-
a. de wet: de Vleeskeuringswet;
-
b. Onze Minister: Onze Minister van Welzijn, Volksgezondheid en Cultuur;
-
c. de inspecteur: de inspecteur van het Staatstoezicht op de volksgezondheid, voor het
betrokken deel van het land belast met het toezicht op de naleving van de wet;
-
d. vlees: alle voor menselijke consumptie geschikte delen van:
-
1°. als landbouwhuisdieren gehouden runderen (de soort Bubalus bubalis en Bison bison
daaronder begrepen), varkens, schapen, geiten en eenhoevigen,
-
2°. gekweekt wild, zijnde niet-gedomesticeerde landzoogdieren met uitzondering van lagomorfen,
die niet worden vermeld onder 1, die in gevangenschap zijn gekweekt, gehouden en geslacht,
en
-
3°. vrij wild, zijnde bejaagde niet-gedomesticeerde landzoogdieren (met inbegrip van niet-gedomesticeerde
zoogdieren die in een gesloten gebied leven met dezelfde vrijheid als vrij wild) met
uitzondering van lagomorfen, die niet in gevangenschap zijn gekweekt, gehouden en
geslacht;
-
e. andere produkten van dierlijke oorsprong:
-
1°. vleesextract,
-
2°. gesmolten dierlijke vetten, dat wil zeggen voor menselijke consumptie bestemde vetten
die afkomstig zijn van het smelten van vlees, met inbegrip van de beenderen,
-
3°. kanen, dat wil zeggen eiwithoudend residu van het smeltproces, na gedeeltelijke afscheiding
van vet en water,
-
4°. gelatine,
-
5°. vleesmeel, zwoerd in poeder, gezouten of gedroogd bloed en gezouten of gedroogd bloedplasma,
en
-
6°. gereinigde magen, blazen en darmen, geblancheerd, gezouten of gedroogd;
-
f. vleesprodukt: produkt vervaardigd van of met zodanig behandeld vlees dat, aan de hand
van het snijvlak van de hartdoorsnijding de verdwijning van de kenmerken van vers
vlees kan worden geconstateerd;
-
g. kant- en klaargerechten: vleesprodukten die overeenstemmen met gekookte of voorgekookte
culinaire bereidingen, in onmiddellijke verpakking en door koude geconserveerd;
-
h. behandeling: chemisch of fysisch procédé, zoals verhitten, roken, zouten, marineren,
doorzouten of drogen, om het vlees of de produkten van dierlijke oorsprong al dan
niet samen met andere levensmiddelen, langer te kunnen conserveren, of een combinatie
van deze verschillende procédés;
-
i. kruiderijen: zout voor menselijke consumptie, mosterd, specerijen en extracten daarvan,
aromatische kruiden en extracten daarvan;
-
j. werkplaats: elke inrichting of zelfstandige produktie-eenheid voor de produktie van
vleesbereidingen, die voldoet aan de eisen van bijlage I, hoofdstuk III van richtlijn
no. 94/65/EG;
-
k. vleesbereiding: vlees in de zin van artikel 2 van richtlijn no. 64/433/EEG en 92/45/EEG,
alsmede vlees dat voldoet aan artikel 6 van richtlijn no. 91/495/EEG, waaraan levensmiddelen,
kruiden of additieven zijn toegevoegd of dat een behandeling heeft ondergaan in een
mate die niet volstaat om de inwendige celstructuur van het vlees te veranderen en
aldus de kenmerken van vers vlees te doen verdwijnen;.
