Protocol voor de visuele monitoring van voetzoollaesies aan vleeskuikens op de slachterij
[Regeling vervallen per 01-07-2014]
-
1. Deze monitoring wordt uitgevoerd op de slachterij waar het koppel vleeskuikens of
het grootste deel ervan wordt geslacht.
-
2. De monitoring wordt uitgevoerd door hiervoor opgeleide slachterijmedewerkers, onder
toezicht van de NVWA.
-
3. 100 vleeskuikens per koppel (per stal) worden beoordeeld, waarvan 50 kuikens rond
verwerking van 30% van het koppel, en 50 kuikens rond verwerking van 60% van het koppel.
-
4. Alleen de rechter poot van elk vleeskuiken van de steekproeven wordt beoordeeld. Hiervoor
worden de te monitoren poten van de slachtlijn gehaald en verzameld.
-
5. De medewerker maakt gebruik van de hiervoor verstrekte scorekaart bij het indelen
van de poten in 3 categorieën (geen, matige of ernstige voetzoollaesie) en stelt de
totaalscore voor het koppel vast met gebruikmaking van de formule:
aantal punten=
(aantal dieren klasse 0)*0 + (aantal dieren klasse 1)*0.5 + (aantal dieren klasse
2)*2
-
6. Deze gegevens worden door de slachterij geregistreerd en doorgegeven aan de eigenaar
of houder.