Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering [...] van de grenscontrole op het spoorwegstation Bentheim, Bonn, 16-05-1963

Geraadpleegd op 28-03-2024.
Geldend van 20-05-1963 t/m heden

Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland inzake samenvoeging van de grenscontrole op het spoorwegstation Bentheim

Authentiek : NL

Bonn, 16 mei 1963

Nr. XVII

AUSWÄRTIGES AMT

V3 (502)-81.SA 47/1

Verbalnote

Das Auswärtige Amt beehrt sich, der Königlich Niederländischen Botschaft unter Bezugnahme auf Artikel 1 Abs. 5 des Abkommens vom 30. Mai 1958 zwischen der Bundesrepublik Deutschland und dem Königreich der Niederlande über die Zusammenlegung der Grenzabfertigung und über die Einrichtung von Gemeinschafts- oder Betriebswechselbahnhöfen an der deutsch-niederländischen Grenze mitzuteilen, dass die Regierung der Bundesrepublik Deutschland das Schreiben des Bundesministers der Finanzen vom 19. Februar 1963 — III B/3-Z 1108 (Nie)-18/63 — und das Schreiben des niederländischen Staatssekretärs der Finanzen vom 22. März 1963 — D 3/2069 - zur Kenntnis genommen hat, mit denen durch Vereinbarung gemäss Artikel 1 Abs. 4 Buchstabe a ) des Abkommens folgende Regelung getroffen wird:

I.

Im Bahnhof Bentheim wird die Grenzabfertigung im Eisenbahngüterverkehr zusammengelegt. Die Zusammenlegung beschränkt sich auf den Eisenbahngüterverkehr mit Güterzügen in der Verkehrsrichtung Niederlande-Deutschland und mit anderen von der Oberfinanzdirektion Hannover und dem Directeur van 's Rijks belastingen in Zwolle im Einvernehmen mit den beiden Eisenbahnverwaltungen zu bezeichnenden Güterzügen.

II.

  • (1) Die Zone im Sinne des Artikels 3 des Abkommens umfasst

    • a) die zur Durchführung der Grenzabfertigung des Güterverkehrs erforderlichen Anlagen des Bahnhofs Bentheim und

    • b) die Strecke zwischen der Grenze und dem Bahnhof Bentheim.

  • (2) Die Einzelheiten zu Absatz 1 Büchstabe a legen die Oberfinanzdirektion Hannover und der Directeur van 's Rijks belastingen in Zwolle fest. Sie versichern sich vorher des Einvernehmens der Deutschen Bundesbahn und der zuständigen niederländischen Behörden.

Mit dem Austausch dieser Verbalnote und der Antwortnote der Königlich Niederländischen Botschaft betrachtet die Regierung der Bundesrepublik Deutschland diese Vereinbarung gemäss Artikel 1 Abs. 5 des Abkommens als bestätigt.

Die Vereinbarung tritt absprachegemäss am 20. Mai 1963 in Kraft. Sie kann jederzeit auf diplomatischem Wege gekündigt werden. Sie tritt sechs Monate nach ihrer Kündigung ausser Kraft.

Das Auswärtige Amt benutzt diesen Anlass, die Königlich Niederländische Botschaft erneut seiner ausgezeichneten Hochachtung zu versichern.

Bonn, den 16. Mai 1963.

An die

Königlich Niederländische Botschaft

Nr. XVIII

AMBASSADE VAN HET KONINKRIJK

DER NEDERLANDEN

Nr. 6088

Note Verbale

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden heeft de eer aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken de ontvangst te bevestigen van zijn note verbale van heden, V 3-81 S.A. 47/1, waarvan de inhoud als volgt luidt:

„Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eer de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden onder verwijzing naar artikel 1, lid 5 van de Overeenkomst van 30 mei 1958 tussen de Bondsrepubliek Duitsland en het Koninkrijk der Nederlanden nopens de samenvoeging van de grenscontrole en de instelling van gemeenschappelijke spoorwegstations of van grensaflosstations aan de Duits-Nederlandse grens, mede te delen, dat de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland kennis heeft genomen van het schrijven van de Bondsminister van Financiën, dd. 19 februari 1963, III B/3-Z 1108/(Nie)-18/63, en van het schrijven van de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën, dd. 22 maart 1963, D 3/2069, waarbij door afspraak conform artikel 1, lid 4, sub a, der Overeenkomst de volgende regeling wordt getroffen.

I.

Op het station Bentheim wordt de grenscontrole voor wat het goederenverkeer per spoor betreft samengevoegd. De samenvoeging beperkt zich tot het spoorverkeer met goederentreinen in de verkeersrichting Nederland-Duitsland en met andere door de Oberfinanzdirektion Hannover en de Directeur van 's Rijks belastingen in Zwolle met instemming van de administraties der beide spoorwegen aan te wijzen goederentreinen.

II.

  • (1) De zone krachtens artikel 3 van de Overeenkomst omvat:

    • a) de voor de uitvoering van de grenscontrole van het goederenverkeer nodige emplacementen van het station Bentheim en

    • b) het trajekt tussen de grens en het station Bentheim.

  • (2) De details inzake lid 1, sub a, worden door de Oberfinanzdirektion Hannover en de Directeur van 's Rijks belastingen in Zwolle vastgesteld. Deze verzekeren zich tevoren van de instemming van de Deutsche Bundesbahn en de bevoegde Nederlandse instanties.

Met de uitwisseling van deze note verbale met de antwoordnota van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden beschouwt de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland deze regeling overeenkomstig artikel 1, lid 5 van de Overeenkomst als bevestigd.

Deze regeling treedt volgens afspraak in werking op 20 mei 1963. Zij kan te allen tijde langs diplomatieke weg worden opgezegd. Zij treedt zes maanden na haar opzegging buiten werking.”

De Ambassade heeft de eer het Ministerie van Buitenlandse Zaken mede te delen, dat de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden er mede instemt, dat de note verbale van het Ministerie en deze antwoordnota de in artikel 1, lid 5 van de Overeenkomst bedoelde bevestiging vormen van de in het voorgaande aangehaalde briefwisseling tussen de Bondsminister van Financiën en de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën, en dat de regeling op 20 mei 1963 in werking treedt.

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden maakt van deze gelegenheid gebruik om het Ministerie van Buitenlandse Zaken nogmaals haar bijzondere hoogachting te betuigen.

Bonn, 16 mei 1963.

Aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken

van de Bondsrepubliek Duitsland

te Bonn.

Naar boven