Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering [...] Emmerich naar Doetinchem aan de rondweg bij 's-Heerenberg, Bonn, 01-03-1973

Geraadpleegd op 29-03-2024.
Geldend van 01-03-1973 t/m heden

Notawisseling tussen de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden en de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland inzake de samenvoeging van de grenscontrole op de autoweg van Emmerich naar Doetinchem aan de rondweg bij 's-Heerenberg

Authentiek : NL

Nr. LIX

AUSWÄRTIGES AMT

510 - V 3 - 81.SA 47

Verbalnote

Das Auswärtige Amt beehrt sich, der Königlich Niederländischen Botschaft unter Bezugnahme auf Artikel 1 Absatz 5 des Abkommens vom 30. Mai 1958 zwischen der Bundesrepublik Deutschland und dem Königreich der Niederlande über die Zusammenlegung der Grenzabfertigung und über die Einrichtung von Gemeinschafts- oder Betriebswechselbahnhöfen an der deutsch-niederländische Grenze mitzuteilen, dass die Regierung der Bundesrepublik Deutschland das Schreiben des Bundesministers für Wirtschaft und Finanzen vom 27. Oktober 1972 - F/III B2-Z 1108 (Nie) - 66/72 und das Schreiben des Niederländischen Staatssekretärs der Finanzen vom 8. November 1972 - B 72/25853 - zur Kenntnis genommen hat, durch welche gemäss Artikel 1 Absatz 4 Buchstabe a des Abkommens folgende Vereinbarung getroffen wird:

I.

An der Strasse von Emmerich nach Doetinchem, der Umgehungsstrasse bei 's-Heerenberg, wird die deutsche und die niederländische Grenzabfertigung auf niederländischem Gebiet zusammengelegt.

II.

Die Zone im Sinne des Artikels 3 des Abkommens umfasst

  • 1. die zur Durchführung der Grenzabfertigung erforderlichen Diensträume und Anlagen,

  • 2. einen Abschnitt der Strasse - zweispurige Fahrbahnen in beiden Richtungen - von der gemeinsamen Grenze bis zu einer Entfernung von 360 Metern, gemessen in Richtung Doetinchem, vom Schnittpunkt der gemeinsamen Grenze mit der Achse der Strasse.

III.

Diese Vereinbarung wird gemäss Artikel 1 Absatz 5 des Abkommens bestätigt und in Kraft gesetzt. Der Zeitpunkt des Inkrafttretens wird in den diplomatischen Noten festgelegt.

IV.

Diese Vereinbarung kann jederzeit auf diplomatischem Wege gekündigt werden. Sie tritt 6 Monate nach ihrer Kündigung ausser Kraft.

Die Regierung der Bundesrepublik Deutschland geht davon aus, dass die vorstehende Vereinbarung gemäss Artikel 1 Absatz 5 des Abkommens vom 30. Mai 1958 durch diese Verbalnote und die Antwortnote der Königlich Niederländischen Botschaft bestätigt wird und dass die Vereinbarung am 1. März 1973 in Kraft tritt.

Das Auswärtige Amt benutzt diesen Anlass, die Königlich Niederländische Botschaft erneut seiner ausgezeichneten Hochachtung zu versichern.

Bonn, den 1. März 1973

An die

Königlich Niederländische Botschaft

Nr. LX

14.764.

Nota-verbaal

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden heeft de eer aan het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Bondsrepubliek Duitsland de ontvangst te bevestigen van zijn Nota-verbaal 510-V3-81.SA 47 van 1 maart 1973, waarvan de inhoud in Nederlandse vertaling als volgt luidt:

„Het Ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de eer de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, onder verwijzing naar artikel 1, lid 5, van de overeenkomst van 30 mei 1958 tussen de Bondsrepubliek Duitsland en het Koninkrijk der Nederlanden nopens de samenvoeging van de grenscontrole en de instelling van gemeenschappelijke spoorwegstations of van grensaflosstations aan de Duits-Nederlandse grens, mede te delen, dat de Regering van de Bondsrepubliek Duitsland kennis heeft genomen van het schrijven van de Bondsminister van Economische Zaken en Financiën van 27 oktober 1972, F/IIIB 2 - Z 1108 (Nie) -66/72, en van het schrijven van de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën van 8 november 1972, B72/25853, waarbij in overeenstemming met artikel 1, lid 4, sub a van de overeenkomst, de volgende regeling wordt getroffen.

I.

Op de autoweg van Emmerich naar Doetinchem aan de rondweg bij 's-Heerenberg worden de Duitse en Nederlandse grenscontrole op Nederlands gebied samengevoegd.

II.

De zones in de zin van artikel 3 van de overeenkomst omvatten:

  • 1. de voor de uitvoering van de grenscontrole benodigde dienstvertrekken en installaties,

  • 2. een gedeelte van de autoweg - tweebaansweg in beide richtingen - van de gemeenschappelijke grens tot op een afstand van 360 meter, gemeten in de richting Doetinchem vanaf het snijpunt der gemeenschappelijke grens met de middellijn van de weg.

III.

Deze regeling wordt overeenkomstig artikel 1, lid 5, van de overeenkomst bevestigd en in werking gesteld. Het tijdstip van het in werking treden wordt in de diplomatieke nota's vastgelegd.

IV.

Deze regeling kan te allen tijde langs diplomatieke weg worden opgezegd. Zij treedt zes maanden na opzegging buiten werking.

De Regering van de Bondsrepubliek Duitsland gaat ervan uit dat bovenstaande regeling overeenkomstig artikel 1, lid 5, van de overeenkomst van 30 mei 1958 wordt bevestigd door deze Nota-verbaal en de antwoord-nota van de Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden, en dat deze regeling op 1 maart 1973 in werking treedt.”

De Ambassade heeft de eer het Ministerie van Buitenlandse Zaken mede te delen, dat de Regering van het Koninkrijk der Nederlanden ermede instemt dat de nota-verbaal van het Ministerie en deze antwoord-nota de in artikel 1, lid 5, van de overeenkomst bedoelde bevestiging vormen van de hierboven aangehaalde briefwisseling tussen de Bondsminister van Economische Zaken en Financiën en de Nederlandse Staatssecretaris van Financiën en dat deze regeling op 1 maart 1973 in werking treedt.

De Ambassade van het Koninkrijk der Nederlanden maakt van deze gelegenheid gebruik het Ministerie van Buitenlandse Zaken van de Bondrepubliek Duitsland haar bijzondere hoogachting te betuigen.

Bonn, 1 maart 1973.

Aan het Ministerie van

Buitenlandse Zaken van de

Bondsrepubliek Duitsland

Bonn

Naar boven