebreide expertise in de strafrechtpraktijk en ten aanzien van de tenuitvoerlegging van straffen.
2 Het eerste advies van het Adviescollege, bedoeld in het eerste lid, onder a, wordt vijfentwintig jaar na aanvang van de detentie uitgebracht.
5 De levenslanggestrafte wordt door het Adviescollege gehoord. De nabestaanden en slachtoffers worden door het Adviescollege gehoord. De hoorzittingen vinden plaats in het Europese deel van Nederland. Degene die zich buiten het Europese deel van Nederland bevindt, wordt niet in persoon maar via een beveiligde videoverbinding gehoord.
Artikel 8. Reglement voor de werkwijze en privacy protocol
Artikel 9. Bijstand deskundigen
Het Adviescollege kan zich op onderdelen van zijn taak doen bijstaan door personen van wie de deskundige inbreng van belang kan zijn in verband met de zorgvuldige voorbereiding en totstandkoming van zijn adviezen.
Artikel 10. Vaststelling adviezen
De leden van het Adviescollege genieten vergoeding van reis- en verblijfskosten overeenkomstig de bepalingen welke te dien aanzien voor de burgerlijke rijksambtenaren in de sector Rijk zijn vastgesteld alsmede een vergoeding voor hun werkzaamheden volgens door de Minister te stellen regels.
De voorzitter brengt elk tweede jaar voor 1 maart, te beginnen op 1 maart 2019, een tweejaarbericht uit over de algemene bevindingen van het Adviescollege naar aanleiding van de werkzaamheden van de voorafgaande twee jaren.
Dit besluit wordt aangehaald als: Besluit Adviescollege levenslanggestraften.
Artikel 14. Inwerkingtreding
Dit besluit treedt in werking met ingang van 1 maart 2017.