Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering [...] Netterden/Netterden aan de weg van Emmerich naar Netterden, Bonn, 31-08-1981

Geraadpleegd op 28-03-2024.
Geldend van 01-09-1981 t/m heden

Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland betreffende de samenvoeging van de grenscontrole bij de grensovergang Klein Netterden/Netterden aan de weg van Emmerich naar Netterden

Authentiek : NL

Nr. LXXXIX

AUSWÄRTIGES AMT

510-511.13/1 NLD

Verbalnote

Das Auswärtige Amt beehrt sich, der Königlich Niederländischen Botschaft unter Bezugnahme auf Artikel 1 Absatz 5 des Abkommens vom 30. Mai 1958 zwischen der Bundesrepublik Deutschland und dem Königreich der Niederlande über die Zusammenlegung der Grenzabfertigung und über die Einrichtung vom Gemeinschafts- oder Betriebswechselbahnhöfen an der deutsch-niederländischen Grenze mitzuteilen, dass die Regierung der Bundesrepublik Deutschland das Schreiben des Bundesministers der Finanzen vom 29. November 1978 - III B 8-Z 1108 (Nie)-41/78 - und das Schreiben des niederländischen Ministers der Finanzen vom 15. Januar 1979 - 278-23953 - zur Kenntnis genommen hat, durch welche gemäss Artikel I Absatz 4 Buchstabe a des Abkommens folgende Vereinbarung getroffen wird:

  • I. Am Grenzübergang Klein-Netterden/Netterden an der Strasse von Emmerich nach Netterden werden die deutsche und die niederländische Grenzabfertigung auf deutschem und niederländischem Gebiet zusammengelegt.

  • II. Die Zonen im Sinne des Artikels 3 des Abkommens umfassen:

    • 1. die zur Durchführung der Grenzabfertigung erforderlichen Diensträume und Anlagen auf deutschem Gebiet, sowie

    • 2. einen Abschnitt der Strasse von Emmerich nach Netterden auf deutschem und niederländischem Gebiet von der Gemeinsamen Grenze bis zu einer Entfernung

      • a) von 75 Metern, gemessen in Richtung Emmerich, und

      • b) von 50 Metern, gemessen in Richtung Netterden,

      jeweils vom Schnittpunkt der gemeinsamen Grenze mit der Achse der Strasse. Die Strassenabschnitte gehören in ihrer gesamten Breite einschliesslich Randstreifen, Radweg und Böschungen zu den Zonen.

  • III. Diese Vereinbarung wird gemäss Artikel 1 Absatz 5 des Abkommens bestätigt und in Kraft gesetzt. Der Zeitpunkt des Inkrafttretens wird in diplomatischen Noten festgelegt.

  • IV. Diese Vereinbarung kann jederzeit auf diplomatischem Wege gekündigt werden. Sie tritt 6 Monate nach ihrer Kündigung ausser Kraft.

Die Regierung der Bundesrepublik Deutschland geht davon aus, dass vorstehende Vereinbarung gemäss Artikel 1 Absatz 5 des Abkommens vom 30. Mai 1958 durch diese Verbalnote sowie die Antwortnote der Königlich Niederländischen Botschaft bestätigt wird und dass die Vereinbarung am 1. September 1981 in Kraft treten wird.

Das Auswärtige Amt benutzt auch diesen Anlass, die Königlich Niederländische Botschaft erneut seiner ausgezeichneten Hochachtung zu versichern.

Bonn, den 31. August 1981

An die

Königlich Niederländische Botschaft

Nr. XC

No. 8061

Note verbale

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden heeft de eer het Ministerie van Buitenlandse Zaken de ontvangst te bevestigen van zijn Note Verbale nr. 510-511.13/1 NLDvan 31 augustus 1981, waarvan de tekst in het Nederlands als volgt luidt:

„Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eer de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, onder verwijzing naar artikel 1, vijfde lid, van de Overeenkomst van 30 mei 1958 tussen het Koninkrijk der Nederlanden en de Bondsrepubliek Duitsland nopens de samenvoeging van de grenscontrole en de instelling van gemeenschappelijke spoorwegstations of van grensaflosstations aan de Nederlands-Duitse grens, mede te delen dat de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland kennis heeft genomen van het schrijven van de Bondsminister van Financiën van 29 november 1978, III B 8 -Z 1108 (Nie)-41/78, en van het schrijven van de Nederlandse Minister van Financiën van 15 januari 1979, 278-23953, waarbij overeenkomstig artikel 1, vierde lid, letter a) van de Overeenkomst de volgende regeling wordt getroffen:

  • I. Bij de grensovergang Klein Netterden/Netterden aan de weg van Emmerich naar Netterden worden de Duitse en de Nederlandse grenscontrole op Duits en op Nederlands grondgebied samengevoegd.

  • II. De zones zoals bedoeld in artikel 3 van de Overeenkomst omvatten:

    • 1. de voor de uitvoering van de grenscontrole benodigde dienstvertrekken en installaties op Duits grondgebied, alsmede

    • 2. een gedeelte van de weg van Emmerich naar Netterden op Duits en Nederlands grondgebied van de gemeenschappelijke grens tot op een afstand van

      • a) 75 meter, gemeten in de richting Emmerich, en

      • b) 50 meter, gemeten in de richting Netterden,

    telkens vanaf het snijpunt van de gemeenschappelijke grens met de middellijn van de weg. De gedeeltes van de weg behoren in hun volle breedte met inbegrip van de wegkanten, het fietspad en de bermen tot de zones.

  • III. Deze regeling wordt overeenkomstig artikel 1, vijfde lid, van de Overeenkomst bevestigd en in werking gesteld. Het tijdstip van het in werking treden wordt vastgelegd in diplomatieke nota's.

  • IV. Deze regeling kan te allen tijde langs diplomatieke weg worden opgezegd. Zij treedt 6 maanden na opzegging buiten werking.

De Regering van de Bondsrepubliek Duitsland gaat ervan uit dat de bovenstaande regeling overeenkomstig artikel 1, vijfde lid, van de Overeenkomst van 30 mei 1958 wordt bevestigd door deze Note Verbale en de antwoordnota van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden en dat de regeling op 1 september 1981 in werking treedt.

Het Ministerie van Buitenlandse Zaken maakt tevens van deze gelegenheid gebruik, de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden opnieuw te verzekeren van zijn bijzondere hoogachting.”

De Ambassade heeft de eer het Ministerie van Buitenlandse Zaken mede te delen dat de Nederlandse Regering ermede instemt dat de Note Verbale van het Ministerie van Buitenlandse Zaken en deze antwoordnota de ingevolge artikel 1, vijfde lid, van genoemde Overeenkomst voorziene bevestiging van de hierboven weergegeven briefwisseling tussen de Bondsminister van Financiën en de Nederlandse Minister van Financiën vormen en dat deze regeling op 1 september 1981 in werking treedt.

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden maakt van deze gelegenheid gebruik, het Ministerie van Buitenlandse Zaken opnieuw te verzekeren van haar bijzondere hoogachting.

Bonn, 31 augustus 1981

An das Auswartige Amt

5300 Bonn 1

Naar boven