Regeling detachering politie

Geraadpleegd op 29-03-2024.
Geldend van 08-12-2023 t/m heden

Artikel 2

Artikel 5

Deze regeling treedt in werking met ingang van de tweede dag na dagtekening van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst en werkt terug tot en met 1 april 1997.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant en het Algemeen Politieblad worden geplaatst.

Den Haag, 29 mei 1998

De

Minister

van Binnenlandse Zaken,

H.F. Dijkstal

Bijlage als bedoeld in artikel 2, tweede lid, van de Regeling detachering politie

Model detacheringsovereenkomst politie

PARTIJEN, te weten:

  • I. De Politie, gevestigd aan de Nieuwe Uitleg 1, 2514 BP te Den Haag, hierna te noemen: de uitlenende organisatie, in deze vertegenwoordigd door [naam, functie, eenheid];

  • II. [naam inlenende organisatie], gevestigd [adres, postcode] te [plaatsnaam], hierna te noemen: de inlenende organisatie, in deze vertegenwoordigd door [naam, functie, evt. nadere specificatie organisatie-onderdeel];

  • III. [naam], wonende [adres, postcode] te [plaatsnaam], aangesteld bij de uitlenende organisatie in de functie van …………. met de in het Besluit bezoldiging politie (Bbp) genoemde salarisschaal., periodieknummer., hierna te noemen: gedetacheerde.

overwegende:

  • dat de inlenende organisatie de gedetacheerde de volgende werkzaamheden wil laten verrichten:

    • .............

    • .............

    • .............;

  • dat de gedetacheerde tijdelijk werkzaamheden wil verrichten bij de inlenende organisatie, zonder verlies van zijn rechtspositie bij de uitlenende organisatie;

  • dat de uitlenende organisatie tegen deze detachering geen bezwaren heeft;

Verklaren, gelet op artikel 62 van het Besluit algemene rechtspositie politie, het volgende te zijn overeengekomen:

Artikel 1. Periode van detachering

De uitlenende organisatie stelt de gedetacheerde met ingang van [begindatum] tot en met [einddatum], hierna te noemen: detacheringsperiode, ter beschikking van de inlenende organisatie. De gedetacheerde zal voor [aantal uren] uur per week ([aantal]% van de aanstelling) te [plaats van tewerkstelling] in de functie van [functie] de hierboven vermelde werkzaamheden gaan verrichten.

Artikel 2. Financiële rechtspositie

De gedetacheerde blijft tijdens de detacheringsperiode ambtenaar van politie en in dienst van de uitlenende organisatie. Dit betekent dat de uitlenende organisatie het bevoegd gezag is voor de toepassing van de rechtspositie. De detachering bij de inlenende organisatie brengt geen gevolgen met zich mee voor de rechtspositie van de gedetacheerde tenzij in deze overeenkomst expliciet anders is bepaald.

Artikel 3. Uitbetaling bezoldiging en inhoudingen

  • 1.

    • a. De uitlenende organisatie is verantwoordelijk voor de betaling aan de gedetacheerde van het salaris, eiskostenvergoeding en overige emolumenten.

    • b. De uitlenende organisatie is verantwoordelijk voor de inhouding en afdracht van de loonheffing en de pensioenbijdrage, inclusief de eventuele fiscale consequenties van de door de inlenende organisatie van dienstwege verstrekte voorzieningen.

  • 2. De inlenende organisatie vergoedt de uitlenende organisatie maandelijks de personele kosten als genoemd onder het vorige lid betreffende de gedetacheerde tenzij in deze overeenkomst expliciet anders is bepaald. Gedurende het jaar worden er maandelijks termijnbedragen ad € [bedrag], te vermeerderen met BTW, gefactureerd, gevolgd door een definitieve factuur aan het einde van het jaar en/of de detacheringsperiode.

  • 3. Facturatiegegevens ten behoeve van de vergoeding van de kosten van detachering zijn:

    Factuur ten name van: [naam inlenende organisatie + alle noodzakelijke specificaties]

    Factuuradres: Postbus ...... [of straatnaam + nummer]

    Postcode en plaats: ..................

    Kenmerk: [kenmerk factuur]

    Contactpersoon facturatie: ...................

    Telefoonnummer contactpersoon: .............

    E-mailadres contactpersoon: ..................

Artikel 4. Artikel 4 Werkgeversgezag en verlof

  • 1. De inlenende organisatie is verantwoordelijk voor het opdragen van werkzaamheden evenals de uitvoering daarvan en draagt zorg voor het vaststellen van werktijden en opname van (vakantie)verlof. De gedetacheerde gaat werken onder de volgende werktijdenmodaliteit: [aantal dagen x aantal uren].

