De in dit formulier gestelde vragen moeten zo volledig mogelijk worden beantwoord. U dient de in dit verslag opgenomen kwantitatieve gegevens te kunnen onderbouwen door middel van verifieerbare gegevens. Hierbij kan gedacht worden aan jaarverslagen van ondernemingen dan wel afvalverwerkers. Hiervoor kunnen bijlagen worden bijgevoegd ter ondersteuning van uw verslaglegging.
Het verslag kan ook gezamenlijk door meer producenten en/of fabrikanten worden ingediend, bijvoorbeeld via een collectieve uitvoeringsorganisatie die dan namens de aangesloten deelnemers verslag doet. De verplichtingen uit het Regeling batterijen en accu’s 2008 worden hiermee overigens niet overgedragen aan een collectieve uitvoeringsorganisatie maar blijven rusten op de individuele producenten en fabrikanten.
Het volledig ingevulde formulier dient verzonden te worden naar SenterNovem t.a.v. Uitvoering Afvalbeheer/PBA, Postbus 93144, 2509 AC Den Haag. U kunt het formulier ook digitaal opvragen via www.uitvoeringafvalbeheer.nl (via Wetten en regels; Productbesluiten). Het ingevulde formulier moet ondertekend worden. Een gedownload formulier kan na ondertekening per post worden verzonden, of als gescand document per E-mail worden verzonden. Het E-mail adres is besluiten@senternovem.nl.
B Algemene vragen
1a. Op welk jaar heeft dit verslag betrekking en op welke periode in dat jaar indien verslaglegging niet het hele jaar betreft?
Toelichting: op grond van artikel 13 van het regeling dient een fabrikant of producent verslag te doen over de uitvoering van de regeling in het voorafgaande kalenderjaar en over de hoeveelheid door hem op de markt gebrachte batterijen en accu’s. Het gaat bij deze vraag dus niet om het jaar waarin u verslag doet, maar het jaar waarover u verslag doet.
b. Wanneer de gegevens een gedeelte van het jaar betreffen, wat is hiervan de reden en wanneer zult u verslag uitbrengen over de ontbrekende periode?
2. Is dit het verslag van een individuele producent of van een collectief? (1 optie aankruisen)
Toelichting: als ‘producent’ wordt aangemerkt degene die de producent degene die beroepsmatig batterijen of accu’s voor het eerst op de markt brengt. Het betreft de Nederlandse markt. Een fabrikant en een importeur van batterijen of accu’s kunnen als producent in de zin van de regeling worden aangemerkt, als zij de batterijen of accu’s als eerste op de markt brengen.
3. Indien het een verslag van een collectieve uitvoeringsorganisatie betreft: geef de namen, adressen en KvK-nummers van de aangesloten producenten. Indien gewenst kan een separate lijst worden bijgevoegd.
4. Heeft u in het verslagjaar batterijen of accu’s in Nederland vervaardigd? (1 optie aankruisen)
Toelichting: zo ja, dan dient u eveneens de vraag m.b.t. preventie te beantwoorden (zie vraag 6).
5a. Heeft u in het verslagjaar batterijen of accu’s als eerste beroepsmatig op de Nederlandse markt gebracht? (1 optie aankruisen)
b. Zo ja, kruis aan welke soort(en) batterijen en accu’s het betreft (meerdere opties mogelijk):
C Specifieke vragen
Preventie (alleen voor fabrikant)
6a. Welke maatregelen heeft u genomen ter vermindering van de schadelijkheid voor het milieu van batterijen en accu’s gedurende de gehele levenscyclus daarvan? Wanneer is dit uitgevoerd, of voor wanneer is dit gepland?
b. Welke maatregelen heeft u genomen om de ontwikkeling en het op de markt brengen te bevorderen van batterijen en accu’s met een zo klein mogelijke hoeveelheid gevaarlijke stoffen, en met stoffen die in hun aard zo min mogelijk gevaarlijk zijn voor de gezondheid van de mens of voor het milieu?
c. Wat was het resultaat van de genomen maatregelen?
Toelichting: deze vragen (a, b, c) dienen alleen te worden beantwoord door fabrikanten van batterijen of accu’s (u heeft vraag 4 met ja beantwoord) en hebben betrekking op gedurende het verslagjaar genomen maatregelen (artikel 3 van de regeling).
