Geel
|
E 100
|
Curcumine
|
1.374
|
( 1.238)
75,300
|
139
|
1,7-Di-(4-hydroxy-3-methoxyfenyl) 1,6-heptadieen-3,5-dion
|
|
E 101
|
Lactoflavine (Riboflavine)
|
–
|
–
|
111
|
6,7-Dimethyl-9-(D'-1'-ribityl)-isoaloxazine of 7,8-dimethyl-10-(2,3,4,5-tetrahydroxypentyl)-isoalloxazine
|
|
E 102
|
Tartrazine
|
737
|
( 640)
19.140
|
64
|
Trinatriumzout van 4-(4'-sulfo-1'-fenylazo-[1-(4'-sulfofenyl)-5-hydroxypyrazol-3-carbonzuur]
|
|
E 104
|
Chinolinegeel
|
918
|
( 801)
47.005
|
97
|
Dinatriumzout van chinoftalondisulfonzuur dat een bepaald percentage van het derivaat
monosulfonzuur bevat
|
|
E 110
|
Oranje-geel S
|
–
|
15.985
|
29
|
Dinatriumzout van 1-(4'-sulfo-1'-fenylazo)-2-naftol-6-sulfonzuur
|
Rood
|
E 120
|
Cochenille, Karmijnzuur
|
1.381
|
( 1.239)
75.470
|
107
|
Extract uit cocus cacti, eveneens in de vorm van ammoniumzouten
|
|
E 122
|
Azorubine
|
208
|
( 179)
14.720
|
38
|
Dinatriumzout van 2-(4'-sulfo-1'-naftylazo)-naftol-4-sulfonzuur
|
|
E 124
|
Cochenille-rood A
|
213
|
( 185)
16.255
|
41
|
Trinatriumzout van 1-(4'-sulfo-1'-naftyl-azo-)2-hydroxy-naftaleen-6,8-disolfonzuur
|
|
E 131
|
Patenblauw V
|
826
|
( 712)
42.051
|
85
|
Calciumzout van 2,4-disulfo-5-hydroxy-4',4'-bis-diethylaminofuchsonimonium
|
|
E 132
|
Indigotine (indigokarmijn)
|
1.309
|
( 1.180)
73.015
|
105
|
Dinatriumzout van indigotine-5,5'-disulfonzuur
|
Groen
|
E 140
|
Chlorofyllen
|
1.403
|
( 1.249a)
75.810
|
110
|
- Chlorofyl a:
-
Magnesiumcomplex met 1,3,5,8-tetramethyl-4-ethyl-2-vinyl-9-oxo-10-carbomethoxy-forbine-7-fytylpropionaat
- Chlorofyl b:
-
Magnesiumcomplex met 1,5,8-trimethyl-3-formyl-4-ethyl-2-vinyl-9-oxo-10-carbomethoxy-forbine-7-fytylpropionaat
|
|
E 141
|
Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinen
|
–
|
–
|
110
|
Koperhoudende complexen van chlorofyllen en chlorofyllinen
|
|
E 142
|
Briljant-zuurgroen BS (samine-groen)
|
836
|
( 773)
44.090
|
86
|
Natriumzout van di-(p-dimethyl)-amino-fenyl)-2-hydroxy-3,6-disulfonafto-fuchsiomonium
|
Bruin
|
E 150
|
Karamel
|
–
|
–
|
–
|
-
a. Produkt uitsluitend verkregen door verwarming van saccharose of andere voedingssuikers
of
-
b. Amorfe produkten van bruine kleur, oplosbaar in water, verkregen door gecontroleerde
inwerking van warmte op voedingssuikers, in aanwezigheid van één of meer der volgende
chemische verbindingen:
- -
azijnzuur, citroenzuur, fosforzuur, zwavelzuur, en zwavelzuur alsmede zwaveldioxyde;
- -
ammonium-, natrium- en kaliumhydroxyde, alsmede ammoniakgas;
- -
ammonium-, natrium- en kaliumcarbonaat, -fosfaat, -sulfaat en -sulfiet
|
Zwart
|
E 151
|
Briljantzwart BN
|
–
|
28.440
|
58
|
