Regeling modellen schooldiploma’s vso

Geraadpleegd op 23-04-2024.
Geldend van 01-08-2021 t/m heden

Regeling van de Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap van 3 maart 2014, nr. JOZ/565292, houdende regels voor de uitgifte van getuigschriften van het voortgezet speciaal onderwijs alsmede de vaststelling van enige modellen voor dergelijke getuigschriften (Regeling modellen getuigschriften vso)

De Staatssecretaris van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

Gelet op artikel 14d en artikel 14g van de Wet op de expertisecentra;

Besluit:

Artikel 1. Modellen schooldiploma’s voortgezet speciaal onderwijs

De modellen voor de schooldiploma’s voor het arbeidsmarktgerichte uitstroomprofiel en het uitstroomprofiel dagbesteding, bedoeld in artikel 14d respectievelijk artikel 14g van de Wet op de expertisecentra, worden vastgesteld volgens respectievelijk de bijlagen 1 en 2 bij deze regeling.

Artikel 2. Regels voor het invullen van de modellen en beveiligen papier

Regels voor het invullen van de modellen en het beveiligen van het papier dat wordt gebruikt voor de schooldiploma’s zijn vastgelegd in bijlage 3 bij deze regeling.

Artikel 3. Inwerkingtreding

Deze regeling treedt in werking met ingang van de dag na de datum van uitgifte van de Staatscourant waarin zij wordt geplaatst, en werkt terug tot en met 1 augustus 2013.

Artikel 4. Citeertitel

Deze regeling wordt aangehaald als: Regeling modellen schooldiploma’s vso.

Deze regeling zal met de toelichting in de Staatscourant worden geplaatst.

De

Staatssecretaris

van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap,

S. Dekker.

Bijlage 1. bij de Regeling modellen schooldiploma’s vso

SCHOOLDIPLOMA

VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

ARBEIDSMARKTGERICHT UITSTROOMPROFIEL

De ondergetekenden verklaren dat

.....................................,

geboren ............. te ...................,

van ......... tot ..........................

met gunstig gevolg heeft deelgenomen aan het voortgezet speciaal onderwijs als bedoeld in artikel 14c van de Wet op de expertisecentra heeft gevolgd aan

......................................

te ...................................

   

Plaats ...........

Datum ............

   

De secretaris:

De directeur:

   

................

...............

Handtekening van de kandidaat:

...............

Doorhalingen en/of wijzigingen maken dit schooldiploma ongeldig.

Bijlage 2. bij de Regeling modellen schooldiploma’s vso

SCHOOLDIPLOMA

VOORTGEZET SPECIAAL ONDERWIJS

UITSTROOMPROFIEL DAGBESTEDING

De ondergetekenden verklaren dat

.....................................,

geboren ............. te ...................,

van ......... tot ..........................

met gunstig gevolg heeft deelgenomen aan het voortgezet speciaal onderwijs als bedoeld in artikel 14f van de Wet op de expertisecentra heeft gevolgd aan

......................................

te ...................................

   

Plaats ...........

Datum ............

   

De secretaris:

De directeur:

   

................

...............

Handtekening van de kandidaat:

...............

Doorhalingen en/of wijzigingen maken dit schooldiploma ongeldig.

Bijlage 3. bij de Regeling modellen schooldiploma’s vso

Richtlijnen voor het invullen van de modellen en beveiligen waardepapier

Algemeen

Veiligheidseisen papier waardedocumenten

Het is noodzakelijk dat de waardedocumenten gedrukt worden op papier dat namaak en vervalsing tegengaat. Het papier dient daarom te voldoen aan: een uniek watermerk, UV-vezels, een vloeiend kleurverloop, microtekst en een beschermlaag die verkleurt bij mechanische of chemische aantasting. Met dit papier moet zorgvuldig worden om gegaan om te borgen dat het niet in handen van onbevoegden komt.

Naamvermelding van de school

Op de diploma’s wordt steeds achter het woord ‘aan’ de naam van de school voor voortgezet speciaal onderwijs vermeld. De naam van de school is de naam zoals geregistreerd in de Basisregistratie Instellingen (BRIN). Een andere locatienaam mag hieraan worden toegevoegd, mits deze als zodanig is geregistreerd in BRIN. Na de naam van de school volgt in dat geval een komma en het woord ‘locatie’ gevolgd door de naam van de locatie.

Naamvermelding examenkandidaat

Er is niet voorgeschreven dat de naam van de examenkandidaat op exact dezelfde wijze vermeld wordt als in het BRP c.q. zoals op ID/paspoort is vermeld. Echter, als de examenkandidaat in de praktijk wil aantonen dat het diploma van hem/haar is, is dit wel aan te bevelen. Slechts het hanteren van voorletter(s) of de roepnaam is ook toegestaan.

Vermelding geboorteplaats/-gemeente

Achter ‘te’ wordt geacht de officiële gemeentenaam geplaatst te worden, waar de aangifte van geboorte destijds is gedaan, echter dit is geen voorschrift, maar wederom handig i.v.m. de gegevens op het ID (waar immers deze gemeentenaam ook op staat).

Datering

Op de examendocumenten wordt steeds achter het woord ‘datum’ vermeld: de datum (dd-mm-jjjj) waarop het document is ondertekend. Wanneer het examendocument een diploma, getuigschrift of certificaat betreft wordt in de regel de datum van uitreiking aan en ondertekening door de kandidaat gebruikt. Bij het staatsexamen, of in andere gevallen waar het niet mogelijk is om als directeur bij de ondertekening van de kandidaat aanwezig te zijn, wordt wanneer het examendocument een diploma, getuigschrift of certificaat betreft de datum van de vaststelling van de uitslag en/of de ondertekening van het examendocument door de staatsexamencommissie dan wel directeur gebruikt.

Wanneer het examendocument een (voorlopige) cijferlijst, bewijs van ontheffing, of verklaring behorend bij het bewijs van ontheffing betreft wordt de datum van de ondertekening door de directeur dan wel de staatsexamencommissie VO gebruikt. Dit kan betekenen dat een cijferlijst een andere datering heeft dan het bijbehorende diploma.

Ondertekening

Indien de leerling fysiek de mogelijkheid heeft om te tekenen, tekent hij het diploma. Het diploma wordt standaard door de directeur getekend. Tenzij anders bepaald door het bevoegd gezag, mag de directeur, mits deze daartoe de bevoegdheid heeft gekregen van het bevoegd gezag, een andere functionaris laten tekenen, die daartoe door de directeur gemandateerd is, doch slechts met de vermelding van ‘namens deze’ gevolgd door de handtekening, de naam en de functie van de ondertekenaar. De handtekening moet feitelijk (met pen) geschreven worden. Een gescande of gekopieerde handtekening is niet toegestaan.

Naar boven