Hoeveelheden op de markt gebrachte batterijen en accu’s
7. Geef aan hoeveel batterijen en accu’s (in kg) u in het verslagjaar als eerste op de Nederlandse markt hebt gebracht.
Toelichting: de in apparaten ingebouwde draagbare batterijen en accu’s dient u mee te nemen in de cijfers van de door u in Nederland op de markt gebrachte batterijen en accu’s.
Hoeveelheden (in kg) door u in Nederland op de markt gebrachte draagbare batterijen en accu’s
Hoeveelheden (in kg) door u in Nederland op de markt gebrachte industriële batterijen en accu’s
Hoeveelheden (in kg) door u in Nederland op de markt gebrachte autobatterijen en -accu’s
Hoeveelheden ingezamelde of ingenomen batterijen en accu’s
8. Geef aan hoeveel batterijen en accu’s (in kg) u in het verslagjaar heeft ingezameld of ingenomen (in Nederland).
Toelichting: de in apparaten ingebouwde draagbare batterijen en accu’s dient u mee te nemen in de inzamelingscijfers.
Hoeveelheden (in kg) door u in Nederland ingezamelde of ingenomen draagbare batterijen en accu’s
Hoeveelheden (in kg) door u in Nederland ingezamelde en ingenomen industriële batterijen en accu’s
Hoeveelheden (in kg) door u in Nederland ingezamelde en ingenomen autobatterijen en -accu’s
Inzameldoelstelling m.b.t. draagbare batterijen en accu’s
9. Welk inzamelpercentage heeft u in het verslagjaar bereikt?
Toelichting: deze vraag heeft betrekking op artikel 6 van de regeling en dient uitsluitend beantwoord te worden m.b.t. draagbare batterijen en accu’s. De vraag moet voor het eerst beantwoord worden m.b.t. het verslagjaar 2012. Voor de berekening van het inzamelpercentage moet de methodiek zoals aangegeven in bijlage I bij de richtlijn worden gehanteerd. Dit houdt in: het inzamelpercentage in een bepaald jaar is gelijk aan driemaal de inzameling in het betreffende jaar, gedeeld door de verkoop in het betreffende jaar plus de verkoop in de twee daaraan voorafgaande jaren.
Recycling als materiaal
10. Geef aan welke percentages met betrekking tot de recycling als materiaal bij de verwerking van de ingezamelde of ingenomen batterijen en accu’s in het verslagjaar werden bereikt.
Toelichting: deze vraag heeft betrekking op artikel 7, eerste lid, onderdeel f, van de regeling (ten minste te behalen percentages met betrekking tot de recycling als materiaal). U moet de gegeven cijfers kunnen staven met bewijsmateriaal.
|
Soort batterij of accu
|
Behaald percentage recycling als materiaal
|
Draagbare batterijen en accu’s
|
Nikkel-cadmium
|
|
Loodzuur
|
|
Overig
|
|
Industriële batterijen en accu’s
|
Nikkel-cadmium
|
|
Loodzuur
|
|
Overig
|
|
Autobatterijen en -accu’s
|
Nikkel-cadmium
|
|
Loodzuur
|
|
Overig
|
|
Informatie
11a. Wat heeft u gedaan om de eindgebruikers van batterijen en accu’s te informeren over de mogelijke gezondheidseffecten en milieueffecten van de in de batterijen en accu’s gebruikte stoffen, het belang van gescheiden inzameling en het terugdringen van batterijen en accu’s in het restafval, en de betekenis van het symbool van de doorgekruiste klikobak?
Toelichting: de vraag heeft betrekking alle typen batterijen en accu’s (artikel 10, eerste lid, onderdelen a, b en c, van de regeling).
b. Wat heeft u gedaan om de eindgebruikers van batterijen en accu’s te informeren over de locatie van inzamel- en innamepunten voor afgedankte draagbare batterijen en accu’s en afgedankte autobatterijen en -accu’s?
Toelichting: de vraag heeft uitsluitend betrekking op draagbare batterijen en accu’s en op autobatterijen en -accu’s (artikel 10, eerste lid, onderdeel d, van de regeling).
Financiering
12. Hoe draagt u zorg voor de financiering van alle kosten die verbonden zijn aan de uitvoering van de voor u geldende verplichtingen?
Toelichting: de vraag heeft betrekking op artikel 11, eerste lid, van de regeling. Het gaat om de financiering van de in de artikelen 5, 7 en 10 van de regeling genoemde verplichtingen (inname,verwerking, recycling en overig afvalbeheer, en informatie).