Accijns, accijnsheffing op mengsmering en smeerolie voor tweetaktmotoren

[Regeling vervallen per 12-04-2008 met terugwerkende kracht tot en met 21-03-2008.]
Geraadpleegd op 19-04-2024.
Geldend van 01-07-2004 t/m 20-03-2008

Accijns, accijnsheffing op mengsmering en smeerolie voor tweetaktmotoren

De directeur-generaal Belastingdienst heeft namens de Staatssecretaris van Financiën het volgende besloten.

Aanleiding

[Regeling vervallen per 12-04-2008 met terugwerkende kracht tot en met 21-03-2008]

De Minister van Financiën heeft bij zijn brief van 20 december 1972, kenmerk B72/20994, vrijstelling van accijns verleend voor het smeeroliebestanddeel van de motorbrandstof voor tweetaktmotoren (mengsmering). Deze vrijstelling was ook van toepassing op de in afzonderlijk verpakking verkochte smeerolie bestemd voor de smering van tweetaktmotoren.

Gebleken is dat ondanks de inwerkingtreding van de Wet op de accijns van 31 oktober 1991 (hierna wet) toch nog gebruik werd gemaakt van bovengenoemde vrijstelling. In verband daarmede deel ik u het volgende mede.

Wijziging van de heffing van accijns op smeerolie bestemd voor tweetaktmotoren

[Regeling vervallen per 12-04-2008 met terugwerkende kracht tot en met 21-03-2008]

Het beleid met betrekking tot de onderhavige smeerolie kan worden onderscheiden in de accijnsheffing op twee producten namelijk:

  • mengsmering zijnde lichte olie (gemengd met smeerolie) bestemd om te worden gebruikt als brandstof voor tweetaktmotoren van motorrijtuigen en

  • smeerolie die in afzonderlijke verpakking wordt verkocht voor de smering van tweetaktmotoren.

1. Mengsmering zijnde lichte olie (gemengd met smeerolie) bestemd om te worden gebruikt als brandstof voor tweetaktmotoren van motorrijtuigen

[Regeling vervallen per 12-04-2008 met terugwerkende kracht tot en met 21-03-2008]

Op grond van de wet is accijns verschuldigd over de invoer of de uitslag van lichte olie die als brandstof wordt gebruikt voor tweetaktmotoren van motorrijtuigen ongeacht de toevoegingen. Hoewel aan de lichte olie smeerolie is toegevoegd blijft het eindproduct een lichte olie in de zin van de wet en blijft over het gehele eindproduct de accijns verschuldigd.

De vrijstelling van 20 december 1972 is door de inwerkingtreding van de wet niet meer van toepassing. In verband daarmede is ook accijns verschuldigd over de in de brandstof toegevoegde smeerolie.

Gelet echter op het opgewekte vertrouwen dat door de eerdergenoemde vrijstelling is ontstaan, wordt afgezien van naheffingsaanslagen over de periode voor 1 juli 2004.

2. Smeerolie die in afzonderlijke verpakking wordt verkocht voor de smering van tweetaktmotoren

[Regeling vervallen per 12-04-2008 met terugwerkende kracht tot en met 21-03-2008]

In artikel 27 van de wet is voor smeerolie (GN codes 2710 1981 t/m 2710 1999) geen tarief vastgesteld. Op grond van artikel 28 van de wet is deze minerale olie belast met accijns mits het bestemd is voor gebruik, wordt aangeboden voor de verkoop of wordt gebruikt als motorbrandstof.

Hoewel de smeerolie voor de smering van de motor in bepaalde gevallen aan de lichte olie wordt toegevoegd, kan men niet spreken van een product dat wordt aangeboden voor de verkoop als motorbrandstof of wordt gebruikt als motorbrandstof. Deze smeerolie wordt in die gevallen niet toegevoegd aan de brandstof om als brandstof te dienen, maar omdat er vanwege de technische constructie geen andere manier bestaat om de smeerolie in de motor te krijgen. Het toevoegen van de smeerolie heeft eerder een verslechtering van het verbrandingsproces van de brandstof in de motor tot gevolg.

In de overige gevallen is de smeerolie voor tweetaktmotoren vergelijkbaar met smeerolie voor viertaktmotoren, die ook niet belast is.

De smeerolie die wordt ingevoerd of uitgeslagen in afzonderlijke verpakking om als smeermiddel voor een tweetaktmotor te worden verkocht valt daarom niet onder de accijnsheffing.

Additieven of vulstoffen worden toegevoegd aan de brandstof om als brandstof te dienen en veelal het verbrandingsproces van de brandstof verbeteren. Deze producten blijven op grond van artikel 28 van de wet aan accijnsheffing onderworpen.

Naar boven