Tetranatriumzout van 1-hydroxy-2-[4'-(4-sulfo-1-fenyl-azo)-7'-sulfo-1'-naftylazo-]8-acetyl-amino-naftaleen-3,5-disulfonzuur
|
|
E 153
|
Carbo medicinalis vegetalis
|
–
|
–
|
–
|
Kool van plantaardige herkomst met de eigenschappen van medicinale kool
|
Diverse schakeringen
|
E 160
|
Carotenoïden:
|
1.403
|
( 1.249a)
|
108
|
Produkten waarin transvormen overwegen
|
|
|
a. Alfa-beta, gammacaroteen
|
|
|
|
|
|
|
b. Bixine, norbixine (Orleaan, annatto)
|
1.387
|
( 1.241)
75.120
|
109
|
De voornaamste kleurstof van de annattoextracten in olie is het carotenoidebixine,
kleurstof behorende tot de groep der carotenoïden. Bixine is de monomethylester van
norbixine. Norbixine is een symmetrisch dicarbonzuur. De voornaamste kleurstof van
de waterige annattoextracten is het alkalisch zout van norbixine
|
|
|
c. Capsanthine, Capsonibine
|
–
|
–
|
–
|
Extract verkregen uit paprika
|
|
|
d. Lycopeen
|
–
|
–
75.125
|
–
|
Produkten waarin transvormen overwegen
|
|
|
e. Beta-apo-8' carotenaal (C 30)
|
–
|
–
|
–
|
Produkten waarin transvormen overwegen
|
|
|
f. Ethylester van beta-apo-8'-caroteenzuur (C 30)
|
–
|
–
|
–
|
Produkten waarin transvormen overwegen
|
|
E 161
|
Xanthofyllen:
|
1.403
|
–
|
144
|
Xanthophyllen zijn keton en/of hydroxyl-derivaten van carotenen
|
|
|
a. Flavoxanthine
|
|
|
|
|
|
|
b. Luteïne
|
|
|
|
|
|
|
c. Kryptoxanthine
|
|
|
|
|
|
|
d. Rubixanthine
|
75.135
|
|
|
|
|
|
e. Violoxanthine
|
|
|
|
|
|
|
f. Rhodoxanthine
|
|
|
|
|
|
|
g. Cantaxanthine
|
|
|
|
|
|
E 162
|
Bietenrood betanine
|
–
|
–
|
–
|
Waterig extract uit de rode biet
|
|
E 163
|
Anthocyanen
|
1.394
1.400
|
|
112
|
Anthocyanen zijn glucosiden van 2-fenyl-benzopyrilliumzouten, voor het merendeel hydroxylderivaten.
Zij bevatten als aglucenen met name de volgende anthocyanidinen: Pelargonidine, Cyanidine,
Peonidine, Delfinidine, Petunidine. Alvidine. De anthocyanen kunnen worden verkregen
uit aardbeien, moerbeien, kersen, pruimen, frambozen, bramen, zwarte en rode aalbessen,
rode kolen, rode uien, veenbessen, bosbessen, aubergines, druiven en vlier.
|
|
E 170
|
Calciumcarbonaat
|
1.405
|
( 1.261)
77.220
|
–
|
|
|
E 171
|
Titaandioxyde
|
1.418
|
( 1.264)
77.891
77.489
|
–
|
|
|
E 172
|
IJzeroxyden en-hydroxyden
|
|
( 1.267)
|
|
|
|
|
|
1.418
|
( 1.305)
77.492
|
|
|
|
|
|
1.429
|
( 1.276)
( 1.305)
77.491
|
|
|
|
|
|
1.470
|
( 1.311)
|
–
|
|
|
|
|
|
77.499
|
–
|
|
|
E 173
|
Aluminium
|
–
|
77.000
|
–
|
|
|
E 174
|
Zilver
|
–
|
–
|
–
|
–
|
|
E 175
|
Goud
|
–
|
–
|
–
|
|
Blauw
|
|
Briljantblauw
|
770
|
42.090
|
–
|
Dinatriumzout van 4-{[4-(n-ethyl-p-sulfobenzylamino)fenyl] (2-sulfoniumfenyl)methy-leen
}[1-(n-ethyl-n-p-sulfobenzyl) Δ 2,5-cyclohexadieenimine]
|