  • 2. De uitlenende organisatie kan, indien ook de inlenende organisatie hiermee instemt, een verzoek van gedetacheerde inwilligen om meer respectievelijk minder uren te werken zoals bedoeld in de artikelen 28a en 28b van het Barp.

  • 3. De gedetacheerde neemt tijdens de detachering verlof op met instemming van de inlenende organisatie. De inlenende organisatie informeert de uitlenende organisatie na afloop van de detachering over de door de gedetacheerde opgenomen verlofuren.

Artikel 5. Vergoeding overwerk

Als overwerk in tijd wordt gecompenseerd, wordt die tijd binnen de detacheringsperiode genoten. De aan het einde van de detacheringsperiode niet genoten vergoeding in tijd voor overwerk dat gedetacheerde gedurende de detachering heeft verricht wordt, voor rekening van de inlenende organisatie, in geld uitgekeerd.

Artikel 6. Van dienstwege verstrekte voorzieningen (indien van toepassing)

Partijen komen overeen dat de uitlenende organisatie de volgende voorzieningen aan gedetacheerde ter beschikking stelt en daarvan de kosten draagt:

  • ICT-voorzieningen: [soort + aantal / n.v.t.]

  • Mobiele telefoon: [aantal / n.v.t.]

  • Dienstvoertuigen: [soort + aantal / n.v.t.]

Partijen komen overeen dat de inlenende organisatie de volgende voorzieningen aan gedetacheerde ter beschikking stelt en daarvan de kosten draagt:

  • ICT-voorzieningen: [soort + aantal / n.v.t.]

  • Mobiele telefoon: [aantal / n.v.t.]

  • Dienstvoertuigen: [soort + aantal / n.v.t.]

Artikel 7. Ziekte

  • 1. De gedetacheerde is in geval van ziekte gehouden aan de regels rondom ziek- en herstelmelding die gelden bij de inlenende organisatie. De inlenende organisatie informeert de gedetacheerde over deze regels. De inlenende organisatie informeert de uitlenende organisatie over de ziekte en het herstel van de gedetacheerde.

    De gedetacheerde dient zich echter eveneens ziek en beter te melden bij de uitlenende organisatie. De uitlenende organisatie blijft immers verantwoordelijk voor de verzuimbegeleiding en re-integratie en moet voldoen aan de in de Wet Verbetering Poortwachter gestelde eisen.

  • 2. Ingeval de gedetacheerde tijdens de duur van de detachering ziek wordt en de ziekte in overwegende mate haar oorzaak vindt in de aard van de werkzaamheden bij de inlenende organisatie en/of in de bijzondere omstandigheden waaronder de opgedragen of tot de functie behorende werkzaamheden moesten worden verricht en de ziekte niet aan de schuld of onvoorzichtigheid van de gedetacheerde te wijten is, komen alle kosten die verband houden met of voortvloeien uit een eventuele afkeurings-, herplaatsings- of ontslagprocedure voor rekening van de inlenende organisatie.

  • 3. De bezoldiging tijdens ziekteverzuim van de gedetacheerde wordt na zes weken ononderbroken ziekteverzuim in mindering gebracht op de door inlenende organisatie aan uitlenende organisatie verschuldigde detacheringsvergoeding, tenzij de ziekte van de gedetacheerde is veroorzaakt door onvoldoende zorg voor de arbeidsomstandigheden door de inlenende organisatie.

Artikel 8. Resultaat- en ontwikkelgesprekken

  • 1. De inlenende organisatie houdt ten minste een startgesprek en per jaar één functioneringsgesprek met de gedetacheerde tijdens de detachering.

  • 2. Ten minste eenmaal per jaar en bij afloop van de detachering voorziet de inlenende organisatie de uitlenende organisatie van een schriftelijke terugkoppeling over het functioneren van de gedetacheerde gedurende de detacheringsperiode. De gedetacheerde wordt in de gelegenheid gesteld om zijn zienswijze op deze terugkoppeling kenbaar te maken.

  • 3. De uitlenende organisatie voert, conform het beoordelingsvoorschrift van de uitlenende organisatie, een resultaatgesprek en/of een ontwikkelgesprek met de gedetacheerde. De inlenende organisatie wijst een contactpersoon aan die optreedt als informant bij het gesprek.