-
l. hermetisch gesloten recipiënt: recipiënt, die geen lucht doorlaat en bestemd is om
de inhoud tijdens en na de warmtebehandeling te beschermen tegen het binnendringen
van micro-organismen;
-
m. een partij: een hoeveelheid vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten van
dierlijke oorsprong van dezelfde aard waarvoor één veterinair certificaat of document
geldt, die met hetzelfde vervoermiddel wordt vervoerd en die afkomstig is uit dezelfde
inrichting;
-
n. onmiddellijke verpakking: het beschermen van vleesprodukten, vleesbereidingen of andere
produkten van dierlijke oorsprong, door middel van een eerste omhulsel of een eerste
bergingsmiddel dat rechtstreeks in contact komt met het betrokken produkt, alsmede
het eerste omhulsel of het eerste bergingsmiddel zelf;
-
o. eindverpakking: het plaatsen van een of meer vleesprodukten, vleesbereidingen of andere
produkten van dierlijke oorsprong die al dan niet van een onmiddellijke verpakking
zijn voorzien, in een bergingsmiddel, alsmede het bergingsmiddel zelf;
-
p. officiële dierenarts: door de bevoegde centrale autoriteit van een der andere Lid-Staten
van de Europese Unie aangewezen dierenarts;
-
q.
-
- richtlijn no. 77/99/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie van 21 december
1976, betreffende de gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel
brengen van vleesprodukten en bepaalde andere produkten van dierlijke oorsprong (PbEG 1977, L 26),
-
- richtlijn no. 64/433/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie betreffende de
gezondheidsvoorschriften voor de produktie en het in de handel brengen van vers vlees
(PbEG 1964, 121),
-
- richtlijn no. 91/495/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie van 27 november
1990, inzake gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor
de produktie en in de handel brengen van konijnevlees en vlees van gekweekt wild (PbEG 1991, L 268),
-
- richtlijn no. 92/45/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie van 16 juni 1992,
betreffende de gezondheidsvoorschriften en veterinairrechtelijke voorschriften voor
het doden van vrij wild en het in de handel brengen van vlees van vrij wild (PbEG 1992, L 268),
-
- richtlijn no. 94/65/EG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie van 14 december
1994, tot vaststelling van voorschriften voor de produktie en het in de handel brengen
van gehakt vlees en vleesbereidingen (PbEG L368),
-
- richtlijn no. 72/462/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie van 12 december
1972, inzake gezondheidsvraagstukken en veterinairrechtelijke vraagstukken bij de
invoer van runderen, varkens, schapen en geiten, van vers vlees of van vleesprodukten
uit derde landen (PbEG 1972, L 302), en
-
- richtlijn no. 92/118/EEG: Richtlijn van de Raad van de Europese Unie van 17 december
1992, tot vaststelling van de veterinairrechtelijke en de gezondheidsvoorschriften
voor het handelsverkeer en de invoer in de Gemeenschap van produkten waarvoor ten
aanzien van deze voorschriften geen specifieke communautaire regelgeving geldt als
bedoeld in bijlage A, hoofdstuk I, van Richtlijn 89/662/EEG, en, wat ziekteverwekkers betreft, van Richtlijn 90/425/EEG (PbEG 1993, L 62);
-
r. in de handel brengen: het verkopen, te koop aanbieden, het afleveren of het ten geschenke
geven, het tot vervoer of aflevering voorhanden hebben, het in voorraad hebben, het
vervoeren of doen vervoeren, anders dan ter naleving van enig wettelijk voorschrift;
-
s. bevoegde autoriteit: de centrale autoriteit van een lid-staat van de Europese Unie,
die bevoegd is tot het verrichten van de veterinaire controles of de autoriteit waaraan
de centrale autoriteit deze bevoegdheid heeft overgedragen;
-
t. inrichting: onderneming waar vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten
van dierlijke oorsprong worden geproduceerd, opgeslagen of bewerkt;
-
u. plaats van bestemming: eerste plaats op Nederlands grondgebied waar een partij vleesprodukten,
vleesbereidingen of andere produkten van dierlijke oorsprong verzonden uit een lid-staat
van de Europese Unie in ontvangst wordt genomen;
-
v. materiële controle: controle van de vleesprodukten, vleesbereidingen of andere produkten
van dierlijke oorsprong zelf, die mede monsterneming ten behoeve van onderzoek in
een laboratorium kan omvatten;
-
w. gehakt vlees: vlees dat in kleine stukken is gehakt of door een hakmolen is gehaald
en waaraan ten hoogste 1% zout is toegevoegd.