Artikel 9. Verplichte opleidingen, training en toetsen (indien van toepassing)

De inlenende organisatie stelt de gedetacheerde in staat de verplichte opleidingen, toetsen en eventuele noodzakelijke trainingen (zoals IBT, BOA, HOVJ, OVDP/I) te volgen die voortvloeien uit de bij de uitlenende organisatie vervulde functie of taken tenzij deze overeenkomst anders bepaalt.

Artikel 10. Studiefaciliteiten

De inlenende organisatie verleent de gedetacheerde studiefaciliteiten voor opleidingen die de gedetacheerde nodig heeft om zijn functie bij de inlenende organisatie te vervullen. De kosten daarvan zijn voor rekening van de inlenende organisatie.

Artikel 11. Geheimhouding

De gedetacheerde is, onverminderd de ambtseed/belofte, gehouden tot geheimhouding over alles wat hem bij de inlenende organisatie op welke wijze dan ook bekend is geworden en waarvan het vertrouwelijke karakter is aangegeven dan wel redelijkerwijs vermoed kan worden.

Artikel 12. Aansprakelijkheid

  • 1. De inlenende organisatie is aansprakelijk voor schade aan derden die het gevolg is van handelen of nalaten van de gedetacheerde in verband met het verrichten van werkzaamheden in het kader van deze overeenkomst, tenzij sprake is van opzet dan wel bewuste roekeloosheid van de kant van de gedetacheerde.

  • 2. De inlenende organisatie draagt er zorg voor dat de gedetacheerde uit hoofde van de werkzaamheden aldaar verzekerd is tegen wettelijke aansprakelijkheden.

  • 3. De uitlenende organisatie is tegenover de inlenende organisatie en de gedetacheerde niet aansprakelijk voor eventuele gevolgen, van welke aard ook, die voortvloeien uit het verrichten van werkzaamheden in het kader van deze overeenkomst.

Artikel 13. Intellectueel eigendomsrecht en auteursrecht

Het intellectueel eigendomsrecht en het auteursrecht van de door de gedetacheerde geleverde producten of diensten behoren toe aan de inlenende organisatie.

Artikel 14. Terugkeer en verlenging

  • 1. Partijen treden uiterlijk [datum / zes maanden voor het verstrijken van de detacheringsperiode] met elkaar in overleg over de terugkeer van de gedetacheerde of de verlenging van de detacheringsovereenkomst.

  • 2. De uitlenende organisatie en gedetacheerde maken voor de detachering afspraken over de terugkeer die schriftelijk worden vastgelegd in een (detachering)besluit. De huidige – voor de detachering geldende – (persoonlijke) salarisschaal inclusief vooruitzichten blijven na afloop van de detachering gegarandeerd.

Artikel 15. Beëindiging van de overeenkomst

  • 1. Deze overeenkomst eindigt zonder dat opzegging is vereist:

    • door het verstrijken van de overeengekomen detacheringsperiode;

    • door het eindigen van de aanstelling van de gedetacheerde bij de uitlenende organisatie.

  • 2. Deze overeenkomst kan tussentijds worden beëindigd:

    • met wederzijds goedvinden, al dan niet met onmiddellijke ingang;

    • door schriftelijke opzegging door een van de partijen met een opzegtermijn van één maand, in geval niet in redelijkheid van haar gevergd kan worden deze overeenkomst voort te zetten;

    • door schriftelijke opzegging door een van de partijen met onmiddellijke ingang wegens een dringende reden.

Artikel 16. Wijziging van de overeenkomst

  • 1. Wijziging van de detacheringsovereenkomst geschiedt slechts met schriftelijke instemming van de uitlenende organisatie, de inlenende organisatie en de gedetacheerde.

  • 2. In gevallen waarin deze overeenkomst niet of niet voldoende voorziet, of in geval van interpretatieverschillen, zal tussen partijen overleg worden gepleegd.

Artikel 17. Contactpersonen

Als contactpersoon voor de uitlenende organisatie zal voor de duur van de detachering optreden: [naam contactpersoon]. Als contactpersoon voor de inlenende organisatie zal optreden: [naam contactpersoon].

Aldus overeengekomen en in drievoud getekend

  • I. te [plaats], op [datum]

    door de inlenende organisatie, namens deze,

    [naam]

    [functie]

    .................................................

  • II. te [plaats], op [datum]

    door de uitlenende organisatie,

    de korpschef van politie, namens deze, [functie: eenheidschef + eenheid / diensthoofd + dienst / directeur + directie], namens deze,

    [naam]

    [functie]

    .................................................

  • III. te [plaats], op [datum]

    door de gedetacheerde,

    [naam]

    .................................................

Mail voor wijzigingen op deze detacheringsovereenkomst naar detacheren.hrm@politie.nl.

Naar boven